ШІ вразить 40% робочих місць і посилить нерівність, – Dr. Kryvopust

Згідно з новим аналізом Міжнародного валютного фонду (МВФ) , штучний інтелект вплине на майже 40% усіх робочих місць .

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва каже, що «у більшості сценаріїв ШІ, ймовірно, погіршить загальну нерівність».

Пані Георгієва додає, що політики повинні звернути увагу на «тривожну тенденцію», щоб «запобігти подальшому розпалюванню соціальної напруги за допомогою технології».

Поширення штучного інтелекту привернуло увагу до його переваг і ризиків.

МВФ заявив, що штучний інтелект, ймовірно, вплине на більшу частку робочих місць – приблизно 60% – у країнах з розвиненою економікою. У половині цих випадків працівники можуть розраховувати на користь від інтеграції штучного інтелекту, що підвищить їх продуктивність.

В інших випадках ШІ матиме можливість виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди. Це може знизити попит на робочу силу, вплинувши на заробітну плату та навіть знищивши робочі місця.

Тим часом МВФ прогнозує, що технологія вплине лише на 26% робочих місць у країнах з низьким рівнем доходу.

Це перегукується зі звітом Goldman Sachs у 2023 році, згідно з яким штучний інтелект може замінити еквівалент 300 мільйонів штатних робочих місць, але водночас можуть з’явитися нові робочі місця разом із зростанням продуктивності.

Пані Георгієва сказала, що «багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ, що підвищує ризик того, що з часом ця технологія може погіршити нерівність між націями».

Загалом, працівники з вищим рівнем доходу та молодші працівники можуть відчути непропорційне підвищення своєї заробітної плати після впровадження ШІ.

У МВФ вважають, що малозабезпечені та старші працівники можуть відстати.

«Для країн вкрай важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перепідготовки для вразливих працівників», – сказала пані Георгієва. «Таким чином ми можемо зробити перехід ШІ більш інклюзивним, захищаючи засоби до існування та стримуючи нерівність».

Аналіз МВФ публікується в той час, коли світові ділові та політичні лідери збираються на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія.

ШІ є темою для обговорення після сплеску популярності таких програм, як ChatGPT.

Технологія стикається з посиленим регулюванням у всьому світі. Минулого місяця офіційні особи Європейського Союзу досягли попередньої угоди щодо перших у світі комплексних законів, які регулюють використання ШІ .

Китай запровадив одні з перших у світі національних нормативних актів щодо штучного інтелекту, які включають правила щодо того, як можна розробляти та розгортати алгоритми.

У жовтні президент Байден підписав указ, який зобов’язує розробників ділитися з урядом США результатами безпеки, пов’язаними зі штучним інтелектом.

Наступного місяця у Великій Британії відбувся саміт з безпеки ШІ, на якому кілька країн підписали декларацію про безпечний розвиток технології .

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається