Розвиток ринку землі. Частина 2

Якщо подивитися на графік продажу землі запропонований державою, то вартість землі стабільно росте уже тривалий час. Але цифри, які показує держава не зовсім правдиві, тому що люди при продажі беруть за основу НГО. Це тому, що хтось не може показати джерело походження коштів, а покупець зацікавлений купити її на папері дешевше, ще люди бояться показувати реальну ціну, щоб бандити не прийшли і не обікрали, в людей є страх, що злочинці будуть знати, що в них є гроші, відповідно можуть вчинити протиправні дії.

Розвиток ринку землі

Третя причина - це розрахунки готівкою, тобто люди домовляються, щоб їм заплатили готівкою, оскільки держава не дозволяє продавати земельну ділянку нижче НГО, це гранична межа, відповідно люди продають по НГО, а решту отримують готівкою звідси і викривлена інформація яка має місце.

Зростання ціни зумовлене скоріш за все розширенням ринку і доступу до них приватних незалежних інвесторів. Зростання середньої вартості ділянок в офіційному розрізі буде ознакою того, що на цей ринок все більше потрапляють незалежних інвесторів, які не готові платити в конвертах, готівкою чи іншими сумнівними способами.

Скільки ж буде коштувати земельна ділянка в тому чи іншому регіоні

Якщо подивитися по деяких областях, то ми бачимо наступне: Чернігівська область - 27, Вінницька - 27, Полтавська - 37, Черкаська - 38, Вінницька - 43, Хмельницька - 38 тисяч за гектар. Ще для прикладу Сумська область вартість гектара коливається в межах 40 - 50 з невеликим плюсом тисяч за гектар і це забезпечує найвищу дохідність тому, що там реально хороші землі і орендна плата висока, а зниження ціни в Сумській області обумовлено лише її прикордонним розташуванням. Власне через це, ціна дещо нижча порівняно з сусідньою Полтавською областю, при цьому, що в Сумській області, доволі часто, якість землі краща.

Якщо розглянути Чернігівську область, то в більшості своїй, це піски і супіски північ області це взагалі піщані грунти, тобто вони далеко не такі родючі і фермерство там не настільки розвинене. Але якщо ми говоримо про найродючіший пласт, то це самий південь на межі з Полтавщиною та з Київщиною і там землі досягають приблизно 60 000 за гектар. Черкаська область це взагалі житниця в сприйнятті, а ціна коливається в межах від 60 000 якщо в когось був великий Пай і низька орендна плата через нижчу якість землі закінчуючи 100 000 за гектар бувають випадки вище з окремими орендарями.

Вінницька область тим характерна, що там не чорнозем, в абсолютній більшості своїй, але ціна землі за гектар набагато вища тому, що по-перше це вже Правобережна Україна і вона знаходиться набагато далі від лінії фронту, по-друге там дійсно доволі родючі землі незважаючи на те, що вони не є чорноземами, відтак на Вінниччині вартість гектару коливається від 80 до 1 220 000 за гектар.

Одеська і Миколаївська області це південні області, специфіка в тому, що якщо глобальне потепління дійсно має місце, а ознаки цього є, то на цих землях буде дефіцит води і треба буде змінювати способи господарювання. Але слід розуміти і пам'ятати північ Одеської області і північ Миколаївської області, це фактично ті землі, які існують в Вінниччині, на Кіровоградщині чи на Черкащині, бо це продовження тих самих земельних масивів.

Доволі мало продається земель на Кіровоградщині і Черкащині, оскільки фермери там доволі непогано господарюють і скупляють їх і не дуже охоче діляться з допуском на цей ринок чужинців, тому що як Черкаська область, так і Кіровоградська, це високооброблювані області і цей тренд, що це одні з найкращих земель існує.

В Харківській області знаходяться одні з кращих чорноземів, але прикордонний статус диктує вартість цих чорноземів 55-65 тисяч за гектар. Так само і Дніпропетровська область, це чорноземи, це великі паї, але на превеликий жаль знаходиться близько до зони бойових дій. Але якщо ви оптиміст і сповідуєте свою стратегію і готові йти на ризик, то ці землі є доволі вигідними, з точки зору такого інвестування.

Якщо ви готові, все-таки заплатити більше, але ризикувати менше, то є сенс дивитися на Сумську область, чи навіть південь Чернігівщини, якщо ви ще хочете менших ризиків, тоді звертайте увагу на правий берег і готуєтесь платити практично в півтора, щонайменше один раз більше.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Smart Wallet
Smart Wallet@smartwallet

280Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 27 травня

Більше від автора

  • Що таке "Staking" і на що слід звертати увагу

    Багато людей не розуміють, що Staking - це процес делегування права голосу. В сутності, ви передаєте свої повноваження та вибираєте найкращого валідатора шляхом блокування своїх монет і надання їм права голосу.

    Теми цього довгочиту:

    Стейкінг
  • Розвиток ринку землі. Частина 1

    Розглянемо питання динаміки та розвитку земельного ринку в Україні, спробуємо проаналізувати, що відбувається з ціною, з обсягом угод, яка тенденція на ринку і на що саме варто інвестору звертати увагу та, як враховувати всі обставини.

    Теми цього довгочиту:

    Ринок Землі
  • Що таке Суперфіцій? Право забудови чужої ділянки

    Давайте спочатку розглянемо, що оначає це іноземне слово Суперфіцій. Суперфіцій - це Римський термін, який можна перекласти, як право забудови чужої земельної ділянки, або як оренда земельної ділянки для її забудови.

    Теми цього довгочиту:

    Суперфіцій

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається