Україна не повинна забувати про боротьбу з корупцією у боротьбі з росією

Автор статті: Брайан Меффорд
Переклад з англійської: Родіон Шкурко
Рубрика: Світ про Україну

З моменту вторгнення росії в Україну, яке триває вже вісімнадцятий місяць, мужність української армії та стійкість українського народу надихають світ, викликаючи величезну кількість міжнародних симпатій та доброї волі. Глядачі в усьому світі вболівають за перемогу України у війні та успіх у її післявоєнній відбудові. Однак, поки Україна бореться з російською армією, корупція продовжує загрожувати країні зсередини й може допомогти кремлю досягти своїх цілей навіть тоді, коли москва веде військову боротьбу.

Численні антикорупційні органи, створені в Україні після революції Євромайдану 2014 року, досі не притягнули до відповідальності жодного високопоставленого корупціонера чи олігарха. Натомість критики стверджують, що цими органами часто маніпулюють і використовують як зброю проти реформаторів. Хоча в боротьбі з корупцією в державних органах не відбулося знакових проривів, репутація багатьох реформаторів була підірвана.

Наприклад, у березні 2023 року Верховний Суд України остаточно виправдав колишнього міністра транспорту України Володимира Омеляна за звинуваченнями Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в тому, що він, перебуваючи на посаді, незаконно наказав знизити всі портові збори на 20 відсотків. Колишньому міністру з репутацією реформатора знадобилося шість років і значні судові витрати, щоб очистити своє ім'я і домогтися зняття звинувачень.

Наразі зростає занепокоєння щодо ефективності роботи антикорупційних органів України у воєнний час. У грудні 2022 року суд у Чернігові відсторонив мера міста від виконання обов'язків через ймовірний конфлікт інтересів. Владислав Атрощенко був незмінною фігурою в місцевій політиці міста протягом 20 років, працюючи губернатором і депутатом парламенту, перш ніж нарешті став мером. Рішення суду про відсторонення його від посади поставило під сумнів роль антикорупційних органів України.

Що стало причиною відсторонення Атрошенка? У перші дні російського вторгнення, коли Чернігів опинився на лінії фронту, мер скористався автомобілем, що належав міській владі, щоб відправити свою дружину в безпечне місце в Польщі, а сам залишився допомагати в обороні міста. Пізніше автомобіль було повернуто, але Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало адміністративний протокол, стверджуючи, що мер не повідомив про цей нібито "конфлікт інтересів". Український суд постановив відсторонити мера від посади з цієї формальності.

Подібні проблеми існують і в Рівному, де суддя нещодавно відсторонив 36-річного мера міста Олександра Третяка від виконання обов'язків на підставі того, що він також не повідомив про ймовірний конфлікт інтересів. І знову до справи залучені антикорупційні органи України. У лютому 2023 року НАЗК склало адміністративний протокол проти мера через технічний "конфлікт інтересів", пов'язаний з виплатою премії співробітнику, який кілька років тому зробив пожертву на виборчу кампанію Третяка, працюючи волонтером.

Читайте також: Білл Гейтс пропонує історичний погляд на боротьбу з найбільшими загрозами штучного інтелекту

Це звинувачення є особливо спірним, оскільки премії широко використовуються в українському уряді для утримання ключових співробітників, винагороди за сумлінну працю та запобігання хабарництву, оскільки державні службовці, як правило, отримують низьку заробітну плату. Однак, НАЗК звинуватило мера в тому, що він не повідомив їх про "конфлікт інтересів". Критики стверджують, що це приклад того, як нереформовані суди співпрацюють з антикорупційними органами для винесення політично вмотивованих вироків. Справа перебуває на стадії апеляції з невизначеним результатом.

Зважаючи на те, що багато українців зараз приносять величезні жертви заради виживання країни, звинувачення у зловживанні антикорупційними органами для переслідування реформаторів та політичних опонентів можуть мати значний негативний вплив на моральний дух суспільства. Ця тривожна тенденція ризикує звести нанівець прогрес останніх дев'яти років і підірвати шанси України на подальшу євроатлантичну інтеграцію. Якщо її не подолати, Україна може опинитися в пастці геополітичної сірої зони й стати вразливою до подальшої російської агресії.

Корупція вже давно розглядається як критичний елемент російських зусиль, спрямованих на збереження контролю над Україною і запобігання її рішучому виходу з орбіти кремля. Іншими словами, росія виграє, якщо корупція в Україні триватиме, незалежно від результату на полі бою. Перемога України настане лише тоді, коли і росія, і корупція зазнають рішучої поразки.

Брайан Меффорд є директором компанії Wooden Horse Strategies, LLC, яка займається зв'язками з урядом та стратегічними комунікаціями й базується в Києві.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається