Що стоїть за "зірковим десантом" проросійських політиків Європи до України?

Вчора в Ужгороді пройшла зустріч премʼєрів Словаччини та України, на яких було ухвалено декілька важливих рішень:

  • Словаччина підтримає виділення 50 млрд € від ЄС;

  • початок співпраці в постачанні техніки для зведення оборонних рубежів;

  • підтримка «Формули миру» та територіальної цілісності України.

    Як ми всі побачили, заяви Фіцо лишились лише словами , а результат зустрічі продемонстрував абсолютно протилежний результат.

Чому ж так сталось?
По-перше, у Словаччині нещодавно пройшли масштабні мітинги через правоохоронну реформу від Фіцо, на якого тиснуть народ, опозиція та ЄС.
В такому положенні теж саме блокування допомоги Україні потягло б за собою скорочення дотацій для самої Словаччини,що у її положені абсолютно неприйнятно.

По-друге, Фіцо є звичайним правим популістом,слова якого треба ділити на 100, а заяви про поступки та «нормальне життя» у Києві є не більше ніж політичними балами перед своїм проросійськи налаштованим електоратом.

По-третє, це є банально економічно вигідно для Словаччини. Україна зараз виділяє багато фінансових активів на будування ліній оборони, а словацькі компанії можуть успішно постачати техніку для цього.

Також окремо поясню, що заяви Фіцо про "ніяких військових пакетів допомоги" - це яскравий приклад гри на проросійську аудиторію. Нам це не страшно, адже:
- ми «вигребли» майже усе корисне для нас із словацьких складів.
- логічним є пряме постачання від словацького виробника до України та підписання договорів про спільне виробництво, які уряд вже не зможе так швидко розірвати;
- Фіцо неодноразово заявляв , що не буде перешкоджати оборонним замовленням від України для приватних компаній

Зараз маємо контракт із словацькою компанією Konstrukta-Defence про постачання
16 САУ Zuzana-2 та плани про спільне виготовлення машин для розмінування Bozhena-4 і Bozhena-5

Скрутне положення Орбана
29 січня відбудеться зустріч Сійярто та Кулеби, за якою теж будемо уважно слідкувати. Орбан веде "дипломатичну гру" з ЄС, намагаючись "продати" свій голос на саміті союзу 1 лютого, де головною темою буде ухвалення пакету допомоги Україні на 50 млрд € на 4 роки.

Проте після проукраїнських заяв Фіцо, Орбан залишається сам на сам з ЄС, котрий вже підготував важелі впливу на політика:

  • Європарламент підтримав заклик щодо позбавлення Угорщини права голосу;

  • ЄС продовжує блокувати 30 млрд € для Будапешту;

  • Фіцо не стане союзником Орбана у шантажі союзу.

І ось виходить заява, що Орбан не блокуватиме новий фонд в 20 млрд військової допомоги ЄС для України на 4 роки. Він усвідомлює, що втрачає важелі впливу, а надія на умовний союз із Фіцо провалилася. Наступним кроком ЄС, можливо, пійде на маленьку поступку Угорщині та розблокоє частину коштів за для того, щоб заручитися своєчасним бажанням "вийти до туалету" на саміті.

Наразі я можу зробити такі припущення:
- Зустрічі відбуваються на нашому «полі бою», що створює дипломатичну перевагу наших міністрів над Фіцо та Сійярто, які не зможуть сипати антиукраїнськими заявами на території самої України.
- Результати візиту Фіцо може кардинально змінити майбутню зустріч з головою МЗС Угорщини, адже Сійярто буде змушений вести діалог із позиції слабшого через відсутність солідарності з боку Словаччини.
-Авторитарна вертикаль Орбана є доволі потужною в середині країни, а тому йому не варто перейматися за внутрішні чвари. +завжди можно підняти питання утисків угорців на Закарпатті задля підтримання антиукраїнських настроїв.
- Фіцо не так довго у кріслі премʼєра та має серйозні проблеми із антиурядовими мітингами. Тому він обрав гнучку дипломатію: пограти на внутрішній російський електорат, але зіграти на користь України.

Залишається одне відкрите питання: транзит російського газу через Україну. Поки не буду давати оцінок, але здається мені, що це не "перекручення або ІПсО". Це не зрада, а на малесенький козир проти таких як Фіцо або Санчес. Подивимось, чи вийде його правильно використати...

Підтримати: https://send.monobank.ua/jar/2EEqFNtE2K

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
✙CONFLICT CAPITAL✙
✙CONFLICT CAPITAL✙@conflictcapital

ми "кухарі" аналітичних статей

376Прочитань
3Автори
14Читачі
На Друкарні з 4 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається