Що таке контент маркетинг та які задачі він виконує

Зміст

Контент-маркетинг - це найефективніший спосіб створення репутації бренду і вибудовування довгострокових відносин з клієнтом. В умовах постійно зростаючої пропозиції та збільшення кількості конкурентів, саме гра в довгу дозволяє брендам залишатися затребуваними. Дізнайтеся, що входить у контент-маркетинг, навіщо він потрібен бізнесу, а також особливості контент-маркетингу, про які бізнесу варто знати заздалегідь.

Що таке контент маркетинг

Контент-маркетинг - content marketing - це вид маркетингу, головним інструментом якого є контент. Саме контент допомагає брендам створювати репутацію і вибудовувати довгострокові міцні відносини з клієнтами.

У контент-маркетинг входить робота з різними медійними майданчиками бренду в інтернеті через, наприклад, пости, статті, розсилки, відео в соціальних мережах.

На самому початку скажемо, що контент-маркетинг не дає моментального результату. Втім, це не недолік, а особливість цього виду маркетингу.

Контент-маркетинг поступово й органічно перетворює аудиторію на покупців, а покупців - на повторних покупців. Тож контент-маркетинг - це гра в довгу, яка в підсумку винагороджується лояльними клієнтами - адвокатами бренду, стабільними продажами та позитивною репутацією.

Завдання, які вирішує контент-маркетинг

Формує позитивний образ бренду

Контент-маркетинг не продає напряму - він формує думку, створює імідж бренду, вибудовує його образ, транслює цінності.

Знайомить аудиторію з вашим продуктом або послугою.

Контент-маркетинг розповідає про продукт, його унікальні якості та переваги, а також про те, які люди стоять за ним.

Демонструє вашу експертність

Якісний і корисний контент, який створює ваш бренд, демонструє експертність і підвищує рівень довіри до вашого продукту або послуги.

Підвищує лояльність до бренду

Контент-маркетинг вибудовує довгострокові стосунки з аудиторією, в процесі яких відпрацьовує сумніви потенційних клієнтів, відповідає на їхні запитання і м'яко підводить до процесу ухвалення рішення про покупку.

Обробляє зворотний зв'язок

У процесі контент-маркетингу бренд отримує зворотний зв'язок: це не тільки дає змогу залишатися в контакті з клієнтами, а й удосконалювати продукт, ґрунтуючись на відгуках.

Утримує клієнта

Якісний контент утримує клієнтів, підвищуючи лояльність і пропонуючи їм знову зробити покупку.

Збільшує продажі

Що більше якісного та унікального контенту ви пропонуєте, то вищий інтерес до продукту. Як наслідок, тим вищі продажі.

Збільшує пошуковий трафік

Якісний і цікавий контент збільшує пошуковий трафік і покращує позиції сайту у видачі пошукових систем.

Переваги контент-маркетингу

Чому за контент-маркетингом - майбутнє?

Контент-маркетинг не працює напряму

Від реклами прямої дії, де аудиторії буквально нав'язують товар, відходять все більше компаній. На перший план виходить контент-маркетинг, який не пропонує користувачеві товар або послугу безпосередньо. Він діє поволі та протягом довгого періоду.

На першому плані в контент-маркетингу саме формування стосунків із клієнтом, а не власне продаж товару чи послуги (це важливо, але в другу чергу).

Контент-маркетинг пропонує клієнтам інформацію, а не рекламні гасла

Клієнти шукають інформацію, а не рекламу. Контент-маркетинг підсвічує переваги товару або послуги, відпрацьовує заперечення аудиторії, працює з її сумнівами. Володіючи цими знаннями та чітким розумінням характеристик продукту, клієнт охочіше здійснює покупку (і повертається за нею ще раз).

Наприклад, ви впевнені, що продаєте товар або послугу за дійсно хорошою ціною. Як клієнт дізнається про це і, головне, що переконає його в цьому? Або, можливо, ви переконані, що ваш товар чи послуга - найкраща на ринку. Але як донести це клієнту, як переконати його в цьому? З цими завданнями справляється контент-маркетинг.

Контент-маркетинг вибудовує імідж бренду

Як ми вже сказали, контент-маркетинг - це довга кропітка робота з вибудовування взаємовідносин з клієнтом. Паралельно контент-маркетинг створює й імідж бренду: через транслювання смислів, через розмову про цінності бренду, через форму подачі контенту, через обраний ToV тощо. Це дає змогу бізнесу відбудуватися від конкурентів, закріпити чіткі асоціації у сприйнятті клієнта, завоювати довіру - і вибудувати імідж бренду.

Особливості контент-маркетингу

Контент-маркетинг не дає моментального результату

Органічний трафік - процес тривалий. Щоб домогтися бажаного результату, потрібно запастися терпінням і створювати по-справжньому якісний контент. Тут усе так само, як у стосунках: міцна дружба не виникає за кілька годин - на цей процес потрібен час.

Контент-маркетинг вимагає серйозного вкладення часу і сил

У хороший контент потрібно вкладатися. Просто написати текст або створити картинку може штучний інтелект, а ось проаналізувати потреби аудиторії, подумати над форматом і створити унікальний контент, вклавши в нього смисли та цінності бренду, поки що під силу тільки людині. А ще краще - команді, що складається, як мінімум, з редактора, копірайтера і дизайнера. Якщо у вас серйозні плани на контент, то краще доручити його створення професіоналам.

Ефективність контент-маркетингу складно виміряти

З одного боку, аналізуючи ефективність контент-маркетингу, можна звернутися до стандартних метрик: охоплення, кількості часу, проведеного одним користувачем на вашій сторінці тощо.

Однак у такому разі зникає величезний і дуже важливий блок чинників, які складно вимірювати й контролювати: наприклад, емоції та враження аудиторії від контакту з контентом, який ви створюєте, зміна сприйняття вашого бренду аудиторією. Або уявімо таку ситуацію: прочитавши ваш пост чи статтю і надихнувшись ними, користувач переходить на сайт, щоб познайомитися з продуктом краще. Однак не купує його одразу, а повертається по нього через кілька тижнів, вбивши в пошуковику назву вашого бренду. Користувач дійсно здійснює покупку, але первинний контакт і тригер до покупки вже не відстежити.

Резюмуємо

Контент-маркетинг - це дійсно ефективний інструмент просування бізнесу. Він сфокусований на вибудовуванні довгострокових теплих взаємин з клієнтом і на побудові позитивної репутації бренду.

Сьогодні - коли ринок переповнений і пропозиція величезна - бренду недостатньо просто привернути до себе увагу. Важливо утримати клієнта (потенційного або реального), а в ідеалі - зробити його адвокатом бренду. І контент-маркетинг - найкращий інструмент для досягнення цієї мети.

Ще раз згадаємо про переваги контент-маркетингу:

  1. Контент-маркетинг супроводжує клієнта на всьому шляху прийняття рішення про покупку;

  2. Якісний контент створює репутацію експерта на ринку;

  3. Контент-маркетинг серйозно підвищує впізнаваність бренду;

  4. Контент-маркетинг формує довіру аудиторії до продукту;

  5. Контент-маркетинг підвищує залученість аудиторії, збільшує взаємодію бренду з потенційними клієнтами;

  6. Якісний і цікавий контент збільшує пошуковий трафік і покращує позиції сайту у видачі пошукових систем.

Однак плануючи просування через контент-маркетинг, пам'ятайте, що він вимагає багато часу, зусиль і терпіння. Тому якщо вам необхідний швидкий результат - краще скористатися іншими інструментами.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dmytro Shevchuk
Dmytro Shevchuk@dshevchuk

SEO-спеціаліст

106Прочитань
131Автори
6Читачі
На Друкарні з 24 липня

Більше від автора

  • Як розкрутити інстаграм-магазин

    Хочете розкрутити Instagram-магазин? Відкрийте для себе ефективні методи, як залучити більше підписників, збільшити продажі та підвищити впізнаваність бренду.

    Теми цього довгочиту:

    Instagram
  • Тетяна Лукинюк очолила Google Україна: нове обличчя компанії

    Тетяна Лукинюк призначена директоркою Google Україна. Її багаторічний досвід зміцнить позиції компанії та сприятиме розвитку технологій в Україні.

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Що таке мета-теги та як їх використовувати для SEO просування сайту

    Дізнайтесь, що таке мета-теги, їхні типи та як правильно використовувати їх для покращення SEO вашого сайту та залучення більше трафіку.

    Теми цього довгочиту:

    Seo

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається