Чому варто звертатися до психолога?

Суб’єктивна суспільна думка чи емоційний спокій - що для Вас більш важливо?

від Pch.vector

Навіть сьогодні, в умовах активних військових дій із країною-терористом (Росією), постійних повітряних тривог та неймовірної кількості інших загроз щоденно, в нашому суспільстві все ще існує одна хибна думка. Маю на увазі погляд, який був укорінений ще в часи УРСР, коли галузь психології та психіатрії була використовувана як інструмент наказового впливу. Зокрема, цей наратив стверджує, що якщо ти звертаєшся до психолога або шукаєш його допомоги, то з тобою обов'язково щось “не так”!

Шкода, що така тенденція все ще існує, оскільки багато життєвих проблем можна було б пережити легше, швидше та менш травматично для особистості. Давайте сьогодні розглянемо переваги залучення психолога до вашого повсякденного життя.

Багато з нас у повсякденному житті звертаються до інших спеціалістів для вирішення рутинних ситуацій, таких як перукар, майстер нігтьового сервісу, масажист, косметолог, дерматолог, юрист або ріелтор. Фактично, вибрати всі допоміжні професії дуже складно, оскільки їх число постійно зростає. Це свідчить про те, що як суспільство ми починаємо розуміти, що є фахівці, які здатні виконувати роботу якісно за відносно невелику суму, і це допомагає нам зекономити час і хвилювання.

Тому що будемо відверті, я можу зробити собі зачіску, але чи зможу я зробити це так само професійно, як фахівець? Ні. Я можу самостійно зробити манікюр, але чи будуть мої нігті такої якості, як у професіонала? Ні. Я можу випробувати десятки шампунів і засобів для догляду, але чи зможу я визначити, які з них підходять мені найкраще? Ні. Якщо виникне правова проблема, я можу самостійно шукати інформацію і навіть знайти її, але чи зможу я повністю зрозуміти все, що викладено в статті і виявити суттєві нюанси, як це зробив би професіонал? Ні.

Цей невеликий приклад показує, що кожен з нас може виконувати різні обов'язки, але чи досягнемо ми запланованого результату належним чином? Відповідь переважно негативна, якщо це не наш фах.

Так чому ми з таким негативізмом ставимось до психологів? Вони ж також є фахівцями допоміжної професії “людина-людина”. Психолог може приймати на себе різні ролі залежно від запиту клієнта, а не лише роль діагноста. До психолога завжди можна звернутися із різноманітними питаннями, головне сформувати їх та очікування від результату.

Психолог - це міні-пошукач, що допомагає вам у вашому житті. Якщо ми зробимо аналогію, то: "Важко знайти відповідь на своє запитання, якщо не можна його чітко сформулювати". Зазвичай це є основною роботою психолога, виключаючи просвіту та діагностику.

Ви можете звернутися до психолога з запитом, наприклад, щодо профорієнтації. В такому випадку психолог може виступити вашим коучем, допомагаючи вам зрозуміти власні почуття та ставлення до цього питання. Кількість варіантів безліч, адже кожна людина має свої власні запити, і робота психолога полягає в тому, щоб стати помічним клієнту у вирішенні його проблеми.

Звернувшись до психолога, ви отримаєте можливість обговорити свої потреби, проблеми або почуття з досвідченим фахівцем, який надасть вам підтримку та сприятиме особистому розвитку. Ви зможете розкрити свої потенційні можливості та зрозуміти себе краще завдяки професійній допомозі психолога.

Запам'ятайте, що психологічна підтримка може бути корисною для всіх, хто бажає працювати над своїм емоційним благополуччям, взаєминами або самовизначенням. Нехай психолог стане одним із вашої команди у подоланні життєвих труднощів та досягненні особистого росту.

Зробіть рутинним похід або звернення до психолога. Якщо вам важко розпочати цей процес, спробуйте групові онлайн-зустрічі, де ви зможете бути присутніми без камери або навіть не говорити (залежно від вашого бажання), а лише слідкувати за ходом зустрічі. Розпочніть зміни з себе. Ви можете не бажати бути батьками, але все ж знаходитиметесь у середовищі з дітьми (племінники, похресники і т.п.), і саме від вас залежить, чи зможе наступне покоління сприймати психологію та психолога як помічника, а не як передостанню інстанцію перед лікарнею.

Хочеш змінити світ, розпочни з себе! (Василь Сухомлинський)

Давайте разом нормалізуємо дбайливе ставлення до свого емоційного стану та підтримаємо інших, хто бажає отримати допомогу на своєму життєвому шляху.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Таня
Таня@t.ishchenko

Студентка-психологиня :3

2.1KПрочитань
5Автори
34Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Дуже актуально в наш час, сам довго наважувався на похід. Але ось пів роки і ніби інше життя навіть тут став писати і подкаст писати свій, до речі можете долучатися)

Вам також сподобається