США не відступлять перед викликом Путіна і ХАМАСу

Автор: Джо Байден для The Washington Post 

Оригінальний допис був опублікований 18 листопада 2023 року

Сьогодні світ стоїть перед точкою перегину, де вибір, який ми робимо - в тому числі в умовах кризи в Європі та на Близькому Сході - визначатиме напрямок нашого майбутнього для наступних поколінь.

Як виглядатиме наш світ по той бік цих конфліктів?

Чи позбавимо ми ХАМАС можливості здійснювати чисте, рафіноване зло? Чи будуть ізраїльтяни і палестинці одного дня жити пліч-о-пліч у мирі, з двома державами для двох народів?

Чи притягнемо ми Владіміра Путіна до відповідальності за його агресію, щоб народ України міг жити вільно, а Європа залишалася якорем глобального миру і безпеки?

І головне питання: Чи будемо ми невпинно переслідувати наше позитивне бачення майбутнього, чи дозволимо тим, хто не поділяє наші цінності, тягнути світ до більш небезпечного і розділеного місця?

І Путін, і ХАМАС борються за те, щоб стерти з лиця землі сусідню демократію. І Путін, і ХАМАС сподіваються зруйнувати ширшу регіональну стабільність та інтеграцію і скористатися наступним безладом. Америка не може і не дозволить цьому статися. Заради наших власних інтересів національної безпеки - і заради блага всього світу.

Сполучені Штати - найважливіша нація. Ми згуртовуємо союзників і партнерів, щоб протистояти агресорам і досягти прогресу на шляху до світлого, мирного майбутнього. Світ очікує від нас вирішення проблем нашого часу. Це обов'язок лідера, і Америка буде лідером. Бо якщо ми відійдемо від викликів сьогодення, ризик конфліктів може поширитися, а витрати на їх вирішення лише зростатимуть. Ми не дозволимо цьому статися.

Це переконання лежить в основі мого підходу до підтримки народу України, який продовжує захищати свою свободу від жорстокої війни Путіна.

З досвіду двох світових війн минулого століття ми знаємо, що коли агресія в Європі залишається без відповіді, криза не згасає сама по собі. Вона безпосередньо втягує Америку. Ось чому наша підтримка України сьогодні - це інвестиція в нашу власну безпеку. Це запобігає ширшому конфлікту завтра.

Ми утримуємо американські війська від цієї війни, підтримуючи хоробрих українців, які захищають свою свободу і батьківщину. Ми надаємо їм зброю і економічну допомогу, щоб зупинити прагнення Путіна до завоювання, перш ніж конфлікт пошириться далі.

Сполучені Штати роблять це не наодинці. Понад 50 країн приєдналися до нас, щоб гарантувати, що Україна має все необхідне для самозахисту. Наші партнери беруть на себе значну частину економічної відповідальності за підтримку України. Ми також побудували сильніший і більш згуртований [Альянс] НАТО, який посилює нашу безпеку завдяки силі наших союзників, водночас чітко даючи зрозуміти, що ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО задля стримування подальшої російської агресії. Наші союзники в Азії також стоять разом з нами, підтримуючи Україну і притягаючи Путіна до відповідальності, бо вони розуміють, що стабільність в Європі і в Індо-Тихоокеанському регіоні нерозривно пов'язані.

Ми також бачили протягом історії, як конфлікти на Близькому Сході можуть мати наслідки по всьому світу.

Ми твердо стоїмо разом з ізраїльським народом, який захищається від кривавого нігілізму ХАМАСу. 7 жовтня ХАМАС вбив 1200 осіб, в тому числі 35 американських громадян, що стало найжахливішим звірством, скоєним проти єврейського народу за один день з часів Голокосту. Немовлята і діти, матері і батьки, бабусі і дідусі, люди з обмеженими можливостями, навіть ті, хто пережив Голокост, були покалічені і вбиті. Цілі сім'ї були вбиті у своїх будинках. Молоді люди були розстріляні на музичному фестивалі. Тіла зрешечені кулями і спалені до невпізнання. І вже більше місяця сім'ї понад 200 заручників, захоплених ХАМАСом, включаючи немовлят і американців, живуть у пеклі, з нетерпінням чекаючи, щоб дізнатися, чи живі їхні близькі, чи мертві. На момент написання цієї статті я і моя команда працюємо годину за годиною, роблячи все можливе, щоб звільнити заручників.

І поки ізраїльтяни все ще перебувають в шоці і переживають травму від цієї атаки, ХАМАС пообіцяв, що він буде невпинно намагатися повторити те, що сталося 7 жовтня. Вони дуже чітко заявили, що не зупиняться.

Палестинський народ заслуговує на власну державу і майбутнє, вільне від ХАМАСу. Мені теж боляче дивитися на кадри з Гази і смерті багатьох тисяч цивільних, в тому числі дітей. Палестинські діти плачуть за втраченими батьками. Батьки пишуть ім'я своєї дитини на руці або нозі, щоб їх можна було ідентифікувати, якщо станеться найгірше. Палестинські медсестри і лікарі відчайдушно намагаються врятувати кожне дорогоцінне життя, яке вони можуть, не маючи практично ніяких ресурсів. Кожне втрачене невинне палестинське життя - це трагедія, яка розриває сім'ї та громади.

Нашою метою має бути не просто зупинити війну на сьогодні, а покласти край війні назавжди, розірвати цикл безперервного насильства і побудувати щось міцніше в Газі і на всьому Близькому Сході, щоб історія більше не повторювалася.

За кілька тижнів до 7 жовтня я зустрічався в Нью-Йорку з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Головною темою цієї розмови був набір суттєвих зобов'язань, які допоможуть як Ізраїлю, так і палестинським територіям краще інтегруватися в ширший Близький Схід. Це також ідея інноваційного економічного коридору, який з'єднає Індію з Європою через Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Йорданію та Ізраїль, про який я оголосив разом з партнерами на саміті «Групи 20» в Індії на початку вересня. Сильніша інтеграція між країнами створює передбачувані ринки і залучає більше інвестицій. Кращий регіональний зв'язок, включаючи фізичну та економічну інфраструктуру, сприяє підвищенню зайнятості та розширенню можливостей для молоді. Це те, над чим ми працюємо на Близькому Сході. Це майбутнє, в якому немає місця насильству і ненависті ХАМАСу, і я вважаю, що спроба зруйнувати надію на це майбутнє є однією з причин, чому ХаАМАС спровокував цю кризу.

Очевидно, що рішення про дві держави - це єдиний спосіб забезпечити довгострокову безпеку як ізраїльського, так і палестинського народів. І хоча зараз може здатися, що це майбутнє ніколи не було таким далеким, ця криза зробила його більш нагальним, ніж будь-коли.

Рішення про дві держави - два народи, що живуть пліч-о-пліч з рівним рівнем свободи, можливостей і гідності - це те, куди має вести дорога до миру. Досягнення цього вимагає зобов'язань від ізраїльтян і палестинців, а також від Сполучених Штатів і наших союзників і партнерів. Ця робота має розпочатися вже зараз.

З цією метою Сполучені Штати запропонували основні принципи виходу з цієї кризи, щоб дати світові фундамент, на якому можна будувати.

Для початку, Газа більше ніколи не повинна використовуватися як платформа для тероризму. Не повинно бути ніякого насильницького переміщення палестинців з Гази, ніякої повторної окупації, ніякої облоги чи блокади і ніякого скорочення території. І після закінчення цієї війни голоси палестинського народу і його прагнення повинні бути в центрі посткризового управління в Газі.

Оскільки ми прагнемо миру, Газа і Західний берег річки Йордан повинні возз'єднатися під єдиною структурою управління, в кінцевому рахунку, під керівництвом оновленої Палестинської адміністрації, оскільки ми всі працюємо над вирішенням проблеми двох держав. Я наголошував ізраїльським лідерам, що екстремістське насильство проти палестинців на Західному березі має припинитися, а ті, хто чинить насильство, мають бути притягнуті до відповідальності. Сполучені Штати готові зробити свої власні кроки, в тому числі заборонити видачу віз екстремістам, які нападають на цивільних осіб на Західному березі річки Йордан.

Міжнародне співтовариство має виділити ресурси на підтримку населення Гази відразу після цієї кризи, включаючи тимчасові заходи безпеки, і створити механізм відновлення для сталого задоволення довгострокових потреб Гази. І вкрай важливо, щоб жодні терористичні загрози більше ніколи не походили з Гази або Західного берега.

Якщо ми зможемо домовитися про ці перші кроки і зробити їх разом, ми зможемо почати уявляти собі інше майбутнє. У найближчі місяці Сполучені Штати подвоять наші зусилля зі створення більш мирного, інтегрованого і процвітаючого Близького Сходу - регіону, де такий день, як 7 жовтня, немислимий.

Тим часом ми продовжимо працювати над тим, щоб запобігти подальшому поширенню і ескалації цього конфлікту. Я віддав наказ направити до регіону дві авіаносні групи США для посилення стримування. Ми переслідуємо ХАМАС і тих, хто фінансує і підтримує його тероризм, запроваджуючи численні раунди санкцій з метою послабити фінансову структуру ХАМАСу, відрізати його від зовнішнього фінансування і заблокувати доступ до нових каналів фінансування, в тому числі через соціальні мережі. Я також чітко заявив, що Сполучені Штати зроблять все необхідне для захисту американських військ і особового складу, дислокованих на Близькому Сході - і ми неодноразово відповідали на удари, спрямовані проти нас.

Я також негайно вирушив до Ізраїлю - перший американський президент, який зробив це у воєнний час, - щоб продемонструвати солідарність з ізраїльським народом і підтвердити світові, що Сполучені Штати прикривають Ізраїль. Ізраїль повинен захищати себе. Це його право. Перебуваючи в Тель-Авіві, я також радив ізраїльтянам не дозволяти болю і гніву вводити їх в оману і не робити помилок, яких ми самі припускалися в минулому.

Від самого початку моя адміністрація закликала поважати міжнародне гуманітарне право, мінімізувати втрати невинних життів і надавати пріоритет захисту цивільного населення. Після нападу ХАМАС на Ізраїль допомога Газі була припинена, а запаси продовольства, води і медикаментів швидко скоротилися. Під час моєї поїздки до Ізраїлю я тісно співпрацював з лідерами Ізраїлю та Єгипту, щоб досягти домовленості про відновлення постачання необхідної гуманітарної допомоги жителям Гази. За кілька днів вантажівки з вантажами знову почали перетинати кордон. Сьогодні близько 100 вантажівок з гуманітарною допомогою в'їжджають в Газу з Єгипту щодня, і ми продовжуємо працювати над тим, щоб багаторазово збільшити потік гуманітарної допомоги. Я також виступаю за гуманітарні паузи в конфлікті, щоб дозволити цивільному населенню покинути райони активних бойових дій і допомогти забезпечити доставку допомоги тим, хто її потребує. Ізраїль зробив додатковий крок, створивши два гуманітарних коридори і запровадивши щоденні чотиригодинні паузи в бойових діях на півночі Гази, щоб дозволити палестинському цивільному населенню втекти в безпечніші райони на півдні.

Це різко суперечить терористичній стратегії ХАМАС: ховатися серед палестинського цивільного населення. Використовувати дітей і невинних людей як живий щит. Прокладати терористичні тунелі під лікарнями, школами, мечетями і житловими будинками. Максимізувати смерть і страждання невинних людей - ізраїльтян і палестинців. Якби ХАМАС дбав про життя палестинців, він би звільнив усіх заручників, склав зброю і здав лідерів і відповідальних за події 7 жовтня.

Допоки ХАМАС чіпляється за свою ідеологію знищення, припинення вогню не є миром. Для членів ХАМАСу кожне припинення вогню - це час, який вони використовують для відновлення своїх запасів ракет, передислокації бойовиків і відновлення вбивств, знову нападаючи на невинних людей. Результат, який залишить Газу під контролем ХАМАС знову увічнить його ненависть і позбавить палестинське цивільне населення шансу побудувати щось краще для себе.

І тут, вдома, в моменти, коли страх і підозра, гнів і лють охоплюють нас, ми повинні працювати ще більше, щоб втримати цінності, які роблять нас тими, ким ми є. Ми - нація релігійної свободи та свободи вираження поглядів. Ми всі маємо право дискутувати, не погоджуватися і мирно протестувати, але без страху стати мішенню в школах, на робочих місцях чи деінде в наших громадах.

Останніми роками ненависті було надано занадто багато кисню, що підживлює расизм і тривожний ріст антисемітизму в Америці. Це особливо посилилося після терактів 7 жовтня. Єврейські сім'ї бояться стати мішенню для нападів у школі, під час носіння символів своєї віри на вулиці чи у повсякденному житті. У той же час, дуже багато американців-мусульман, американців-арабів і американців-палестинців, а також багато інших спільнот, обурені і страждають, побоюючись відродження ісламофобії і недовіри, які ми спостерігали після 11 вересня.

Ми не можемо стояти осторонь, коли ненависть піднімає голову. Ми повинні беззастережно засуджувати антисемітизм, ісламофобію та інші форми ненависті та упереджень. Ми повинні відмовитися від насильства і злоби і бачити один в одному не ворогів, а співвітчизників.

У момент такої кількості насильства і страждань - в Україні, Ізраїлі, Газі та багатьох інших місцях - важко уявити, що можливо щось інше. Але ми ніколи не повинні забувати урок, який ми отримували знову і знову протягом нашої історії: З великої трагедії і потрясінь може вийти величезний прогрес. Більше надії. Більше свободи. Менше гніву. Менше невдоволення. Менше війни. Ми не повинні втрачати нашу рішучість у досягненні цих цілей, тому що саме зараз найбільше потрібні чітке бачення, великі ідеї і політична мужність. Це стратегія, яку моя адміністрація продовжуватиме реалізовувати - на Близькому Сході, в Європі і в усьому світі. Кожен крок, який ми робимо на шляху до цього майбутнього, - це прогрес, який робить світ безпечнішим, а Сполучені Штати Америки - більш захищеними.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.2KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається