Стаття, що визначила сучасне розуміння стендап-комедії

В 1985 році в США вийшла стаття Лоуренс Мінц “Standup Comedy as Social and Cultural Mediation”. В ній, неочікувано для тогочасного наукового контексту, дослідниця називає стендап недооціненим і найцікавішим з комедійних жанрів. 

Почала статтю вона з наступних слів: 

«Стендап, як жанр комічного дискурсу, є, можливо, найстарішою, найуніверсальнішою, і водночас найпростішою, і найзначимішою формою гумористичного вираження.

Це найчистіша комунікація між публікою та коміком, яка виконує по суті одні ті самі соціальні та культурні ролі в практично всіх відомих суспільствах минулого та сьогодення».

На 10 сторінках Мінц детально описала стендап як культурний та соціальний феномен, на противагу розважальному та несерйозному мистецькому жанру, яким він вважався до цього. 

Замість того, щоб наголошувати на комедійних прийомах та техніках, які аналізували науковці до неї, вона зосередилась на тому, як стендап-комедія впливає на суспільство та культуру. 

Мінц висунула припущення, що стендап-комедія може діяти як дзеркало суспільства, яке відображає і коментує соціальні питання.

Як одне з джерел вона навела майже невідому тоді книгу “Heroes, Villains, and Fools”, в якій Оррін Клепп зазначає, що стендап-комедія виконує такі важливі суспільні функції як:

 1. Зниження рівня напруги та агресії; 

 2. Позбавляння відчуття рутини та зовнішнього контролю;

 3. Встановлення норм допустимого на рівні змістів (у форматі – можна жартувати та обговорювати, або не можна);

 4. Обʼєднання людей шляхом того, що науковці називають явищем спільності сміху. 

Сьогодні за відомими даними на “Standup Comedy as Social and Cultural Mediation” посилаються 500+ науковців, в тому числі українські дослідники та дослідниці. 

Якби не ця стаття, стендап, можливо, і не зазнав би значних втрат у своїх мистецьких доробках, але отримав би значно менше визнання в науковому середовищі. Це, своєю чергою, могло б суттєво скоротити кількість грантових програм (які тільки починають зʼявлятись в Україні) і знизити міжнародний престиж жанру. 

Тому…посилаємо промінчики подяки Лоуренс Мінц!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
КУС.media
КУС.media@your.comedy.cus

Медіа про стендап-комедію

40Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 4 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається