Що таке БРІКС? Група світових лідерів, які розглядали створення нової валюти, зустрілися, щоб обговорити економіку - CBS News

Cьогодні група світових лідерів збирається на саміті БРІКС у Йоганнесбурзі, Південна Африка. БРІКС – це група з п’яти країн із економікою, що розвивається, які хочуть запровадити власні світові економічні та торговельні системи та обговорюють створення нової валюти. Десятки інших країн хочуть приєднатися до групи, але що таке БРІКС?

Що таке БРІКС?

Акронім, який спочатку був BRIC, був придуманий у 2001 році аналітиком Goldman Sachs Джимом О'Нілом, який написав статтю про економіку, що розвивається. О'Ніл сказав, що Бразилія, Росія, Індія та Китай – країни, які складають абревіатуру БРІК – мають зростання ВВП, який перевищить показники країн G7. 

Країни G7 — США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Велика Британія — є групою розвинутих економік світу.

О'Ніл виявив, що наприкінці 2000 року на Бразилію, Росію, Індію та Китай припадало близько 23,3% світового ВВП. Він очікував зростання ВВП країн БРІК і сказав, що країни G7 повинні розглянути питання про додавання представників БРІК до групи.

Чотири початкові країни сформували неформальну групу в 2006 році як союзники, які роблять внесок у світову економіку. У 2011 році до групи приєдналася Південна Африка, і таким чином абревіатура стала БРІКС.

У 2023 році БРІКС перевищив внесок у світовий ВВП країн G7, згідно з даними групи , яка стверджує, що на БРІКС припадає майже 1/3 світової економічної діяльності.  

Лідери країн БРІКС зустрічаються щорічно , і очікується, що цьогорічний саміт у Йоганнесбурзі, Південна Африка, буде найбільшим, на нього запрошено 69 лідерів. 

Група прагне змінити політико-економічний ландшафт на свою користь, і вони створили Ділову раду БРІКС, Угоду про непередбачені резерви, яка забезпечує короткострокову підтримку ліквідності, і Новий банк розвитку, який підтримує проекти розвитку в країнах БРІКС. 

Цьогорічний саміт відбудеться 22-24 серпня і буде зосереджений на зниженні глобальної залежності від долара США. 

БРІКС створює нову валюту?

Згідно з даними групи , країни БРІКС прагнуть створити нові економічні та торговельні системи, відокремлені від очолюваних США західних систем .

На цьогорічному саміті група обговорює дедоларизацію, «маючи на меті зменшити залежність від долара США та сприяти використанню національних валют у міжнародній торгівлі».

Причина цього? Долар США впливає на інші валюти. Коли економіка США зміцнюється, зміцнюється і долар, але це послаблює інші валюти, повідомляє Associated Press. Наприклад, минулого року 1 долар США міг отримати приблизно 110 ієн. Зараз 1 долар США коштує 143 ієни. 

БРІКС обговорили шляхи розширення торгівлі між своїми країнами, щоб менше покладатися на долар.

Росія та Китай особливо прагнуть послабити позиції Америки у світовій економіці, і на червневій зустрічі країн БРІКС Наледі Пандор з Південної Африки заявив, що Новий банк розвитку блоку шукатиме альтернативи «теперішнім міжнародним валютам».

Але поки група розглядає створення власної валюти як частину рішення, яке не входить до порядку денного саміту, повідомляє група. 

Група вперше почала обговорювати нову валюту після того, як США запровадили санкції проти Росії після вторгнення цієї країни в Україну. «Спільна валюта між країнами БРІКС може призвести до встановлення міцніших економічних зв’язків і нових геополітичних альянсів, що ще більше зміцнить їхню позицію як дедоларизаційної коаліції, яка зростає», – заявили в групі. 

Які країни хочуть приєднатися до БРІКС?

Понад 40 країн заявили, що хочуть приєднатися до БРІКС, а 22 подали заявки. «Ця зростаюча коаліція є свідченням зростання впливу БРІКС на міжнародній арені та його потенціалу для формування майбутнього глобальних фінансів», — заявили в групі. 

Іран, Аргентина, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Казахстан, Болівія, Індонезія, Єгипет, Ефіопія, Куба, Алжир, Демократична Республіка Конго, Коморські острови та Габон – серед країн, які заявили про зацікавленість у приєднанні до БРІКС, повідомляє Reuters.

Ці країни сподіваються, що приєднавшись, вони отримають більше економічних переваг, ніж за нинішньої західної моделі економіки та торгівлі. 

Джерело CBS News

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається