Чому емоційний інтелект є ключовим аспектом в інвестуванні

Зображення створено автором статті в графічному редакторі Canva © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Існує розповсюджене упередження, яке походить від людей, що не дуже добре знаються на фондовому ринку - трейдинг нібито вимагає математичного мислення та розуміння на елементарних (і досить складних) алгебраїчних формулах. Така теза є настільки популярною, що буквально відлякує людей, які мають бажання спробувати себе в цій справі. На жаль, їх вводить в оману ускладнена та доволі архаїчна ідея.

І дійсно, аналітичне мислення є ключовим аспектом правильного інвестування. Очевидно, реалізація торгової стратегії не повинна ґрунтуватися на суто інтуїтивних передбаченнях. Кожен фактор, кожний показник ґрунтується на певній логічній закономірності, яку можна простежити виключно за допомогою пильного математичного зору.

Проте, слід зазначити, що в наш час трейдингові інтерфейси та розрахунки на біржах, особливо на криптовалютних, значно спростилися. Окрім наявності численних індикаторів, біржі пристосовані до нюансів інформаційного суспільства, а це означає, що вони візуально адаптовані до простого обміну інформацією.
Приклад спрощення трейдингових інтерфейсів. Окрім візуалізації алгебраїчних індикаторів, присутні й додаткові атрибути, як-от Emoji. Джерело: WhiteBIT Trading View
Ринок важливо бачити наскрізь.

Однак це твердження не обмежується лише ґрунтовним аналізом - воно також відображає наш менталітет і суб'єктивну оцінку. На жаль, ми часто нехтуємо власними емоціями під час трейдингу, і це є критичною помилкою.

Мислення, мислення і ще раз мислення

Попереднє твердження може звучати досить декларативно, але погляньмо правді у вічі - яка сфера життя не вимагає від нас цілковитого емоційного контролю? Необхідність психологічної стабільності в нашому метушливому світі важко переоцінити, однак шлях до емоційного контролю сповнений перешкод. Та чому криптотрейдинг вирізняється саме за цим критерієм?

Із появою біткоіна виник абсолютно новий ринок, який породив безліч нововведень і відкриттів. Така тенденція не залишила осторонь і людську психологію. Популяризація криптовалют кардинально змінила нашу поведінку, але аспекти, на які вона вплинула, спричинили появу на світ унікальних когнітивних проблем. Більше того, деякі з них зустрічаються лише в цифровій торгівлі, тому їх не можна розглядати традиційно. Їхня генеза є унікальною, так само як і їхня класифікація.

Чотири вершники емоційних перешкод

Волатильність ринку

Горезвісна волатильність криптовалют є серцевиною інвестицій на основі блокчейну. Будучи цілком природною характеристикою криптовалюти, вона може бути як вигідною, так і небезпечною. Значні коливання цін, що стаються за короткі проміжки часу, стимулюють прийняття необдуманих рішень. Негайне бажання ввійти в угоду на тлі пампу або дампу активу може бути далеким від раціонального. Паніка, амбіції, страх проґавити нібито сприятливий шанс (FOMO, який ми розберемо нижче) можуть зіграти злий жарт і обернутися повним розчаруванням.

Як її опанувати. Прийняття імпульсивних рішень дійсно є фактором ризику для вашого криптопортфеля. Однак необачні вчинки відбуваються не тільки через надмірну емоційність – їхня суть криється у відсутності стратегічного планування і скрупульозних розрахунків. Ось тут і вступає в дію згадана вище значимість аналізу - але не з математичної, а з психологічної точки зору. Усвідомлене прийняття ризиків, послідовне планування та ретельне дослідження – ось фундаментальні засади нівелювання емоцій і страхів. Іноді холоднокровність – єдиний шлях до вирішення проблеми, і останній наведений приклад – не виняток.

FOMO і FUD

Дві характерні риси криптобіхевіоризму – це FOMO (Fear Of Missing Out, з англійської – “страх прогавити”) та FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt – “побоювання, невпевненість і сумніви”). Якщо остання з них є цілком очевидною, то перша вказує на специфічний характер поведінки, що набув особливого поширення у зв'язку зі стрімким зростанням популярності соціальних мереж. Відповідно, FOMO – це буквальне побоювання пропустити свою участь у певній онлайн-активності, незалежно від того, наскільки перспективною вона насправді є. Цей когнітивний феномен здебільшого пов'язаний з ейрдропами та ретродропами – ініціативами криптоспільнот, у яких токени, монети чи інші винагороди видаються за виконання певного переліку завдань. Як джерело "легких грошей", вони, зазвичай, приваблюють цифрових інвесторів. Проте, не всі ейрдропи викликають довіру, зважаючи на величезну кількість криптовалютних афер в Інтернеті. Для значної частини з них ідеально підходить правило "безкоштовний сир буває тільки в мишоловці", і їх амбітні учасники нерідко вважають подібні ейрдропи, у кращому випадку, марною тратою часу.

Протидія FOMO та FUD. Найкращий спосіб протидії таким когнітивним помилкам - просто позбутися їх. Але цей метод не є простим - він вимагає ретельного дослідження та скептичного ставлення до кожної активності, яку ви знаходите на просторах інтернету. Обирайте для участі лише перспективні та перевірені часом проєкти. Важливо також усвідомлювати вигоду, яку принесуть ейрдропи і ICO (Initial Coin Offerings, з англійської – "первинні пропозиції монет"), щоб правильно оцінити свій час. Моя особиста рекомендація: долучайтеся до екосистем продуктів - їхні винагороди зазвичай є більш пристойними. Подібно до ретродропу WB Network, який нещодавно запустився, вам слід дотримуватися таких же надійних варіантів і не спокушатися кожною можливістю "легкого заробітку" на ринку. Творці WB Network — криптобіржа WhiteBIT — зокрема, відповідають усім міжнародно-встановленим нормам з AML (Anti-Money Laundering) задля протидії як маленьким, так і глобальним махінаціям.

Примітно, що FOMO і FUD часто стикаються з вищезгаданими ринковими коливаннями, що робить їх досить небезпечним злиттям.

"Купуй на максимумі, продавай на мінімумі"

Ця іронічна фраза описує новачків у криптовалюті, які приймають необдумані рішення, спираючись не на дослідження, а на тренди і банальні поради. Їхній емоційний інтелект ще не адаптований до стресових факторів, а раціональне мислення перекривається імпульсивними та непрофесійними рішеннями. За великим рахунком, саме такі початківці часто стають винуватцями спаплюженої репутації крипти через те, що не ставлять навчання та саморозвиток в пріоритет.

"Купуй на максимумі, продавай на мінімумі" - це уособлена компіляція всіх факторів формування крипто-мислення, на яких ми зосередили свою увагу. Скрупульозний аналіз і холоднокровність не посилять цей тип поведінки - адже тільки прагнення до самовдосконалення і постійне підвищення рівня знань є запорукою успіху в криптотрейдингу.


Емоції, психологічний контроль, раціональність. Ці поняття дійсно абстрактні, і їх значення для кожного сприймається індивідуально. Тому не варто дотримуватися певного образу мислення - сформуйте своє власне ефективне усвідомлення трейдингу. Істина полягає в тому, що всі правила, викладені вище, є важливими, але ключовим з них є вироблення індивідуального дієвого підходу до торгівлі й інвестування.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

1.3KПрочитань
17Автори
22Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається