Забудьте про старі жарти, зовнішня політика була справжнім жахом дебатів - Responsible Statecraft

Дві великі війни і жодної серйозної чи хоча б виразної розмови — у нас можуть бути проблеми.

Якщо хтось сподівався зрозуміти, як два основні кандидати в президенти ставляться до найважливіших питань зовнішньої політики нашого часу, вчорашні дебати стали величезним розчаруванням.

Якби чиїсь очікування були настільки низькими, що можна було б повірити в те, що вчорашні розмови не принесуть нічого, крім вторинного збентеження, то, можливо, не все так погано.

Щодо України та Ізраїлю, президент Байден і колишній президент Трамп роздмухували, змішували та ускладнювали свої 11 хвилин зовнішньополітичних дискусій, повертаючись до цих тем лише в швидкоплинні моменти глузливої ​​непослідовності.

Для Трампа це були поверхневі нападки на те, як, на його думку, слабкість Байдена та відсутність лідерства у «ганебному» виведенні військ з Афганістану у вересні 2021 року спонукали Путіна вторгнутися в Україну, а Хамас — атакувати Ізраїль (він повторив це багато разів за 90-хвилин дебатів, що пройшли в Атланті без живої аудиторії).

Байден у відповідь заявив, що Трамп відкрито заохочував Путіна розпочати вторгнення в лютому 2022 року, і повторив, що, якщо його не зупинити, російський президент бешкетуватиме по всій Європі, щоб відновити «Радянську імперію». Що стосується Ізраїлю, він хвалився угодою Білого дому про припинення вогню, в якій ХАМАС та Ізраїль не були серйозно зацікавлені протягом декількох тижнів.

«Жоден з кандидатів не висунув бачення того, як США можуть позитивно взаємодіяти зі світом таким чином, щоб просувати американські інтереси та усувати спільні екзистенційні загрози, що створюються зміною клімату, поширенням ядерної зброї та зростаючою напруженістю між великими державами», — пожартував Елі Кліфтон.

Це применшення. Враховуючи важливість двох великих воєн, що одночасно обрушилися на планету, двоє чоловіків, які претендують на посаду головнокомандувача, здавалося, мали намір говорити про ці проблеми лише в межах обраного ними вузького кола. Трамп був трохи експансивнішим, посилаючись на ціну крові та скарбів, а також на необхідність покласти край, зокрема, війні в Україні, одночасно звинувачуючи Європу в тому, звинувачуючи Європу у тому, що він назвав "халявою". Але його хвастощі про те, що він зміг покласти край війні в Україні, ще будучи обраним президентом, не були підкріплені нічим, крім його явної наполегливості в тому, що це станеться.

Зі свого боку, Байден зробив заяви, які не відповідали нинішній геополітичній реальності, але відсилалися до часів «Дня Д» та «Найбільшого покоління», заявивши у якийсь момент, що «ми — країна, якою найбільше захоплюються у світі». Його спроба натякнути, що він стримує передачу 2,000-фунтових фугасних бомб Ізраїлю з гуманітарних причин, швидко була підірвана його ж запевненням, що США надають Ізраїлю все, що той хоче, і озвучуванням неприкритої істини: ми “найбільший постачальник підтримки Ізраїлю у світі.”

У кінці дебатів, коли Трамп говорив, що Байден "заведе нас у Третю світову війну", аудиторія, ймовірно, була занадто втомленою, щоб реагувати. Вранці обидві сторони обиратимуть найважливіші моменти і, швидше за все, зупиняться на наступних заявах: перевірці фактів Трампа, вік і виступ Байдена, суперечках про те, хто краще грає в гольф, а також суперечках з приводу виборів 2020 року та подій 6 січня.

Таким чином, найкраще опублікувати ці обміни словами дослівно, щоб люди мали справжній привід для хвилювань. Це була майже вся зовнішня політика вчора ввечері; але відповіді були трохи відредаговані через повторення та довжину (ви подякуєте нам за це).

Ведуча CNN Дана Баш Трампу: Президент Володимир Путін каже, що закінчить цю війну лише в тому випадку, якщо Росія збереже українську територію, на яку вона вже претендує, і Україна відмовиться від заявки на вступ до НАТО. Чи влаштовують вас умови Путіна?

Трамп: Насамперед, наші ветерани та наші солдати терпіти не можуть цього хлопця (Байдена). Вони його ненавидять. Вони думають, що він найгірший головнокомандувач, якщо його так називати, з усіх, що в нас колись були. Вони його терпіти не можуть, тож давайте прояснимо ситуацію. І я їм подобаюся більше, ніж будь-хто інший, і це підтверджено у кожній крихті інформації. Що стосується Росії та України. Якби у нас був справжній президент, президент, який би знав, якого поважав би Путін, він би ніколи, він би ніколи не вторгся до України. Багато людей зараз мертві, набагато більше, ніж люди знають. Ви знаєте, вони говорять про цифри. Ви можете подвоїти ці цифри, а можливо, і потроїти їх. Він нічого не зробив, щоб зупинити це. Насправді я думаю, що (Байден) підтримав вступ Росії. Я розповім вам, що сталося. Він був такий поганий з Афганістаном. Це був такий жахливий конфуз, найконфузніший момент в історії нашої країни, що коли Путін побачив це і побачив некомпетентність…

…Різниця в тому, що (Путін) ніколи б не вторгся в Україну, ніколи, так само, як Ізраїль ніколи за мільйон років не зазнав би вторгнення з боку Хамаса. Ти знаєш чому? Тому що Іран розійшовся зі мною. Я б нікому не дозволив мати з ними справу. У них скінчилися гроші. Вони були зруйновані. Вони не мали грошей для ХАМАСу. Вони не мали грошей ні на що, не мали грошей на терор. Ось чому за моєї адміністрації у вас взагалі не було б терору, це місце, під ним (Байденом) весь світ вибухає.

Байден: Я ніколи в житті не чув стільки нісенітниці. Слухайте, річ у тому, що ми перебуваємо в ситуації, коли… Давайте спочатку розглянемо останній пункт. Іран напав на американські війська, убив і завдав пошкодження мозку деяким із цих військовослужбовців, а він нічого не зробив, не тоді, коли він був президентом, не тоді, коли вони нападали. Він сказав, що вони просто головний біль. Це все що є. Він нічого не зробив, коли стався напад. Номер один. По-друге, під час цього повітряного перевезення ми вивезли з Афганістану понад 100 000 американців та інших людей. По-третє, ми опинилися в ситуації, коли, якщо ви подивитесь на те, що зробив Трамп в Україні, цей хлопець сказав (Путін): роби що хочеш, роби що хочеш. І це саме те, що Трамп зробив із Путіним, заохочуйте його, робіть усе, що хочете. І він вторгся, і послухайте, що він сказав. (Путін) збирався взяти Київ за п'ять днів. Пам'ятайте, оскільки це частина колишнього Радянського Союзу, саме її він і хотів відновити. А він, по суті, цього взагалі не зробив. Він не виграв, не зміг. І вони втратили тисячі і тисячі солдатів, 500 000 солдатів.

Баш: Президент Трамп, я просто хочу повернутися до свого первісного питання: чи влаштовують умови Путіна для збереження терору в Україні?

Трамп: Ні. Але послухайте, ця війна взагалі не мала починатися. Якби у нас був лідер у цій війні. (Байден) вів усіх за собою. Нині він надав Україні 200 мільярдів доларів чи навіть більше. Йому дали 200 мільярдів доларів – це великі гроші. Я не думаю, що колись було щось подібне. Щоразу, коли Зеленський приїжджає до цієї країни і відвозить із собою 60 мільярдів доларів, він стає найбільшим продавцем за всю історію. Я говорю тільки про гроші, які ми витрачаємо на цю війну, а ми не повинні їх витрачати, цього ніколи не мало статися. Я врегулюю цю війну між Путіним і Зеленським як обраний президент. Я врегулюю цю війну. Людей убивають так безглуздо, так безглуздо, і я влагоджу це. І я швидко улагоджу це питання до того, як вступлю на посаду.

Байден: Справа в тому, що Путін – військовий злочинець. Він убив тисячі й тисячі людей, і він ясно дав зрозуміти одну річ: він хоче відновити те, що було частиною радянської імперії, а не просто її частиною. Йому потрібна вся Україна. Це те, що він хоче. І потім ти думаєш, що він зупиниться на цьому? Ви думаєте, він зупиниться, якщо він захопить Україну, що, на вашу думку, буде з Польщею, з Білорусією? Як ви вважаєте, що станеться із цими країнами НАТО? І тому, якщо ви хочете війни, вам слід дізнатися, що він збирається робити, тому що, якщо він справді зробить те, що говорить, і піде – і, до речі, всі ті гроші, що ми даємо Україні, – це зброя. У Сполучених Штатах ми зараз даємо їм зброю, а не гроші, і наші союзники по НАТО надали Україні стільки ж фінансування, як і ми. Ось чому, ось чому ми сильні.

Баш: Переходимо до Близького Сходу. У жовтні Хамас напав на Ізраїль, вбивши понад 1000 людей та взявши сотні заручників. Серед затриманих і ще живих є п'ять американців. Відповідь Ізраїлю призвела до загибелі тисяч палестинців та створила гуманітарну кризу в секторі Газа. Президент Байден, ви висунули пропозицію щодо вирішення цього конфлікту, але ХАМАС поки не звільнив заручників, що залишилися, а Ізраїль продовжує військовий наступ у секторі Газа. Отже, які додаткові важелі ви використовуватимете, щоб змусити Хамас та Ізраїль припинити війну?

Байден: По-перше, всі, від Ради Безпеки ООН до «Великої сімки», ізраїльтян та самого Нетаньяху, схвалили план, який я запропонував, що складається із трьох етапів. Перший етап – обмін заручників на припинення вогню. Другий етап – це припинення вогню із додатковими умовами. Третій етап – закінчення війни. Єдиний, хто хоче продовження війни, - це ХАМАС... Ми все ще докладаємо всіх зусиль, щоб змусити їх визнати, що сталося в Ізраїлі? Єдине, що я відмовив Ізраїлю, — це 2000-фунтові бомби. У густонаселених районах вони працюють не дуже добре. Вони вбивають багато безневинних людей. Ми забезпечуємо Ізраїль усією необхідною зброєю і тоді, коли вона йому потрібна. І, до речі, я той хлопець, котрий організував світову війну проти Ірану, коли вони здійснили повномасштабну міжконтинентальну ракетну атаку на Ізраїль. Ніхто не постраждав, одного ізраїльтянина було випадково вбито, і воно припинилося. Ми врятували Ізраїль. Ми є найбільшим виробником підтримки Ізраїлю серед усіх у світі. І, до речі, вони сильно ослабли. Хамас сильно ослаб. І вони не мають бути, їх слід ліквідувати, але треба бути обережними із застосуванням певних видів зброї серед населених пунктів.

Трамп: Повертаючись на секунду до України — нас розділяє океан. Європейські країни разом витратили 100 мільярдів, а може й більше, ніж ми. Чому він їм не дзвонить? Скажімо, вам потрібно вкласти свої гроші, як я зробив із НАТО. Я змусив їх вкладати сотні мільярдів доларів. Генеральний секретар НАТО сказав, що Трамп зробив найнеймовірнішу роботу, яку я коли-небудь бачив. Ви б не стали, вони б нічого не мали — вони йшли з бізнесу. Ми витратили майже 100% грошей, які ми заплатили. Він цього не зробив. Щодо Ізраїлю та Хамасу, саме Ізраїль хоче продовжувати йти вперед. (Байден) сказав, що єдиний, хто хоче продовжувати рух, – це ХАМАС. Насправді, це Ізраїль, і ви повинні відпустити його і дозволити їм закінчити свою справу. (Байден) не хоче цього робити. Він став схожим на палестинця, але вони його не люблять, тому що він дуже поганий палестинець. Він слабкий.


Це продовжується. Обидва звинувачують одне одного в діях, які руйнують країну, але не справляють враження, що у них є план її порятунку. Оскільки всі репортажі того вечора були присвячені фізичним здібностям Байдена, опитуванням громадської думки та іншим спекуляціям, пам'ятайте, що справжнім жахом вечора була зовнішня політика.

Джерело — Responsible Statecraft

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Джордж Фрідман: Збільшення російських військових сил

    На перший погляд, сила в 1,5 мільйона активних військовослужбовців має змусити українців до великого відступу. Однак ситуація не є такою простою.

    Теми цього довгочиту:

    Аналітика
  • Джордж Фрідман: Китай у Аталантиці

    Новини, що пов'язують Китай із Бразилією, доволі рідкісні з військової точки зору. Загалом Бразилія не має великого інтересу для Китаю, окрім стандартного отримання ресурсів і роздратування США.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Китай і Росія посилюють спільні військові навчання. Яка їхня кінцева мета? - CNN

    Минулого тижня, коли російські війська розпочали масштабні навчання, які багато хто вважає демонстрацією сили, спрямованою на Сполучені Штати, Путін чітко заявив, яка країна підтримує Москву.

    Теми цього довгочиту:

    Китай

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається