Серйозна розмова: шкільний психолог

Чимало людей звертались до психологів, але чи насправді корисно школі мати свого психолога, чи це робить тільки гірше?

Тут я розкажу про свій шкільний досвід і роздуми про те, як можна було б покращити ситуацію. Також мені буде приємно, якщо ви напишите, як було у вас.

Шкільний досвід

Кілька років тому я закінчила школу, тому добре пам’ятаю останні роки.

Насправді нашого шкільного психолога я можу порівняти зі шкільною мед. сестрою. Чому так? Що може зробити мед. сестра коли ти приходиш до неї з проблемами? Насправді небагато: вдарився? - тримай лід, болить живіт? - на таблетку вугілля, болить голова? - тримай вітамінку і не ви%06уйся.

От з психологом те саме, але в моєму випадку все було набагато гірше. Коли приходиш до нього в кабінет з тобою розмовляють як з дитиною віком 5 років, але розкажи про проблеми і тобі скажуть, що це твоя провина.

Ще велике питання у мене до конфіденційності. Про твій похід, а також все, що ти наговорив в кращому випадку дізнається класний керівник і батьки. Також пригадуються дуже сумнівні психологічні тести, там де тобі кажуть, що все анонімно, але ти підписуєш клас, а клас. керівник пам’ятає почерк кожного учня. Після подібних тестів нерідко тебе, або батьків викликали до того самого психолога.

Позитивний досвід

Насправді мені є з чим порівнювати. Коли я навчалась в худ. училищі там був дійсно крутий психолог (доречі їх було два), який вмів правильно реагувати, був начитаним і обізнаним у сучасних дослідженнях і добре підбирав запитання. (Мед. сестра доречі теж була класна)

Що можна змінити?

  • Ну перше і найочевидніше підбирати дісно спеціаліста, з відповідною освітою і вміннями. Враховувати, що не всі психологи вміють працювати конкретно з дітьми, і бажано не грузити темами, в яких психолог мало знає. Для тестів і досліджень теж потрібні окремі знання і вміння.

  • Мабуть найголовніше це повідомляти учню про те, що психолог має проінформувати опікунів (гадаю клас. керівник взагалі не має нічого знати).

  • Тести мають бути або дійсно анонімними, або мають повідомляти, що тести будуть проаналізоваті психологом. Також класна тема уе тести для самодіагнозтики, де спочатку диктують питання, а потім розшифровку відповідей.

  • Далі буде спірна тема щодо конфіденційності. Насправді за протоколом все має бути абсолютно секретно, але це діти. І добре підлітки, вони можливо і здатні самостійно все переварити, але малі діти - ні, і тут потрібна участь батьків.

Ще одна проблема це довіра дітей. Багато учнів не звернуться по допомогу, боячись, що дізнаються батьки (бо вони бувають різні, хтось може і побити дитину за таке). І тут постає головне питання: як визвати у дітей довіру і чи потрібна конфіденційність.

Я б зробила так: до 8 класу будь яке питання ставиться на обговорення з батьками учня. А коли дитині вже є 14, це певною мірою вже окрема особистість і на обговорення ставляться тільки дійсно серйозні писання.

А яка ваша думка? Яка зараз ситуація у школах? Який ваш досвід, як учня чи одного з батьків?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.2KПрочитань
7Автори
31Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається