Китай зменшує допомогу тихоокеанським островам, яка все більше йде союзникам


Загальний економічний вплив Китаю серед 14 залежних від допомоги острівних країн регіону втрачає свої позиції через кращі кредитні умови, які пропонують союзники США, особливо Австралія, йдеться в аналізі проведеному Lowy Institute.

Зосереджена увага до стратегічної конкуренції в південній частині Тихого океану посилилася після того, як минулого року Китай уклав пакт про безпеку з Соломоновими островами, що підвищило перспективу китайського військово-морського плацдарму в регіоні.

Китай збільшив допомогу Соломоновим островам і сусідній Кірибаті після того, як вони перейшли під дипломатичну лояльність до Пекіна з самокерованого Тайваню у 2019 році.

Сполучені Штати намагаються протидіяти китайському впливу в регіоні за допомогою додаткової дипломатичної та економічної участі. Президент Джо Байден нещодавно приймав лідерів тихоокеанських островів у Білому домі.

Загальна допомога Китаю острівним державам у 2021 році склала 241 мільйон доларів. У цьому році продовжилася тенденція до зниження китайських грантів і кредитів деяким з найбільш залежних від допомоги країн світу з моменту досягнення Китаєм пікового показника в 384 мільйони доларів у 2016 році.

У звіті переглядаються попередні щорічні внески Китаю на основі додаткових даних, але зберігається тенденція до зниження. Це відображає стратегічні зміни, спрямовані на зниження ризиків, зміцнення політичних зв'язків і підвищення прибутковості капіталу.

Китайська допомога Тихоокеанському регіону в розмірі 3,9 мільярда доларів з 2008 року була спрямована в першу чергу на країни, які мають офіційні дипломатичні зв'язки з Пекіном. До них належать Острови Кука, Фіджі, Мікронезія, Ніуе, Папуа-Нова Гвінея і Самоа.

Оскільки Китай надає офіційне фінансування розвитку лише підгрупі країн Тихоокеанського регіону, він може відігравати значну роль у цих країнах, що суперечить його помірній частці в загальному обсязі регіонального фінансування.

Китай був лише третім найбільшим донором допомоги Тихоокеанському регіону після Австралії, яка надає 40%, та Азійського банку розвитку. Внесок Китаю з 2008 року становить 9%.

Зменшення китайської допомоги викликане відсутністю зацікавленості урядів країн Тихоокеанського регіону в китайських кредитах, через які країни Тихоокеанського регіону, зокрема Тонга, опинилися у борговій ямі. США попередили, що китайське фінансування є борговою пасткою для бідних країн, яка загрожує їхньому суверенітету.

«Цілком очевидно, що інтерес урядів країн Тихоокеанського регіону до китайських кредитів, зокрема, інфраструктурних, знизився. Вони просто не витримують конкуренції»,  – сказав дослідник Райлі Дюк.

Десятиліття тому на Китай припадала третина інвестицій в інфраструктуру на тихоокеанському ринку, але з того часу ця частка скоротилася вдвічі.

Джерело: AP News

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається