Технологічний інвестор платитиме українським фермерам за утримання вуглецю в ґрунті

Сучасне сільське господарство негативно вплинуло на ґрунти. Століття оранки, вирубки та надмірного випасання худоби зробили землю менш родючою. Це також призвело до викидів мільярдів тонн CO2 в атмосферу.  

Литовська кліматична інвестиційна компанія HeavyFinance платить фермерам за те, що вони повертають частину цього вуглецю назад у землю. 

Зокрема, компанія видає кредити для заохочення переходу на відновлювальні методи ведення сільського господарства. Це включає сівозміну культур, вирощування покривних культур у міжсезоння або рідшу оранку. Ці процеси можуть вилучати вуглець з атмосфери і зберігати його в ґрунті.

Після того, як фермери перейшли на цей новий спосіб ведення сільського господарства, HeavyFinance вимірює, скільки вуглецю вони зберегли. Для цього компанія використовує супутникові дані та зразки ґрунту. Вона вимірює рівень вуглецю в ґрунті до і після змін. 

У випадку України, місцева компанія Agsolco буде перевіряти та випускати ґрунтові вуглецеві кредити. Компанії або країни купуватимуть ці токени, щоб компенсувати свої викиди. 

Чим більше вуглецю фермери витягують з атмосфери, тим більше грошей вони можуть заробити. В Україні, що потерпає від війни, це може стати цінним джерелом доходу.

"Перехід на відновлювальне сільське господарство дає фермерам можливість покращити свій ґрунт і одночасно зберігати більше вуглецю", - сказав Лаймонас Норейка, генеральний директор і співзасновник HeavyFinance. 

Зростаючий ринок ґрунтового вуглецю 

У березні HeavyFinance залучила 50 млн євро боргового фінансування, з яких 20 млн євро надійшло від Європейського інвестиційного фонду (ЄІФ). Компанія вже додала 250 000 гектарів землі до своєї програми вуглецевого землеробства, в тому числі в таких країнах, як Болгарія, Латвія, Литва, Польща та Португалія. 

Литовська компанія далеко не єдина, хто робить ставку на ґрунтові вуглецеві кредити. Agreena, постачальник ґрунтових вуглецевих кредитів з Данії, зараз має під своїм управлінням два мільйони гектарів сільськогосподарських угідь. По той бік Атлантики американська компанія Indigo залучила сотні мільйонів доларів для власного ринку ґрунтового вуглецю.

Прихильники стверджують, що ґрунтові вуглецеві кредити пропонують спосіб зменшити викиди CO2 та покращити грошові потоки для фермерів, які перебувають у скрутному становищі. Але деякі критики ставлять під сумнів наукове обґрунтування.

Видача ґрунтових вуглецевих кредитів спирається на широкі оцінки того, скільки вуглецю було збережено. Хоча такі технології, як супутники та дрони, покращують покриття, все ще неможливо виміряти кожне окреме поле чи ділянку ґрунту. Більше того, дослідники все ще не до кінця розуміють науку про те, як ґрунти накопичують і вивільняють вуглець.

Проте, покупці ґрунтових вуглецевих кредитів вважають їх більш безпечною ставкою порівняно з лісовими кредитами, які видаються в обмін на захист лісів, що перебувають під загрозою знищення. Емітенти стали об'єктом все більш пильної уваги через завищення вартості цих кредитів, що призвело до того, що багато компаній припинили їх купувати. 

За оцінками HeavyFinance, застосування регенеративних практик у всьому сільськогосподарському секторі України може скоротити викиди CO2 на 757,7 млн тонн. Це еквівалентно загальному річному обсягу викидів вуглецю в Німеччині.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11.1KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається