Українського геймдеву не існує?

Побутує нав’язана російською пропагандою думка, що українського геймдеву не існує. Що ігри, які ми створюємо - посередні і не можуть тягатися з гігантами по-типу Sony, Rock Star, Ubisoft тощо. Але спитайте будь-якого геймера в будь-якій точці світу, що він знає про Чорнобиль. Відповідь буде прогнозованою - “Stalker”.

Ця гра про виживання в зоні відчуження ще з 2000-х років стала культовою. А продовження серії фанати чекали понад 10 років. Її розробниками є українська компанія GSC Game World. Проте це не єдині представники геймдеву в Україні. 4A Games - автори гри “Metro” про життя в тунелях метрополітену після ядерної війни. Вони також вдало ламають наратив про відсутність якісних українських проєктів. Але ніщо так не показує успішність справи, як цифри.

Почнімо наш розбір двух головних представників українського гейдеву з серії гри “Stalker”. З 2007 по 2012 роки вийшло три частини гри, які продалися в 7,7 мільйони копій:

  • "Stalker: Shadow of Chernobyl" (основна гра) - понад 4 мільйони копій;

  • "Stalker: Clear Sky" (приквел до гри) - понад 1,5 мільйона копій;

  • "Stalker: Call of Pripyat" (сиквел до гри) - понад 2,2 мільйони копій.

З перших же днів гру настільки чекали геймери по всьому світу, що тільки передзамовлення у 2007 році складали понад мільйон копій. Продаж гри приніс компанії близько 192,5 мільйонів доларів США. Непогано для українського геймдеву, якого не існує?

До речі, фанатів з болот у “Stalker” теж немало. GSC Game World вже анонсували другу частину гри, у якій (на превелике щастя) не буде російської. Ця новина змусила пройти наших східних сусідів всі кола прийняття даного факту: заперечення, гнів, торг, депресія та прийняття. Деякі геймери навіть готові вчити українську, аби тільки повернутись до історії Чорнобиля, яку вони чекали більше десятка років.

Але росіяни були б не росіянами, якби не намагалися нагадити кожному під двері. Вони неодноразово зливали файли анонсованої гри. Спочатку до їх рук потрапили лише чорнетки. Але думати - не їх модель поведінки, тому ці ескізи вони прийняли за гру, яка от-от вийде у світ. Другого ж разу все могло обернутися великим провалом, адже до рук цих терористів потрапили файли вже готової гри, які вони успішно злили в інтернет. Але це тільки змусило фанатів більше підтримати компанію. Почався флешмоб оформлень передзамовлення на гру. Розробники поки не діляться цифрами, скільки ж копій вдалося продати завдяки російському піару, але можна припустити, що кількість не менша за першу частину.

Але на цьому ще не все. У росіян є безмежна любов до вкрадених ідей, робіт і всього, до чого можна докласти руку. Тому й тут вони повністю скопіювали “Stalker” та зробили анонс (не)власної гри “Pioner”.

Що ж, час перейти до серії ігор “Metro”, яка отримала свій початок в 2010 році. З того часу три частини продались на загальну суму 15,5 мільйонів копій (за іншими даними 20 млн.) і отримали прибуток близько 465 мільйонів доларів США:

  • "Metro 2033" - понад 2,5 мільйони копій;

  • "Metro: Last Light" - понад 5 мільйонів копій;

  • "Metro Exodus" - понад 8 мільйонів копій.

Це перша AAA гра, яка отрмала повну українську локалізацію, включно з дубляжем. Можливо, саме тому 4A Games перевершили розробників “Stalker” у продажах. Можна з впевненістю сказати, що наступна частина гри, яку вже анонсували отримає українську на релізі, чому наші гравці неймовірно раді.

Але не все так світло з цією серією ігор. Адже хоч компанія розробників - українська. Автор лору гри - росіянин. Дмитро Глуховський написав книги, на основі яких і побудований сюжет “Metro”. Події також відбуваються на росії 2033 року після ядерної війни. За це компанію досить сильно критикують.

Що можна поставити на противагу цим фактам? 4A Games мають права на франшизу “Metro” і створюють власну гру, а не стовідсотково копіюють книжки. Окрім цього, Глуховський не є сценаристом. До того ж, події анонсованої гри, імовірно, будуть проходити в Україні. Про це вже писали самі розробники, бо вони усіляко намагаються відокремитись від російського авторства.

Приємним фактом ще є одне з досягнень у грі “Декомунізація”, яке отримується за відстріляну голову пам’ятника Леніна. З чого місцеві гравці зненавиділи розробників.

Таким чином ми бачимо, що українські ігри мають високі продажі та величезну фанатську базу. Але щоб точно зрозуміти популярність цих серій ігор, візьмемо до прикладу "Fallout 3" від американської ігрової студії Bethesda Game Studios. Це культова гра в схожому сетингу до розглянутих нами ігор, сюжет якої зав’язаний на постапокаліптичному світі після ядерної війни. Вийшов проєкт у 2008 році, а продажі станом на 2009 рік становили 4,7 мільйонів копій, а прибуток склав понад 235 мільйонів доларів США.

То що, все ще варто вірити російським наративам про те,  що українського геймдеву не існує?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ptashka in game
Ptashka in game@ptashka_in_game

100Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 28 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Говорячи про український геймдев всі чогось зациклюються на сталкері та метро(сам фанат), при цьому забуваючи що є й інші популярні та не дуже проекти, як от ігри про Шерлока Холмся від Frogwares, Ostriv (супер інді-містоюудівна гра), Xenus’и та інші.

У нас є в що пограти насправді.

Вам також сподобається