Передісторії для D&D (5е)

Dungeons&Dragons - гра рольова. А що може краще допомогти “увійти в роль”, ніж розуміння вашого персонажа!

Передісторії це чудова механіка у D&D, яка робить вашого персонажа живою, повноцінною особою, зі своїми характеристиками: ідеалами, вадами, прив'язаностями та рисами характеру.

Коротко про характеристики.

Це окремі 4 пункти, які надають вашому персонажу “родзинку”. Кожна передісторія пропонує на вибір 1 з 8 випадкових варіантів кожної характеристики. Ви можете обрати їх з книги, або придумати свої особисті. Коротко про характеристики:

Ідеал - загальна мотивація перебувати у пригодах. На приклад, ви вважаєте, що допомагати нужденим та суспільству - обов'язок кожного.

Вада - особиста негативна риса, яка може зіпсувати вам пригоду. На приклад, ви живете сьогоднішнім днем, тому не думаєте про наслідки своїх дій.

Прив'язаність - щось, що змушує вас рухатись далі, попри все. На приклад, ви не витрачаєте, а накопичуєте заробіток з ваших крадіжок, щоб годувати родину.

Риса характеру - якась дрібничка, яка додає вам особливості. На приклад, ви говорите сам з собою, або при всій своїй суворості не можете встояти і не погладити кошеня.

Передісторія також надає вам певне спорядження та трошки золота, але найважливіше - вміння. Це вміння дає певні “козирі” при соціальних взаємодіях та дослідженні світу. Зауважу, що вони не застосовуються під час бою.


Нижче наведено список передісторій, доступних у основній Книзі гравця (Player’s Handbook).

Послідовник

Жреці храму Темпуса моляться за перемогу у битві. За стінами лязкіт сталі чутно. Бог війни почув.

Ви діючий (або колишній) член церкви чи культу. Життя, проведене в храмі, відірвало вас від подій зовнішнього світу, але зараз - пригоди чекають на вас. Не важливо, чи ви клірик, чи рейнджер - релігія та ваше божество (як добре, так і зле!) грає значну роль для вас.

Навичка: “Прихисток віри”. Ваші контакти у релігійних колах дають можливість отримати допомогу від вашої церкви. Ви можете вільно заночувати у храмі, отримати безкоштовне лікування чи їжу, або попросити про допомогу у ченців (якщо це не становить для них загрози).

Порада для відіграшу: ви можете проявити свою набожність, цитуючи святі писання, або вказувати на будь-які події як волю свого бога. Для прикладу, позитивне божество - Латáндер (бог світла, світанку та відродження), негативне - Тіамат (королева драконів, хаотична і зла)

Шарлатан

Картяр не подумав, що хоч Утгардські варвари не дуже кмітливі, але мають спритні очі та гострі сокири…

Ви сама доброта - допомагаєте людям позбутися зайвого і важкого золота, та ще й гарно провести час! У ваших карткових іграх всім щастить (так ви кажете), а ваші чудодійні мікстури вилікують всі хвороби (як каже ваша реклама). Обман - ваш талант, і ви вмієте його застосовувати.

Навичка: “Фальшива особистість”. Результат минулої “тємки” - ви маєте інше ім'я, під яким вас знають в певному колі людей. Це також включає необхідний одяг, документи, та все потрібне, щоб вдати іншу особу.

Порада для відіграшу: члени вашого гурту теж люди з грошима, то чому б не запропонувати їм гру з “гарантованим” виграшем? Або можете взяти друзів “в долю” і розвести на гроші якогось проходимця?

Злочинець

У викрадачки є всього одна ніч, щоб потрапити у міський Монетний двір. Та на її щастя - ночі у Невервінтері довгі…

Закони ніколи не були вам вказівкою. Крадіжки, контрабанда, чорний ринок - ваші методи виживання. Можливо, за вашу голову навіть наявна винагорода в одному з великих міст. Чи робили ви ці злочини з власної волі, чи на службі у Синдикату, чи заради виживання - ваша власна таємниця.

Навичка: “Кримінальні зв'язки”. У вас все ще є контакти “рішал”, Гільдії чи Синдикату, які можуть видобути потрібну інформацію для вас (але не “вирішити проблему” силою за вас).

Порада для відіграшу: злочинець ніколи не скаже прямо, чим заробляє на життя; триматиме в секреті будь-яку важливу інформацію. А у потрібній ситуації, у вас “якраз є людина, яка вирішить це питання”.

Артист

Після виснажливих пригод - спів менестреля у таверні Гордість Лева знімає з душі тягарі.

Ах, скільки сердець ви розбили своєю чарівною музикою! Місцеві знають про ваш музичний талант, а таверни завжди раді вашим виступам. Мистецтво для вас - робота, і тому ви завжди в пошуках можливостей збагатити та використати свої навички.

Навичка: “На біс!”. Будучи умовно-відомою зіркою, деякі таверни згодні надати вам безкоштовне харчування та кімнату, якщо ви будете виступати у них.

Порада для відіграшу: ви можете зіграти чи заспівати своїм друзям, щоб підняти настрій. Або ж почати довге вихваляння тим, скільки людей прийшло на ваш останній виступ!

Народний герой

Це була важка і довга битва, та наш герой дав нам сил дійти до переможного кінця!

Ви були звичайним селянином, але доля підготувала для вас більше! Щось загрожувало вашому поселенню (монстр, катаклізм, корумпований вельможа) - а ви цю проблему успішно вирішили! Тепер місцеві вважають вас героєм, але ви вірите, що зможете допомогти і решті світу також.

Навичка: “Сільська гостинність”. Як виходець з простого народу, ви завжди знаходите спільну мову з простолюдом. Ви без проблем можете знайти їжу та місце для ночівлі у поселеннях, попросившись до фермерів у гості.

Порада для відіграшу: хоч і наївно, але ви вважаєте, що ви - рятівник цього світу! Хоч ваш локальний подвиг і загрози за межами вашого села - дуже різні, але ви налаштовані оптимістично. Або ж навпаки, ви мовчазний ветеран, який вважає своїм обов'язком піклуватись про ближніх.

Гільдійський ремісник

Базарний день Брами Балдура - найважливіша подія для кожного митця, ремісника, та комерсанта.

Ви не лише майстер свого ремесла, але й талановитий торговець та менеджер! Ви заробили капітал на дрібній торгівлі корисними речами, які самі ж і виготовляли - одяг, ліки, скляні вироби, меблі, тощо. Але тепер - ви член гільдії, тому ваші будні сповнені замовленнями на сировину, організацією праці, пошук ринків збуту товару.

Навичка: “Членство у гільдії”. За потреби, ви можете скористатись привілеями гільдії. Вони можуть забезпечити вас місцем для ночівлі чи корисними контактами. Якщо у вас будуть проблеми з законом - ваша гільдія не бідна, і може допомогти… “вирішити” ці непорозуміння.

Порада для відіграшу: гроші завжди відкривали вам потрібні двері. Все і всі мають свою ціну, а мова фінансів - універсальна для всіх народів. Ви можете запропонувати “грошову дипломатію”, коли ситуація навколо ризикує перерости у конфлікт.

Відлюдник

“Коли ти наодинці - сам себе питаєш, що робити маєш”

Довгий період життя ви провели на самоті в пошуках себе, відповідей на болючі питання, або вірного шляху. З часом ви забули про суспільні норми та правила життя в цивілізації - тепер для вас ці поняття чужі. Тим не менш, ви навчилися бути самодостатніми, виживати в диких умовах, отримувати задоволення від простих речей.

Навичка: “Просвітлення”. Вам було видіння, у якому ви побачили застереження про майбутні події, або ж вам відкрилась таємниця мультивсесвіту. Поговоріть з Майстром, що саме знає ваш персонаж і як це може бути використано.

Порада для відіграшу: з точки зору інших, роки в ізоляції зробили вас дивакуватим. Ви не бачите поганого у тому, щоб говорити прямо чи робити дії, які в цивілізованому суспільстві є неприйнятними (але в межах розумного).

Дворянин

Прийоми Лордів у Вотердіпі - місце концентрації найбільш авторитетних та заможних дворян всього Узбережжя мечів

Золото, вельможі, влада - ось ваше минуле оточення. Фу, як же ж бридко вам блукати цими хащами, і мати справу з цими… недолугими простолюдами! Але чому ж ви тут? Можливо, вас позбавили титулу, або ж ви вирішили додати “родзинку” пригод у свою буденність? А може, якась подія у житті змусила вас зрозуміти, що справжнє щастя - далеко за межами вашого палацу.

Навичка: “Привілеї”. Ваше прізвище відоме і має вагу, а ваші контакти зі знатними домами дають вам доступ до місць, куди навряд би потрапив простий селянин. Але вірогідно, що ті самі селяни не будуть раді вашій компанії…

Порада для відіграшу: найпростіше - вести себе і говорити високомірно. Тим не менш, це може викликати дискомфорт у інших гравців, тому будьте обережні з цим. Також, вельможа може бути наївним у питаннях зовнішнього світу, а власне - чому просто не пригрозити дракону, щоб він забирався собі геть, бо вашу впливові батьки влаштують йому таке-е-е!

Чужинець

Джунглі Чулта населяють сотні небезпечних істот. Та на кожного звіра завжди знайдеться мисливець…

Ви народились у диких лісах, в безіменному плем'ї. Кожен день був для вас виживанням, але Мати Земля (або інше маловідоме божество) захищало вас від незгод. Тепер ви стали на шлях пригод, такий незрозумілий і дивний. І хоч ця дорога проведе вас через мегаполіси та комфорти цивілізації - ваш дім та затишок завжди буде в тому далекому лісі, в якому ви росли.

Навичка: “Мандрівник”. Ви легко запам'ятовуваєте мапи, елементи ландштафту, розташування поселень. Ви без проблем здатні знайти їжу (ягоди, гриби, дичину) та прісну воду у дикій місцевості.

Порада для відіграшу: у ситуаціях, що вимагають манер чи тактовності, ви можете почуватись ніяково. Або навпаки - висловлюватись прямо і без лестощів. Також вам не зрозумілі деякі причуди цивілізації - навіщо взагалі спати в наметі, якщо зоряне небо таке гарне, а травичка в лісі - така м'яка!

Мудрець

Бібліотека Кендлкіпу містить копію майже кожного рукопису та книги у світі - для чарівників це місце священне.

Ваше життя пройшло поміж бібліотечних шаф, древніх манускриптів, та з пером у руці. Знання для вас є безцінним благом, і ви намагаєтесь втамувати свій інтелектуальний голод, гортаючи сторінки університетських книг. Завдяки цьому ви навіть відомі у певних колах, як спеціаліст певної наукової галузі (на ваш вибір).

Навичка: “Дослідник”. Можливо, ви і не знаєте усього на світі - але ви точно знаєте, де це шукати. Якщо ви шукаєте щось (або когось), ви можете отримати інформацію про об'єкт від місцевої бібліотеки, академічної спільноти, чи книготорговця.

Порада для відіграшу: ви маєте повне право стати “душнілою” вашого гурту 😁. Неочікувані наукові факти, академічний жаргон - особливо, коли ніхто не просить про це! Всі навколо розбігаються, коли бачать монстра - а ви бачите перед собою тему своєї наступної наукової статті.

Моряк

Пірати островів Мунше добре знають води Узбережжя мечів, застаючи зненацька торгові судна Брами Балдура.

Пірат ви, торговець, чи дослідник - в будь-якому випадку, любов до моря глибоко у вашому серці. Здається, ви навіть народилися на кораблі - настільки рідна вам ця стихія. Якщо ж ви полишили мореплавство, то чому? Програли корабель у грі в карти, або на вас напали пірати… чи морське чудовисько?

Навичка: “Квиток на борт”. Ви знайомі з морською логістикою, тому без проблем можете забезпечити собі та друзям безкоштовне плавання на кораблі. Тим не менш, капітан судна буде очікувати від вас компенсації, тому ви та ваші колеги забов'язані виконувати роль помічників на кораблі - від чистки картоплі до миття палуби.

Порада для відіграшу: морський вовк завжди сумує за морем, на чому ви можете наголошувати час від часу. Можна згадувати цікаві історії з ваших мандрів та використовувати жаргон, по типу “сухопутні пацюки”.

Військовий

Битва при Горнилі драконів проти богині Тіамат завершилася перемогою Альянсу. Але ціною тисяч життів воїнів та чарівників.

Ваш характер кований у бою, ваше тіло носить шрами минулих битв, ваші очі віддзеркалюють втому. Війни давно позаду, а попереду - стежка пригод. Та разом зі спальником ви несете в рюкзаку тягар свого минулого, і оточуючі це бачать.

Навичка: “Військове звання”. Ви маєте звання лейтенанта армії Альянсу лордів і брали участь у Битві при Горнилі драконів. Хоч після тієї бійні ви покінчили з війковою кар'єрою, але ваше звання з вами навічно. Вірогідно, що міська варта або солдати малого гарнізону виконають ваш наказ (не бойовий), а інші офіцери спілкуватимуться з вами на рівних.

Порада для відіграшу: ви можете взяти на себе роль лідера чи захисника у команді, оскільки справжній військовий завжди захищає своїх ближніх. Час від часу можете згадати армійську історію чи мораль, і підбадьорити гурт на подвиг!

Дитя вулиць

При нинішньому економічному стані Альянсу, безпритульні діти - звичне явище на вулицях мегаполісів Узбережжя мечів.

Ви росли у злиднях, посеред сміття на вулицях великого міста - Брами Балдура, Уотердіпа, чи Невервінтера. Та ви не опустили руки, пробиваючи собі шлях у суспільство законною та незаконною працею. Зараз ви готові стати на шлях пригод, в надії почати життя заново.

Навичка: “Секрети вулиць”. Ви інтуїтивно розумієте шаблони містобудови та розташування вулиць. Завдяки цьому, ви легко знаходите шляхи (в тому числі - приховані), які можуть бути не помічені вашими друзями та ворогами.

Порада для відіграшу: не маючи рідних, ви можете показати важливість вашого гурту пригодників для вас. Кажіть їм про це і робіть героїчні вчинки, захищаючи свою нову сім'ю.


Пригода чекає!

Ось і все про передісторії! Обери бажану, подумай про ідеали, прив'язаність, ваду та рису характеру. Ти можеш знайти приклади у Книзі гравця, просто повідом про цю необхідність своєму майстру 👌

Тепер твій персонаж більше ніж набір характеристик, він/вона - жива історія. Тепер від тебе залежить, яке у неї буде продовження, удачі!


Мене звати Річард, я пишу українською про цікаве у світі D&D, а також проводжу партії в Чернівцях 🇺🇦

Статті про D&D; естетичний ТікТок; підтримати мене 🌿

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Річард про D&D 🇺🇦
Річард про D&D 🇺🇦@richards.dungeons

Майстер Dungeons&Dragons

335Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 21 травня

Більше від автора

  • D&D: гайд новачка‍

    Коротко розкажу тобі те, до чого варто готуватись на грі Dungeons&Dragons!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

  • Огляд Project Wingman

    Опис захоплюючої військово-авіаційної аркадна гри, що відразу ж занурить вас у захоплюючий світ пілота винищувача.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Перша партія ДнД

    І от Ви вирішили зіграти зі своїми друзями свою першу партію в ДнД, підземелля та дракони. То що для цього потрібно?

    Теми цього довгочиту:

    D'n'd

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Огляд Project Wingman

    Опис захоплюючої військово-авіаційної аркадна гри, що відразу ж занурить вас у захоплюючий світ пілота винищувача.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Перша партія ДнД

    І от Ви вирішили зіграти зі своїми друзями свою першу партію в ДнД, підземелля та дракони. То що для цього потрібно?

    Теми цього довгочиту:

    D'n'd