Джурджулешти, пан-румунський стратегічний проєкт на Дунаї


Заява прем'єр-міністра Румунії Марселя Чолаку про намір Румунії придбати порт Джурджулешти висуває на перший план крихкість морських і річкових комунікацій Молдови.

Геополітична карта не дуже прихильна до Республіки Молдова, але вона є причорноморською державою з виходом до річки Дунай у смузі в кілька сотень метрів на південному кінці. Завдяки цій геополітичній хитрості, що залишилася у спадок від радянських часів, Республіка Молдова має потенційний доступ до планетарного океану через Чорне море.

Відсутність консолідованого виходу до Чорного моря підвищує вразливість Кишинева перед російською гібридною загрозою. Кишинів намагається розв'язати цю проблему, беручи участь у різних регіональних ініціативах, таких як Ініціатива трьох морів.

Після російського вторгнення в Україну порт Джурджулешти відіграв ключову роль у постачанні товарів в та з України, досягнувши рекордного обсягу вантажів у 1,8 мільйона тонн у 2022 році. При цьому 62% товарів, експортованих через порт, були відправлені до Євросоюзу. У зв'язку з цим в порту Джурджулешти будується новий причал для збільшення перевалки товарів.

Поштовхом для розвитку торгівлі в Чорноморському регіоні стало будівництво вільного міжнародного порту Джурджулешти. Єдиний в Молдові порт, доступний для морських суден, розташований на 72,2 морських миль на Дунаї, використовує майже всі можливі варіанти торгівлі для нестабільної молдовської економіки. Нафтовий термінал був запущений в жовтні 2006 року, окремий пасажирський термінал, побудований урядом, відкрився в березні 2009 року, а термінал з перевалки зерна - чотирма місяцями пізніше.

Війна в Україні підкреслила важливість морського доступу для Молдови. Блокування доступу до українських портів призвело до безпрецедентної ситуації, коли Молдова стала одним з морських портів Києва, особливо для експорту зерна. Перевалка інших товарних груп, таких як імпорт вугілля та добрив, відновилася після того, як були перекриті альтернативні джерела та маршрути імпорту через Україну.

Джерела в галузі, на які посилаються ЗМІ, повідомили, що порт готується відновити перевалку контейнерів з румунського порту Констанца до Молдови та України. Було створено нову платформу для обробки та зберігання контейнерів площею 5 000 квадратних метрів, яка може бути розширена в залежності від розвитку попиту.

Стратегічне бачення та зацікавленість Румунії очевидна: Республіка Молдова повинна бути підтримана за допомогою стратегічних інвестицій. Придбання порту Джурджулешти Румунією, країною-членом ЄС і НАТО, стало б додатковою гарантією безпеки для Республіки Молдова.

Джерело: Deschide

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається