Українці бояться стати заручниками політичного паралічу США — Atlantic Council

Українці бояться стати заручниками політичного паралічу США

Безпрецедентне усунення Кевіна Маккарті, з посади спікера Палати представників, заштовхнуло політику США на незвідану територію, а також викликало тривогу по той бік Атлантики в Україні. Голосуванню 3 жовтня передували гарячі дебати щодо останнього запропонованого пакету допомоги Україні, причому противники подальшої підтримки США військових зусиль України зіграли ключову роль у падінні Маккарті. Зараз багато хто в Києві боїться майбутнього американської допомоги, яка досі мала вирішальний вплив на те, щоб країна могла протистояти вторгненню Росії, яке триває.

Україна продовжує користуватися підтримкою адміністрації Байдена, а також сильною двопартійною підтримкою в Конгресі. Однак, враховуючи, що американська політика паралізована, а голосна меншість, очевидно, має намір протистояти подальшому фінансуванню США для оборони України. Тому існують побоювання, що постачання життєво важливої ​​військової допомоги може бути відкладено або повністю зірвано з колії. Поки республіканці в Палаті представників готуються обрати нового спікера з внутрішнім голосуванням, запланованим на середу, Атлантична рада запросила низку українців поділитися своїми поглядами на те, що драма з керівництвом Конгресу може означати для боротьби України з російською агресією.

Коментарі українських спікерів

Олексій Гончаренко, народний депутат України, партія «Європейська солідарність»: “Це чутливе питання, оскільки воно стосується внутрішньої політики США. Очевидно, що рішення, про усунення спікера Палати представників, залишається виключно за обраними представниками США. Тим не менш, для всіх нас також важливо пам’ятати, що Сполучені Штати та Україна — є ключовими союзниками у нинішній війні. Значною мірою, виживання України залежить від підтримки, яку вона отримує від Сполучених Штатів та НАТО. Водночас, Україна протистоїть одному з найбільших конкурентів Сполучених Штатів. Останні події, в Конгресі США, — викликали паніку в Україні, особливо серед політичної еліти. Багато хто почав побоюватися, що Україна може втратити американську підтримку. Особисто я, не думаю, що підтримка США закінчиться. Для обох країн вже поставлено занадто багато. Але навіть при затримці постачання військової допомоги чи зниження поточного рівня підтримки — можуть мати катастрофічні наслідки. Пам’ятаючи про це, зараз життєво важливо відновити дух весни 2022 року та продемонструвати, що демократія сильніша за тиранію. Я закликаю наших американських колег нагадати світу, що політичні дебати — частина демократичного процесу і зрештою роблять нас усіх сильнішими.”

Соломія Бобровська, народний депутат від партії «Голос»: “Викликає занепокоєння те, що 59 відсотків республіканців кажуть, згідно з одним липневим опитуванням, що Сполучені Штати зробили достатньо, щоб допомогти Україні. Також, присутні занепокоєння, що частина політичного істеблішменту США, схоже, не визнає глобального значення боротьби України з російською агресією, яка є війною за збереження міжнародної системи безпеки, такою, якою ми її знаємо. Майбутнє призначення нового спікера Палати представників — є вирішальним пунктом для України. Цей вибір визначатиме подальший курс підтримки України США. Тепер нам потрібно співпрацювати з більш радикальними елементами всередині Республіканської партії. Це завдання, як для української публічної дипломатії, так і для наших політиків, вже не кажучи про українських громадських діячів. Немає сумніву, що ми продовжуватимемо нашу боротьбу, незважаючи ні на що, але ми повинні прагнути зберегти та консолідувати двопартійну підтримку України в Сполучених Штатах, оскільки це підкреслює важливість справи, за яку ми всі боремося.”

Володимир Дубовик, доцент Одеського національного університету імені Мечникова: “Бюджетна криза в США сталася в найнезручніший для України час. Звісно, ​​час не годиться, але зволікання з наданням допомоги в розпал нинішнього контрнаступу України, коли вона потребує безперебійного постачання зброї та коштів, є особливо болючою. Тепер багато що залежатиме від того, як скоро буде обрано нового спікера, а також від того, хто стане наступником Маккарті. Наразі противники подальшої підтримки України США — не мають достатньо голосів для досягнення своїх цілей, але вони, безперечно, можуть затягнути процес. Якщо новий спікер представлятиме фракцію Республіканської партії «Спочатку Америка», це не буде гарною новиною для України і стане передвісником важчих часів. Члени Конгресу, які виступають за продовження підтримки України США, не повинні втрачати часу і мають продовжувати розробляти законопроекти та пакети, навіть, якщо тривають пошуки нового спікера. Тим часом адміністрація Байдена повинна зосередитися на нагадуванні американській громадськості, чому підтримка України відповідає інтересам США.”

Максим Скрипченко, президент Центру трансатлантичного діалогу: “Аналізуючи усунення Маккарті, дехто вважає, що він давно ходив по канату щодо позиції США відносно України. Це було здебільшого результатом сильного тиску з боку фракції Свободи, як до невеликої сили, яка, тим не менш, була достатньо потужною, щоб проголосувати за нього. Ймовірно, такий тиск вплинув на його скептичні публічні заяви щодо України. Хоча, є припущення, що Маккарті справді хотів зберегти або навіть посилити підтримку України з боку США, але добрі наміри не завжди призводять до рішучих дій. Під час керівництва Маккарті Палатою представників, було очевидно, що як фракція свободи, так і інші активні члени Конгресу, які виступають за MAGA, мали сильний вплив на його рішення. Забігаючи наперед, я сподіваюся, що на наступного спікера Палати представників ці внутрішні проблеми будуть менше впливати, і він прокладе шлях до більшої стабільності в американо-українських відносинах.”

Олексій Антонюк, студент факультету глобальних відносин та економіки Єльського університету: “Оскільки, увага зараз зосереджена на усуненні спікера Палати представників, легко не помітити більшу картину. Військові поставки в Україну можуть скоротитися в короткостроковій перспективі, але вони триватимуть. Незважаючи на деякі елементи сучасних подій, допомога США Україні — все ще користується широкою підтримкою з обох партій. Антиукраїнські голоси наразі домінують у циклі новин у ЗМІ, але частково це тому, що вони вважаються обурливими. Тим часом, нещодавнє опитування Ради Чикаго показало, що 63 відсотки американців виступають за продовження військової та економічної допомоги Україні, у тому числі 50 відсотків виборців-республіканців. Більшість американців стверджують, що допомога має тривати, доки Україна не поверне всю свою територію.”

Підтримка України — залишається такою ж сильною в політичних колах США. Проукраїнські голоси складають більшість обох партій у Конгресі, і будь-який новий спікер Палати має відповідати на їхні вимоги. Лідери відповідних комітетів Конгресу, в обох палатах, рішучі, щодо продовження допомоги. Так само, адміністрація Байдена залишається непохитною у своїй підтримці України. Якщо поглянути за межі нещодавніх заголовків, то є вагомі причини для оптимізму щодо майбутнього американсько-українських зв’язків.

Джерело — Atlantic Council

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається