Україна перебуває у перегонах з часом, аби укріпити свою лінію фронту

Автори: The Economist

Оригінальний допис був опублікований 25 березня 2024 року

На початку цього року поширеною була думка, що війна в Україні заходить у глухий кут після провалу українського контрнаступу влітку минулого року. Зараз вона видається оптимістичною. Існує тривожна можливість того, що новий потужний наступ російських військ протягом наступних кількох місяців може прорвати українську оборону і просунутись вглиб країни.

Після падіння Авдіївки в лютому, міста з коксохімічним заводом в Донецькій області, за яке точилися запеклі бої, російські війська наполегливо тиснули на кількох напрямках на сході України. Хоча росія заплатила високу ціну кров'ю і технікою за взяття Авдіївки - до 17 000 солдатів загинуло і багато сотень танків та інших бойових броньованих машин було знищено - її війська просуваються так далеко на захід від міста, як тільки можуть, намагаючись перешкодити Україні сформувати там сильніші оборонні рубежі. Поки що вони просунулися в кращому випадку на сім-десять кілометрів. Але влітку очікується більший наступ.

«Наступні п'ять-шість місяців можуть бути вирішальними», - каже Конрад Музика, аналітик Rochan Consulting і автор сайту «Ukraine Conflict Monitor». За словами Майкла Кофмана з Фонду Карнегі за міжнародний мир, пріоритетами для України є «жива сила, укріплення та боєприпаси».

Україна творить дива, відтісняючи Чорноморський флот росії і відновлюючи експорт зерна з Одеси. І вона проводить повітряну кампанію проти інфраструктурних об'єктів в росії, особливо нафтопереробних заводів, використовуючи саморобні безпілотники. Це б'є по росії настільки сильно, що Америка занепокоїлася світовими цінами на нафту. Але війна в Україні залишається насамперед наземною.

Україна страждає від гострого «снарядного голоду», саме тому вона була змушена відступити з Авдіївки. Активно використовуючи безпілотники, українці змогли частково компенсувати нестачу снарядів. Але безпілотники не можуть сконцентрувати вогонь так, як це робить артилерія. Блокування пакету військової підтримки адміністрації Байдена на суму 61 мільярд доларів республіканцями в Конгресі, які підтримують Дональда Трампа, починаючи з минулого року, має прямі наслідки на полі бою. Так само, як і провал плану Європейського Союзу надати більше половини з мільйона снарядів, які він обіцяв доставити станом на цей місяць

По всьому фронту росія випускає щонайменше п'ять снарядів на кожен український. Хоча законопроєкт на підтримку адміністрації Байдена залишається заручником передвиборчої політики, Європа лише із запізненням реагує на цей виклик. В той час як росія зараз виробляє близько 3 млн артилерійських снарядів на рік і отримує додаткові запаси з Північної Кореї та Ірану, Європа очікує, що до кінця 2024 року зможе виробляти лише 1,4 млн снарядів на рік, а наприкінці наступного року цей показник зросте до 2 млн снарядів.

Найкращою перспективою для полегшення становища України є ініціатива, над якою чеський уряд непомітно працює від початку війни. Чехи прочесали весь світ у пошуках боєприпасів і наразі отримали близько 800 000 снарядів. Кілька країн, в тому числі Німеччина, Нідерланди, Данія і Канада, виділили гроші, щоб допомогти оплатити ці боєприпаси. Якщо чехи зможуть зібрати 3 млрд. євро (3,3 млрд. доларів), вони зможуть отримати 1,5 млн. снарядів. Ніко Ланге, експерт з питань України, колишній чиновник міністерства оборони Німеччини, каже, що деякі снаряди вже почали надходити, хоча і в невеликих кількостях. Він додає, що вони дадуть військам на фронті «перепочинок» протягом наступних кількох місяців.

Інші види боєприпасів також у дефіциті. В Україні катастрофічно не вистачає ракет-перехоплювачів протиповітряної оборони. В ніч з 21 на 22 березня, коли відбулася найбільша атака на енергетичну систему України з початку війни, з 151 ракети і безпілотників, запущених Росією, було перехоплено лише 92. З того часу відбулися подальші атаки на об'єкти критичної інфраструктури у західному місті Львові та Києві.

Україна також терміново потребує більше способів ураження цілей у Криму та логістичних центрів у глибокому тилу ворога. Вона, ймовірно, використала значну частину крилатих ракет Storm Shadow і SCALP, наданих Великою Британією і Францією. Вони знову продемонстрували свою цінність 24 березня, коли ще два великих російських десантних кораблі були пошкодження біля берегів окупованого порту Севастополя. Канцлер Німеччини Олаф Шольц вперто не бажає передачі Україні ще потужніших ракет «Таурус» В Україні також закінчуються танки та інші бойові машини, хоча є певна надія, що Америка може надіслати їй сотні законсервованих бойових машин «Бредлі», не вимагаючи додаткових коштів від Конгресу.

Якщо Україна залежить від своїх союзників, які надають їй більшу частину необхідного для ведення війни озброєння, то вона [все одно] повинна взяти на себе провину за те, що не поспішає мобілізувати більше солдатів. Середній вік українських військовослужбовців, які служать на фронті, становить 43 роки. Хоча моральний дух, згідно з повідомленнями, залишається загалом високим, багато з них виснажені і потребують ротації.

Обіцяючи зарплату, про яку багато сімей у бідних регіонах країни навіть не мріють, росія не має особливих труднощів з вербуванням солдатів-контрактників. Пан Музика вважає, що щомісяця на фронт прибуває близько 30 000 нових солдатів - достатньо, щоб у найближчому майбутньому продовжувати «м'ясні атаки», які застосовувалися день за днем у боях за Авдіївку. Після фіктивних президентських виборів міністр оборони росії Сєргєй Шойгу оголосив 20 березня про формування двох нових [загальновійськових] армій, що потребують додатково 300 000-400 000 солдатів.

Незважаючи на політичне небажання, очевидно, що Україна повинна провести мобілізацію в набагато ширших масштабах, ніж це дозволено чинним законодавством, яке не дозволяє призивати до армії осіб молодше 27 років. У грудні тодішній головнокомандувач Валерій Залужний хотів призвати ще 400 000 солдатів, але, вимагаючи більш детальної інформації, пан Зеленський відмовився підписати законопроект, який знизив би призовний вік до 25 років.

До законопроєкту про мобілізацію, який зараз проходить через парламент, було внесено тисячі поправок, зокрема вимоги про ротацію солдатів кожні шість місяців і дозвіл на звільнення з армії після трьох років служби. Тепер він може бути прийнятий на початку квітня. Однак новобранців потрібно буде набрати і навчити, що займе кілька місяців. Тим часом новий головнокомандувач Олександр Сирський проводить аудит, щоб з'ясувати, чому з 900-тисячної армії лише 300 000 солдатів фактично брали участь у бойових діях.

У пана Зеленського також немає виправдання затримкам у будівництві оборонних укріплень, особливо після того, як влітку росіяни продемонстрували, що оборонці у цій війні мають перевагу, коли діють з добре підготовлених позицій. Лише в листопаді президент оголосив про початок масштабного будівництва із залученням як інженерних військ, так і цивільних підрядників. Інтегрована система оборони, що включає протитанкові рови, загородження типу «зуби дракона», мінні поля, вогневі точки і земляні споруди для захисту піхоти, лише зараз повільно формується. Наразі, за словами пана Музики, найкращим сценарієм для України виглядає патова ситуація.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.2KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається