Рецензія на статтю «Як в ХНУРЕ самоврядування просирали.»

Ця стаття є фактичною рецензією-відповіддю на вказану нижче…

Привіт, друже. Я тебе особисто не знаю, але можливо ти про мене колись чув. Побачив твою статтю і впевнений що мені варто відповісти тобі, нехай і в діалоговій формі.

Стаття

Про себе

Напевно, все ж треба представитись, пройшло дуже багато часу з моменту як я випустився з ХНУРЕ… Пише тобі людина яка написала, запропонувала, обговорила в Міністерстві освіти і науки та з юристами КОЖЕН пункт згаданого тобою Положення про вибори в ОСС ХНУРЕ. Так, саме того документу який ти бачиш (без змін від 2023 року, звісно, саме оригінал), і так само основне Положення про ОСС (на оригіналі від 2017го року досі на кожній б…а, сторінці є мій підпис). Тож, окрім цього я колись давно вирішив в законний спосіб проблему з Сенатами та пробув свій строк голови зробивши деякі корисні речі на майбутнє і пішов з ОСС склавши повноваження перед виборами та добровільно згодився провести наступні вибори щоб бути впевненими що хоча б 2 роки університет буде функціонувати так як треба. Цього буде достатньо щоб ти зрозумів мою мотивацію та компетенцію саме в контексті піднятої теми.

Текст рецензії

Надалі абзац тексту тут відповідає абзацу оригінальної статті, для кращого розуміння варто відкрити оригінальну статтю збоку для паралельного прочитання…

Відразу почну діалог з того що статтю твою я не бачив, і напевно читати не стану хоч з тезою теми згоден повністю. Читати не стану банально тому, що я доросла людина і цілковито розумію виклики які стоять перед керівництвом зво, ба більше - з нашого взагалі знаю всіх особисто, таким чином можу й самостійно зробити висновки чому так відбувається, а не інакше (не стосується теми цієї статті, тому без оффтопу).

Читаю далі, і розумію що не розумію про що "підняти на розголос дуже важливу тему у наші часи", єдине сходить на думку тема статті — якщо так, тоді друже боюсь ти ще не знаєш як в ХНУРЕ просирали ОСС. І тут же те що ти трошки недотягнув до важливої теми, але мене особисто обурило нацбільше з статті — "Всі зараз почали" цей шматок фрази вважаю особистою образою, а також образою сотен тисяч людей які, судячи з усього, почали раніше за тебе і вже давно "Єбашать невпинно" (а хтось і русню!).

Для мене особисто девіз ніколи нічого не значив, я людина з розумом і почав глузувати з нього в своїх дописах дуже давно, але на кожному кроці це для мене, як для людини яка провела найбільше часу в університеті напевно ніж будь-хто в будучи лише студентом, - відкриття, якщо чесно. Втім то скоріш заслуги декану та деканату що ти взагалі про нього знаєш.

Заради оффтопу, вважай це частково і "код/ворд ревью", але в інтернеті є відкрита частина інформації по якій можна легко дізнатись в якій групі ти навчаєшся.

В органи студентського самоврядування, це не тільки "Сенат ХНУРЕ" та "Сенат факультету …"-ів, а й деякі більш важливі посади насправді. І тут відразу підкажу тим хто не знає, що в університетах існують студентські представницькі органи які мають певні повноваження для впливу на учбовий процес та захисту інтересів здобувачів освіти (студенти, спудеї і так далі), всюди називаються по різному, здебільшого — студентська рада.

Розумію чому ти наполягаєш на "оголошенні виборів на 15 грудня", втім для кожного вишу і в кожен рік правила проведення сесій та канікул різний. Я так розумію в цьому випадку дати співпадають для більшості студентів з одним з цих періодів.

Навіть окремо прокоментую оце "скоро ви зможете самі обрати хто буде від вас брати участь у житті університету". Ця теза цілковито помилкова, і говорить або про невдалу комунікацію тих хто її так навʼязував, або про повне нерозуміння місії та функцій студентського самоврядування людини що це написала. Кожен студент бере участь в житті університету, кожен студент має право брати участь в роботі органів студентського самоврядування за власним бажанням, а люди які обрані на відповідні посади виконують певні функції відповідно до положення про ОСС. Фраза написана докорінно неправильно. Сподіваюсь ти зрозумів що я маю на увазі.

Наступний абзац я думаю будь-хто розуміє що право голосу воно добровільне і агітації прийти голосувати або кандидатів так само.

"Як ви розумієте", розумію що вибори проводились всюди, бо окремо Сенат факультету КІУ університету потрібен рівно на 0% для нормального функціонування.

"Тобто, вибори мають провордитися не 15 грудня, як це було по факту, за 2 тижні до сесії в нашому університеті" — читай ще раз: "має право", якщо відповідне рішення є на конференції то може бути й в сесію й в новий рік. Почитай Положення про ОСС, вище органу ніж Конференція не існує, її рішення вищі навіть за положення, а тут вони й не суперечать йому, бо сумніваюсь що ці вибори можна назвати черговими навіть беручи тезу "штатного режиму" яка нічого не доводить. Точніше і ти, і я можемо дізнатись лише з протоколу конференції студентів. Я б не зарахував цю тезу.

Навряд чи ти зможеш навести приклади коли про зміни в чомусь зі сторони ОСС завчасно і нормально повідомлялось на сайті. Не аргумент, лише соцмережі сенату.

Адаптація до нинішніх умов це звісно гарно, але фактично керуючись 2.9.9 ВК може сама вирішити це питання. Там також є 2.13.7 якої я ніколи не бачив. Я б сказав що в цьому пункті не зовсім адекватне формулювання, але яке є.

Щодо процесу голосування, то як на мене це звісно треш. Умови відповідні, ситуація повністю відповідає дійсності, але треш.

Про процес ти дуже смішно пишеш, але дочитай положення. Пункти 2.9.9 та 2.13.7 тобі все пояснюють. Відтак, якщо ВК та Сенат допустив можливість використання такої платформи, а також відповідні ризики такого рішення та формату то це є законно. Питання легітимності вже трошки в іншій площині. За для продовження функціонування університету це не така велика проблема. Також тут зазначу що вкрасти пароль - це злочин на рівні Конституції та кримінального кодексу, передачу аккаунтів я б розцінював як цілковите шахрайство, ну а змінити пароль адміністрація може лише (за внутрішніми процесами) після отримання заяви від студента. Для мене змінювали після заяви…

Теза "СПОСІБ ПРОВЕДЕННЯ ДАНИХ ВИБОРІВ НЕ Є РЕГЛАМЕНТОВАНИМ, ПРОВОДИВСЯ БЕЗ ДЕЯКИХ ОБОВʼЯЗКОВИХ ПРОЦЕСІВ, І НЕ МОЖЕ ВИРАЖАТИ ОСТАТОЧНУ ВОЛЮ ГРОМАДИ." насправді є допущенням, бо я вище вказував на протокол Конференції, певні пункти і однакову вагу пунктів які юридично можуть розцінюватись як альтернативний процес якщо це вказано у рішеннях ВК.

Якщо хтось агітує не за правилами за когось то це не порушення таємниці голосування. Сова трошки в шоці, прибери - під неї глобус.

Теза "ВИБОРИ БУЛИ НЕ ЛЕГЕТИМНІ" має місце на існування, але ні до чого не зобовʼязує. Все інше я вже описував.

Про доповнення статті

Окремо варте уваги доповнення від Авідзби:

1. Дуже гарна теза і повністю погоджуюсь, втім коментарі зі сторони адміністрації про це та якісь факти махінацій перетворили б це в реальний аргумент. Нажаль маємо лише припущення, яке мало як впливає на процес. Якщо ви, я або хтось інший не знає технічної частини конкретного питання чи механізму використаного, то це гарний привід задати такі питання.

2. Люди не можуть побачити закритий документ, оновіть посилання для ввічливості. Але все ж таки рішення про форму протоколів та її наповнення складає комісія на засіданні. Я особисто це робив. Є певні нюанси адекватності, але за своє життя бачив дуже багато варіацій протоколів.

3. Не може хтось за своїм бажанням не визнавати рішення ВК без відповідних процедур згідно положення. Будь хто скаже що ви робите х…ю.

Звернення

Зрештою, хотів особисто від себе додати певні слова.

Шановні студенти, в житті ХНУРЕ та його самоврядування було багато складних етапів. Такі етапи виникають постійно і дуже багато людей майже кожний семестр намагаються додати складності в його функціонування. За свою каденцію я пережив напевно найбільшу кількість таких втручань відносно всіх років, але здебільшого за рахунок повної каденції з реальним визнанням ОСС, попередні часткові визнання важко рахувати як функціонування взагалі. Я був би дуже радий якщо б знаходились в історії люди які б дозволили собі зменшувати проблеми Сенату, а не примножувати їх. Такі люди які б дозволили вирішити проблеми інших, навіть попри свою гордість та впертість за рахунок банального максималізму.

Стосовно ж виборів в Сенат, то схоже і автор статті, і ті до кого автор звертається за допомогою в цьому матеріалі або під час його створення не розуміють однієї дуже важливої тези — Університету (здобувачі освіти, викладачі, персонал) однаково на будь-яких голів ОСС та представників в момент коли на карту стає виживання всього університету. Є два підпункти в цьому: вчена рада (наврядчи ви розумієте важливість, але повірте мені); та трудовий колектив (навіть я мало розумів важливість в роки Сенату). Ці два органи мають працювати в університеті щоб його не закрили, без студентів це неможливо.

Відтак я б навіть повірив на слово та повівся б на роздуми в цьому тексті, якби від них не залежала доля закладу освіти. При прискіпливому ставленні можна знайти що завгодно, але в цьому тексті навіть цього не треба було.

Грайте краще. Бо коли на кону будуть важливі речі то з такою аргументацією не проканає.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dmytro Hoi
Dmytro Hoi@dmytrohoi

44Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 17 серпня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Проблема у тому що більшість заходів про котрі ви нібито написали під сумнівом, що я маю на увазі? В публічному доступі нема ні протоколів, ні взагалі інформації про те що шось таке було на протязі останнього року. Коли це нададуть - багато питань я думаю зникне

Вам також сподобається