Світ D&D для новачків

Що це таке?

Dungeons & Dragons (в народі D&D, або днд)-настільна рольова гра. Назва в переводі значить “підземелля та дракони”, також бачила переклад “підземелля драконів”. Інформації, чому така назва, я не знайшла, проте знайшла багато корисної інформації, яка знадобиться початківцю.

Про гру

  1. Гра розрахована на 2+ гравців, адже правила передбачають обов’язкову присутність днд майстра* та хоча б одного гравця. Власне моя порада: чим більше гравців- тим краще.

  2. Для гри потрібні підготовка, та заздалегіть придбаний ігрові інвентар. Про це ви дізнаєтесь трохи нижче.

  3. Гра не має свого сюжету, для цього є готові ваншоти*, або можливість майстра придумати свій сюжет. Важлива примітка: сюжет має знати тільки майстер, адже гравці, як і в реальному житті мають дізнаватись все поступово. Також гравці можуть непередбачено впливати на сюжет і це нормально.

  4. Один сюжет може тривати від 30 хв до непередбачуваного часу, може бути і 10 год, і 24 год. Тому краще розбивати один сюжет на декілька днів. Зрозуміти чи потрібно це важко, але майстер з часом навчиться розуміти за скільки часу втомлюються гравці і на скільки ігор треба розбити сюжет. Для однієї гри є готові ваншоти.

  5. Гра вимагає креативності і любові до магічного середньовіччя. Тож уважно обирайте бажаючих грати, адже не всім зайде подібний формат.

Що потрібно для гри?

Гра ційсно може здатись важкою та непід’ємною, але не лякайтесь, все не так важко, як здається. От ви і дочекались до списку потрібних речей та дій для гри. Я розбила це на два списки на різні фінансові можливості, адже є такі, які хочуть все в найкращому вигляді, а є й такі, що хочуть з мінімумом витрат.

  1. Найпершим потрібно визначити днд майстра. Будь який гравець може ним стати, але краще обрати, або найбільшого фаната днд, або дуже відповідальну людину. Чому? Все просто: у обов’язки майстра входить згати всі правила (або хоча б тільки головні), готувати ваншот, готувати потрібні таблиці для полегшення гри собі і гравцям, також, як правило зберігає інвентар і домовляється з іншими про гру майстер, але це не обов’язково, у кожної компанії можуть бути свої правила та домовленості.

  2. Другий етап теж важкий- правила. Для того, щоб іх вивчити потрібен посібник по днд. Такий є у мене і його більш ніж достатньо. Це офіційний збірник всього, що треба знати.

Офіційне видання англійською

Дешевий варіант: скачати pdf ( є безкоштовні піратські, є і за гроші, але точно дешевше паперових). При бажанні згодом можна роздрукувати.

Дорогий варіант: купити книгу, є українською.

3.Гральні кістки та ширма.

Кості. Існують більшість видів та виглядів, все, що вам треба знати це к-ть граней: К4, К6, К8, К10, К100( як К10, тільки з десятками), К12, К20. Також зустрічаються варіанти такого написання: D4, D6, D8, D10, D100, D12, D20. (Що у першому, що у другому варіантах літера означає Кістку- К, англійською Dice-D).У кожної кістки своя функція, але про це є інформація і в інтернеті, і в посібнику. Набір таких кісток, а також будь- якої монетки( адже у грі буде вибір з ймовірність 50/50) потрібен кожному гравцю і майстру.

Ширма. Вона потрібна тільки майстру, на неї кріпляться таблиці, деталі снапшоту, також за нею може лежати телеіон з електронною версією книги, або сама книга. Також кості та запасний інвентар може міститись за ширмою. Деяким майстрам ширма допомагає морально відділитись від гравців, щоб перестати жаліти їх у складних сюжетних ситуаціях.

Дорогий варіант
Дешевий варіант, такий можна зробити власноруч.

Нажаль дешевого замінника гральним кісткам я не знайшла, але це не значить, що його не існує, можете пошукати. У будь-якому разі вони не дуже дорогі, а зроблені якісно і будуть служити вам довго.

4.Тепер, коли все готово, сідайте робити лист персонажа, тут і знадобиться книга, там детально пояснено, як складати лист. У вашому арсеналі будуть сотні варіацій персонажів, це дуже цікаво, і робить кожного персонажа фентезі- копією гравця. Для зручності краще намалювати або роздрукувати шаблон листа. Знайшла для вас два шаблони українською.

Нажаль іконка закриває поле для назви персонажа
І тут теж

5.У вас вже є посібник, ширма, кістки, персонаж, що ще треба? Залишилось зовсім трохи- тепер бродіть інтернетом, шукайте цікаві ваншоти, корисні таблиці та списки, і звісно ж шукайте друзів та бажаючих з вами пограти.

Удачі!

Бонус

Для тих, хто залишився у вигляді бонуса даю словничок днд слів та висловів, які я використала у статті:

Ваншот- короткий готовий сюжет на одну гру.

Днд майстер- не гравець, а людина, яка веде гру.

Де можна почитати про днд?

Книга гравця онлайн:

https://www.scribd.com/document/517708595/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%86%D1%8F

Посібник майстра онлайн:

Пам’ятайте, що піратство це злочин проти інтелектуального майна, тож завжди краще купити.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.6KПрочитань
7Автори
33Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Я не маю рота, але мушу кричати

    Книга, яку неможливо забути. А також комікс та гра по ній.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Є електронні версії кісток. (Программи на телефон)

Вам також сподобається