Скільки МТ-ЛБ залишилося у росіян?

Автор: Jompy

Нарешті настав час опублікувати деякі фактичні цифри з оновленого підрахунку ББМ, здійсненого @HighMarsed і мною. Перша стаття присвячена МТ-ЛБ, скромній робочій конячці російської армії, і тому, що їхні запаси близькі до вичерпання.

Перш за все, наведемо довоєнну кількість, включаючи МТ-ЛБ, на російських складах. Як бачите, після повторного перерахунку довоєнних запасів ми знайшли 2461 МТ-ЛБ на зберіганні:

Image

Однак на найсвіжіших знімках їх залишилося лише 921.

Image

Ось кілька нещодавніх тредів, які я створив на тему МТ-ЛБ на зберіганні:

Хоча під час довоєнного підрахунку я не був настільки ретельним у своєму аналізі, не розрізняючи функціональні та розбиті корпуси (на основі візуальних доказів), а також не намагаючись знайти потенційні спеціалізовані варіанти, цього разу я застосував саме такий підхід.

Image

Скорочення запасів є жахливим, пропорційно найгіршим серед усіх типів російських ББМ. І це не дивно, зважаючи на те, скільки їх використовується і втрачається російською армією в Україні. Наприклад, за даними Якуба Яновського, станом на 8 квітня росія втратила 804 МТ-ЛБ.

За оцінками The Military Balance 2022, росія мала понад 3900 МТ-ЛБ на озброєнні, плюс ще 2000 на зберіганні. Отже, навіть якщо нарешті на складах залишиться 0 одиниць, ми все одно бачитимемо МТ-ЛБ ще щонайменше кілька місяців. Проте, як тільки вони досягнуть цієї точки вичерпання запасів на складах, поповнення більше не буде.

Деякі МТ-ЛБ також ремонтуються на БТРЗ, хоча, ймовірно, їх небагато і вони швидко ремонтуються, оскільки МТ-ЛБ є дуже простою і надійною машиною.

Ми також не знайшли жодного МТ-ЛБ на БТРЗ, або, принаймні, не змогли їх ідентифікувати:

Image

Зважаючи на все вищесказане, давайте зануримося в ці оновлені цифри МТ-ЛБ. Перша база, про яку я хочу поговорити - це 4990-та. Як я вже писав у попередньому твіті, вона пройшла шлях від зберігання чверті всього парку МТ-ЛБ до війни до майже повного вистаження в певний момент у 2022/2023 роках, судячи з космічних знімків Яндекс.Карт

Кількість МТ-ЛБ на цій базі скоротилася з 658 до 88 одиниць, з яких 3 були канібалізовані; довоєнні карди vs знімки з Яндееса (друге зображення включає канібалізовані машини):

Image
Image
Image
Image

Наступна цікава база - і найбільша, за останніми даними, - 7220-та, про яку я також нещодавно розповідав. До війни там було 493 МТ-ЛБ, а зараз - 342. Довоєнний стан проти травня 2023 року:

Image
Image
Image
Image

Ще одна цікава база - 230-та, про яку я також нещодавно розповідав завдяки недатованим знімкам Яндекса, зробленим коли у 2023 році: 156 МТ-ЛБ до війни - а потім 82. Це особливо цікаво, тому що ця база розташована на острові Сахалін, тож можна було б очікувати, що вона не буде пріоритетною при розконсервації техніки через її віддалене розташування.

Image

230-та: жовтень 2022 року (нічого не рухалося з 2021 року) проти матеріалів Яндекса:

Image
230-та, жовтень 2022
Image
230-та, 2023 рік

Останній великий склад МТ-ЛБ - 187-ма база, щодо якої ми не отримували жодних нових кадрів з травня 2022 року. На той час кількість МТ-ЛБ на зберіганні фактично зросла на 72 одиниці, з 43 до 115 машин:

Image
187-ма, до війни
Image
187-ма, травень 2022

Схоже, що 187-й може бути тренувальним табором, і це пояснює, чому там збільшилася кількість МТ-ЛБ. Зараз я сумніваюся, що там залишилося принаймні щось.

На деяких інших базах кількість МТ-ЛБ також дещо зросла: 8 машин на 40-му арсеналі, 14 на 243-й базі... Але нічого вартого уваги, до того ж це вже старі кадри. А на більшості артилерійських баз, ймовірно, зберігаються спеціалізовані варіанти МТ-ЛБ для підтримки артилерії, але я не зміг їх ідентифікувати.

Image

Однак найбільш різкого скорочення, поряд з 4990-ю, зазнала 3018/6018-та база. Тут знаходилися сотні досить добре збережених МТ-ЛБ, які зберігалися в приміщеннях з сухим повітрям і були захищені від негоди.

Image

До березня 2023 року більшість з них загинули, а на останніх знімках, отриманих «Військовим Віщуном» їх залишилося лише 36, 18 з яких були канібалізовані. Я не можу опублікувати знімки, бо я не є їх власником, але на 6018-й базі ситуація жахлива.

Крім цього, немає нічого вартого уваги. Але я покажу цей кадр із залізничного вузла 216-го арсеналу в червні 2023 року. Тут видно, що вони збиралися завантажити партію МТ-ЛБ разом з САУ на потяг, який їхав чи то на фронт, чи то на якийсь ремонтний завод.

Image

Я публікую це, щоб показати, що, попри те, що на останніх доступних знімках видно, що 921 МТ-ЛБ все ще знаходяться на зберіганні, реальна кількість, на мою думку, є меншою, набагато меншою, і, ймовірно, наближається до повного вичерпання, особливо з огляду на нещодавні темпи виснаження російських запасів завдяки їхньому зимовому і весняному наступу.

А з урахуванням нещодавніх супутникових знімків Віщуна з більшості великих складів БМП, які показують, що швидкість знищення та зняття бронетехніки навіть вища, ніж я припускав, моя оцінка кількості МТ-ЛБ, що залишилися на зберіганні, може бути навіть оптимістичною, особливо враховуючи, що ми не маємо знімків з більшості найбільших складів МТ-ЛБ вже півроку або більше.

На цьому поки що все. Я б вважав за краще опублікувати свій власне аналіз знімків Вишуна, але у мене немає часу, тому я, мабуть, спочатку опублікую також треди про кількість БРДМ-2, БТР-50 і БМД, а потім вищезгаданий аналіз. Ймовірно, все це вийде між завтрашнім днем і цією суботою.

Підрахунки БТР-60/70/80 та БМП-1/2/3 поки що не будуть опубліковані. Це основні зусилля з підрахунку російських ББМ на зберіганні, і ми з @HighMarsed хочемо дочекатися цього, а також, можливо, співпрацювати з @CovertCabal, як вони це робили в минулому, що було моїм початковим натхненням для початку дослідження російських військових баз зберігання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

225.8KПрочитань
21Автори
564Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую, круто, продовжуйте. Дуже цікаво. Гарно у Вас виходить.

Вам також сподобається