Трамп кидає виклик Макконнеллу, голові фракції Республіканській партії в Сенаті, щодо питання «пакету захисту кордону»

Автор: Александер Болтон для The Hill 

Колишній президент Трамп кидає виклик лідеру Республіканської партії в Сенаті Мітчу Макконнеллу (республіканець, штат Кентуккі) та його команді, закликаючи законодавців-республіканців відкинути компроміс щодо безпеки кордону.

Лідер передвиборчої гонки за президентську номінацію від Республіканської партії також готується до вирішальної битви як за майбутнє своєї партії, так і за Україну, оскільки дорогоцінна допомога цій країні пов'язана з угодою про кордон, а також з допомогою Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону.

Трамп заявив, що республіканці повинні сказати «ні» будь-якій угоді, яка не містить «всього необхідного» для зупинки потоку мігрантів, і це послання явно чинить тиск на нового спікера Майка Джонсона (республіканець, штат Луізіана), щоб він дотримувався цієї лінії. Джонсон перебуває під тиском з боку фракції Республіканської партії в Сенаті і Білого дому, які вимагають від нього погодитися на угоду, що готується в Сенаті.

Члени команди Макконнелла негайно виступили проти того, що виглядало як спроба Трампа зірвати угоду, що готується в Сенаті.  

«Це не допомагає [справі]», - заявив партійний організатор республіканців у Сенаті Джон Тьюн (штат Південна Дакота), 2-й за рейтингом лідер Республіканської партії в Сенаті.  

Тьюн стверджує, що сенатський пакет щодо України - це найкращий шанс для республіканців зупинити потік мігрантів, який лише в грудні перевищив 300 000 осіб, що є рекордним місячним показником за всю історію. 

«Там є низка пунктів, які є хорошою, консервативною політикою щодо кордонів, яку ми намагалися втілити в життя роками», - сказав він. 

Трамп розкритикував майбутню угоду Сенату щодо кордону в своєму пості в четвер на сайті Truth Social.  

«Я не думаю, що ми взагалі повинні укладати угоду про кордон, якщо ми не отримаємо ВСЕ необхідне, щоб зупинити ВТОРГНЕННЯ мільйонів і мільйонів людей, багато з яких приїхали з невідомих частин світу, в нашу колись велику - але ту, що незабаром знову стане великою - країну!» - написав він у своїй соціальній мережі. 

Схоже, що Трамп націлив свою кампанію тиску на Джонсона і республіканців у Палаті представників, які можуть зірвати будь-яку угоду щодо фінансування України та безпеки кордону, яка пройде через Сенат.  

У середу Джонсон заявив в інтерв'ю Fox News, що він «часто» розмовляє з Трампом про прикордонну кризу. 

«Президент Трамп не помиляється, - сказав спікер ведучій Fox News Лорі Інгрем. «Ми з ним говорили про це досить часто. Позавчора ввечері я говорив з ним на цю ж тему». 

Сенатор Джон Корнін (республіканець, штат Техас), ще один член команди Макконнелла і провідний експерт Сенату з питань імміграції, сказав, що заклик Трампа до республіканців отримати «все необхідне» не відповідає політичній реальності.  

«Я б дуже хотів, щоб це стало можливим», - сказав він про перспективу того, що республіканці отримають все, що вони хочуть в угоді про кордон.  

«Але реальність, з якою ми працюємо, полягає в тому, що нам потрібно отримати достатню кількість голосів у Палаті представників, Сенаті та підпис президента», - сказав Корнін, зазначивши, що будь-яка угода про безпеку кордону має бути компромісом, який отримає голоси демократів.  

Він стверджує, що сенатський пакет може «дати президенту Трампу на наступний термін додаткові інструменти для захисту кордону», якщо його буде обрано.

«Я думаю, що він хотів би цього», - сказав він.   

Сенатори-республіканці вважають, що Трамп хоче позбавити президента Байдена політичної перемоги за 10 місяців до виборів 2024 року - перемоги в ключовому для Трампа питанні безпеки кордонів, не менше.  

Але вони вважають, що було б великою політичною помилкою втратити можливість реформувати національне законодавство про притулок і надати президенту більші повноваження на висилку, щоб стримати потік мігрантів з Центральної Америки.  

Вони також попереджають, що було б стратегічною катастрофою залишити Україну [напризволяще] в її війні проти росії. Вони занепокоєні тим, що якщо президент росії Владімір Путін переможе в Україні, це становитиме серйозну загрозу для союзників США та економічних інтересів в Європі.  

Сенатор Том Тілліс (республіканець, штат Північна Кароліна) у четвер не погодився з вимогою Трампа, щоб республіканці голосували проти будь-якої угоди про безпеку кордонів, яка не дає їм всього, що вони хочуть.  

«Я з усією повагою, але я не згоден з президентом. Він не може бачити, про що ми ведемо переговори», - сказав він.  

Він попередив, що Трамп та інші республіканці зроблять велику політичну помилку, якщо «вб'ють» угоду про безпеку кордонів, враховуючи нові інструменти, які Байден та майбутні президенти отримають в рамках сенатського пакету для зменшення потоків мігрантів.  

«Я вважаю зловживанням службовим становищем втрату ці можливість ухвалити закон», - сказав він.  

Тілліс сказав, що відмова підтримати Україну в її війні проти росії буде ще однією великою помилкою, яка завдасть шкоди інтересам США на довгі роки в майбутньому.   

«Ми повинні отримати гроші для України, або ті ж самі люди [які виступають проти неї] повинні нести відповідальність за це перед історією», - сказав він. «Я зроблю все, що в моїх силах, щоб отримати фінансування для України. 

«Якщо ми зазнаємо невдачі, я хочу, щоб кожен [опонент] офіційно визнав, що, на мою думку, це буде одне з найгірших стратегічних рішень, які члени Конгресу коли-небудь приймали в своїй кар'єрі», - додав він.  

Макконнелл каже своїм колегам по Сенату від Республіканської партії, що зараз у них є найкращий шанс забезпечити безпеку кордону. Він прогнозує, що навіть якщо республіканці «захоплять» Білий дім і Сенат і збережуть більшість у Палаті представників на виборах у листопаді, демократи заблокують будь-які зусилля щодо просування реформи прикордонної безпеки через Сенат у 2025 році і пізніше.  

Він вважає, що у демократів у Сенаті буде мало стимулів погоджуватися на будь-які реформи, якщо вони будуть відсторонені від влади, і вони будуть використовувати правила Сенату для блокування законодавства. 

«Одна з речей, про яку я постійно нагадую своїм членам: якби у нас був на 100% республіканський уряд - президент, Палата представників, Сенат - ми, ймовірно, не отримали б жодного голосу демократів» за реформу прикордонної безпеки, - сказав Макконнелл.   

«Це унікальна можливість досягти чогось у розділеному уряді», - сказав він.  

Тун повторив аналіз Макконнелла, що республіканці не зможуть ухвалити сильніший пакет законів про безпеку кордонів наступного року, навіть якщо Трамп переможе на виборах.

«Демократи і близько не дадуть нам нічого необхідного, якщо нам доведеться отримати 60 голосів у [Сенаті] за республіканській більшості. У нас є унікальна можливість», - заявив він. 

Трамп і раніше намагався перешкоджати Байдену в досягненні законодавчих перемог.  

У 2021 році він намагався саботувати двопартійний інфраструктурний законопроєкт, який група республіканців і демократів зрештою провела через Сенат того року, незважаючи на втручання Трампа.  

А в 2022 році він розкритикував двопартійний законопроєкт про боротьбу з насильством із застосуванням зброї після масового розстрілу в початковій школі Робба в Увальді, штат Техас, як «перший крок у русі «TAKE YOUR GUNS AWAY». 

Цей законопроєкт також був прийнятий і набув чинності, що стало ще одним важливим досягненням Байдена.  

Законодавці від Республіканської партії знизали плечима Трампу, який виступав проти двопартійних угод щодо інфраструктури та  збройного насильства в Конгресі минулого скликання, але цього року він може мати більший вплив на те, що буде зроблено, з огляду на його міцні стосунки з республіканцями в Палаті представників, які зараз складають більшість.  

Сенатор Томмі Тубервіль (республіканець, штат Аляска), один з найближчих союзників Трампа в Сенаті, передбачив, що угода про фінансування України та безпеку кордонів буде провалена в Палаті представників.  

За словами Тубервіля, для ухвалення угоди в Сенаті потрібно лише 10 голосів республіканців або близько того, але він спрогнозував, що вона не пройде: «Вона все одно не пройде в Палаті представників». 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається