Рівні організації організму людини

Розділ: Загальна анатомія

Для чого людині, що не пов'язана з медициною, заглиблюватися у знання про будову організму, окремих його частин і зв'язки між ними [саме цим займається анатомія як наука]?

Найшвидша відповідь – щоб знати, до якого лікаря звернутися, якщо біль чи проблема сильно дошкуляють, і треба винайти рішення, що з цим робити, поспілкувавшись зі спеціалістом.

А з іншого боку, знання будови тіла і тих процесів, завдяки яким тіло живе, важливе для подовження строку життя у здоровому стані, тобто для профілактики захворювань. Ці знання сприяють якіснішому спілкуванню із тілом його мовою для усвідомлення своїх потреб і способів їхнього задоволення.

В цілому, брати своє життя в свої руки – це велике щастя самодостатньої людини.

Всім лікарям, що займаються просвітництвом, велика шана і повага. Всім психологам, що питають у своїх клієнтів, скільки годин у день вони рухаються, шана і повага.

🔹 Прикладне значення

Наприклад, досліджуючи проблеми дисфункції тазового дна, треба зрозуміти, які тканини тіла зазнали уражень: слизова, м'язова, сполучні тканини, нерви? Чи проблема стосується суглобів, які, в свою чергу, теж утворюються багатою кількістю тканин? Можливо, проблема стосується органів травної, сечової чи статевої системи? Чи багатьох систем одразу через інфекцію і запалення?

Які функції втрачено? На якому рівні існує проблема – тканин чи органу, системи чи всього організму?

Для спеціаліста, що опікується якостю рухів, ходи і дихання, важливо працювати з тканинами на різних рівнях.

Рівні організації організму

Рівні організації організму людини можна уявити в образі конусу, де в основі, на базовому рівні, будуть знаходитися атоми і молекули, які на наступних рівнях поєднуються в різні комплекси, і створюють організм.

Очевидно, що чим нижче розташований рівень, тим більше в нього обсяг і маса, і тим менше його глибина в умовній моделі. Чим більш значущим є рівень, тим менше його обсяг і більша глибина. Але всі компоненти важливі – без елементарних, вони ж базові, елементів не можливо створити щось складне і значуще.

Що це за рівні?

1. Молекулярний рівень – органічні молекули [білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти], неорганічні сполуки – іони, кисень, вода.

2. Надмолекулярний рівень – макромолекулярні комплекси [рибосоми, протеосоми].

3. Субмолекулярний рівень – органели клітини [ядро, ендоплазматичний ретікулум, апарат Гольджі, мітохондрії, мембрана].

4. Клітинний рівень – найменший автономний елемент організму.

🔅Цікаво: "Усі клітини утворюються із клітин" – вислів Рудольфа Вірхова, основоположника клітинної теорії, який довів, що клітини утворюються лише шляхом поділу материнської клітини.

5. Тканинний рівень – клітини поєднуються у тканини [нервова тканина, м'язова, сполучні тканини, хрящова, кісткова, кров, лімфа, епітеліальна].

6. Органний рівень – різні тканини утворюють орган, в якому є одна головна тканина, яка обумовлює загальну функцію органу [серце, легені, скелет, мозок та інші].

7. Системний рівень – органи об'єднуються в системи, які мають певну функцію [нервова, дихальна, травна]. Декілька систем, поєднуючись створюють апарати [опорно-руховий апарат складається із кісток, з'єднань, м'язів].

8. Організмовий рівень – органи, систем і апарати утворюють цілий організм.

Якщо продовжити ланцюг рівнів організації людини, то ми вийдемо на міжособисті зв'язки, міжвидові зв'язки, екосистеми, біоми та біосферу.

Висновок

Нагадування собі цієї структури організації організму і подальшої системи взаємопов'язаних ланок з вищими рівнями біологічної організації життя на планеті Земля, дає набагато більше вхідних данних для прийняття оптимальних рішень у будь-якому питанні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Панкова
Юлія Панкова@juliapankovadnipro

Тренерка в Лабораторії руху

2.3KПрочитань
4Автори
8Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Основні анатомічні площини

    Якщо впродовж дня час від часу свідомо оцінювати положення голови, уявляючи модель трьох площин, які проходять через тіло, і вирівнювати голову відносно них, запускатиметься коригування постави і зменшення м'язових зусиль для підтримки голови.

    Теми цього довгочиту:

    Вестибулярний Апарат
  • Стандартне анатомічне положення

    Для того, щоб мати змогу описувати розташування органів і ділянок тіла одних відносно інших, науковими колами узгоджено розглядати тіло в певному положенні. Воно називається стандартним анатомічним положенням тіла.

    Теми цього довгочиту:

    Функціональна Анатомія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається