Що спільного між Байденом, Макроном і Сунаком? Вони самі це накликали - Аtlantic Сouncil

Цього тижня троє найвизначніших лідерів західного світу страждають від самозаподіяних ран, які, ймовірно, матимуть довгострокові політичні та економічні наслідки.

Це президент США Джо Байден, президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, і це не маленька історія, оскільки всі їхні країни є ядерними державами, які представляють першу, шосту та сьому за величиною економіку світу .

Під самозаподіянням я маю на увазі те, що Макрон ризикнув організувати дострокові парламентські вибори, другий і останній тур яких відбудеться в неділю, в надії отримати новий мандат після принизливої ​​поразки його партії на виборах до Європейського парламенту. Він заплатить ціну, у кращому випадку, завислим парламентом. У гіршому випадку він вступить у те, що французи називають «співжиттям» із ультраправим прем’єр-міністром.

Сунак мав до кінця року оголосити вибори у Сполученому Королівстві, але їх вибрали сьогодні, 4 липня. Він і його партія, схоже, будуть усунені, поклавши край чотирнадцяти рокам правління консерваторів, яке принесло Brexit, історично низький приріст продуктивності та зростання нижчі за середній рівень ЄС.

Деякі союзники Байдена тихо заявляють, що він міг би найкраще зміцнити свою спадщину, відійшовши вбік і дозволивши молодшому кандидату виступити проти колишнього президента Дональда Трампа. Натомість Байден зробив ставку на можливість зупинити власний процес старіння, а потім переконати виборців, що він це зробив, що стало набагато складнішою перспективою після дебатів минулого тижня.

Показово, що ці історії збираються разом за один тиждень, коли всі західні демократії налаштовані проти влади, часто незважаючи на власні економічні інтереси, що особливо стосується Франції.

Рішення Макрона провести ці вибори на три роки раніше, ніж було необхідно, ґрунтувалося на заплутаній логіці, що виборці схаменуться і дадуть йому новий мандат, а не зіткнуться з перспективою правління крайніх правих.

Натомість крайня права партія «Національне об’єднання», ймовірно, здобуде найбільший відсоток голосів у другому турі парламентських виборів у неділю, а за нею йде нещодавно об’єднаний лівий Новий народний фронт, до якого входять усі представники лівоцентристських соціалістів La France Insoumise, яку очолює колишній троцькіст.

Цього тижня понад двісті кандидатів вибули з другого туру виборів у Франції, оскільки табір Макрона та ліві координують зусилля, щоб перешкодити Національному об’єднанню отримати абсолютну більшість і, таким чином, право призначити прем’єр-міністра на три роки співжиття з Макроном, чий термін повноважень закінчується лише у 2027 році. Найвірогіднішим результатом у неділю є завислий парламент, але такий, що має велику кількість крайніх лівих і ультраправих важелів впливу.

Це ставить під загрозу сім років економічного прогресу під керівництвом Макрона, протягом яких Франція знизила податки на бізнес і багатство, реформувала зайнятість і пенсійне забезпечення, щоб заохотити наймання на роботу, і таким чином створила два мільйони нових робочих місць і шість мільйонів нових підприємств.

«На ринку можуть спостерігатися як крайні праві, так і крайні ліві, які обіцяють скасувати заходи економії, вжиті чинним урядом (наприклад, пенсійну реформу), не компенсуючи це новими джерелами доходу».

Це відбувається в той час, коли фінанси Франції вже крихкі, з річним дефіцитом бюджету понад 5 відсотків ВВП і державним боргом на суму близько 110 відсотків ВВП. У червні Європейська комісія назвала Францію однією з семи країн-членів ЄС, які порушують свої нові фіскальні правила. Олімпійські ігри в Парижі, які розпочнуться пізніше цього місяця, з блискучими новими місцями та залізничними лініями можуть бути не святкуванням, а розв’язкою.

Очікувана сьогоднішня перемога Лейбористської партії Великобританії, яка може бути настільки різкою, що поб’є рекорди, є не схваленням очікуваного лідерства Кейра Стармера, а засудженням чотирнадцяти років правління консерваторів.

Найбільшим успіхом Стармера стала швидка зміна курсу від лівої догми попередника Джеремі Корбіна, щоб зробити партію виборною. Однак, якщо він не зможе вирішити проблему стагнації продуктивності в країні, знайти нове зростання через інвестиції та торгівлю, а також утриматися від державницьких інстинктів своєї партії, він не досягне успіху.

У Сполучених Штатах найвищі ставки на вибори в листопаді, оскільки ринки капіталу продовжують нехтувати нефункціональною внутрішньою політикою країни та зростаючими геополітичними ризиками з черговим рекордно високим результатом NASDAQ цього тижня.

Протягом наступного місяця Байден повинен вирішити, чи брати участь у перегонах, і йому доведеться обмірковувати вибір, поки виконуватиме свої президентські обов’язки. Наступного тижня стартує сімдесят п'ятий саміт НАТО . Він прийматиме глав держав і урядів інших тридцяти одного члена Альянсу на тлі воєн у Європі та на Близькому Сході та напруженості в Азії. Ставки рідко коли були вищими.

Джерело

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Коли Україна та Молдова вступлять до ЄС? - DW

    Переговори про вступ України та Молдови до ЄС розпочинаються, але навряд чи завершаться незабаром. Чому? DW проаналізувала основні причини.

    Теми цього довгочиту:

    Єс
  • Обіцянка центризму в поляризованому світі - Project Syndicate

    Центристська політика надії, сповнена співчуття та прагматизму, стане різким відходом від нинішнього напряму глобальної політики. Це наша найкраща альтернатива політиці страху та відчуження, яку пропагують сучасні популісти.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Чому саміт ШОС в Астані вже став тріумфом Сі Цзіньпіна - Deutsche Welle

    В Астані пройшов черговий саміт Шанхайської організації співробітництва. Основні заходи відбулися 4 липня, а першого дня на інформаційному полі явно домінувала китайська сторона.

    Теми цього довгочиту:

    Брикс

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається