Таємниця нескорених у стінах палацу Лєдуховських.

Стаття перша. Знайомство.
Палац в Острожці, 1916 р. https://www.bildarchivaustria.at
Палац Лєдуховських. Острожець.

Історія Острожця розпочинається ще задовго до першої писемної згадки про нього. 29 червня 1528 року датується перша згадка на папері. Це була грамота Троїцькому городничому Петру Михайловичу від польського короля Сигізмунда І Старого. Відповідно цією грамотою було дозволено заснувати місто в спадковому володінні Петра Михайловича в селі Острожець на землях Волині.

Певний час власниками Острожця був рід Семашків. Але у 1602 році луцький староста продає м. Острожець та присілки Яну Кашевському. В XVI ст. Острожцем певний час володів також рід Малинських.

СЕМАШКИ герб Лебідь.

У XVIII ст. містечко Острожець належало родині Олізарів.

Оліза́ри герб Радван.

Останнім великим землевласником був Август Лєдуховський.

Ледухо́вські рід гербу Шалава.

Лукаш Лєдуховський (1756-1844) із 1820 обіймав посаду дубенського маршкала. З дружиною Теклею Стецькою (1784-1863) у них народилось п’ятеро дітей: Ромуальд, Емілія, Людвіка, Олімпія та Маріанна.

Наступним власником палацу та навколишніх сіл став старший син подружжя Ромуальд Лєдуховський. Його дружиною стала Леонтина Чацька.

З роками росія не змінюється. Царська влада заарештувала Ромуальда Лєдуховського за антидержавницькі погляди, та заслала до Воронежу. Подальша його доля невідома.

На щастя у подружжя залишилась єдина донька - Марія. Вона вийшла заміж за Владислава Лєдуховського, представника іншої гілки роду Лєдуховських. Це подружжя також було знищено, але у них залишився єдиний син Август.

Палац в Острожці на малюнку Наполеона Орди
Палац в Острожці на малюнку Наполеона Орди

Август Лєдуховський - останній власник палацу в Острожці.

Рід Лєдуховських до кінця переслідувала царська влада росії. Август Лєдуховський був арештований 20 вересня 1939 року в палаці в Острожці, за даними потім чоловіка тримали в Луцькій тюрмі.

Про звірства та страх російської влади свідчить те, що під час допиту Август говорить що він вдівець, але дуже скоро він розколюється, та повідомляє що у селі Острожець його чекає Вільма Лесик, член його сім’ї. Упродовж 1939-1940-х років були постійні допити арештованого та свідків, в основному робітників, які працювали в помісті в Острожці. Причина арешту те, що Лєдуховський був великим землевласником, провадив контрреволюційну діяльність проти Радянського Союзу. Доля його коханої невідома.

Вирок Августу оголосили 8 квітня 1941 року. Російській владі вдалось прибрати не зручного графа; арештованого як соціально небезпечний елемент відсилають до Узбецької РСР строком на 5 років. Але чи прибув він на місце призначення, чи був розстріляний; ще одна загадка.

Останній власник загинув, палац; вистояв. Він захоронив у своїх стінах багато таємниць, про які ми поговоримо у наступних статях.


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олона Крилова
Олона Крилова@Olona

52Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 26 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається