«Ви повинні ризикувати всюди» — Фред Вассер про те, як він планує повернути Ferrari на вершину.

Лоуренс Барретто, f1.com • 15 серпня, 09:41

Двадцять місяців у найбільш вимогливій ролі в Формулі-1 керівник Ferrari Фред Вассер методично працює над тим, щоб перетворити найвідомішу гоночну команду світу до світових лідерів і чемпіонів в цього виді спорту.

Це вочевидь нелегко. Кожне його рішення, кожен хід на трасі, кожен результат на фінішній лінії аналізується з найменшими деталями. У Ferrari, якщо вам щось вдається, то це очікувано. Якщо ви програєте, вас критикують більше, ніж інших.

Для Італії та відданих шанувальників команди, відомих як тіфозі, будь-що, окрім перемоги, вважається провалом. Після 14 гонок цього року Ferrari займає третє місце в чемпіонаті конструкторів — саме там вони були після такої ж кількості гонок минулого року. Red Bull залишається командою, яку треба перемагати.

На папері це означає, що Ferrari — а отже, і Вассер — не роблять свою роботу добре. Але це несправедливий висновок. Італійська команда перебуває в набагато сильнішій позиції, ніж минулого року. Вони набрали 345 очок — на 117 більше, ніж мали на цьому етапі чемпіонату минулого року — і відстають від лідера лише на 63 очки.

І хоча зовнішня критика продовжується, всередині команди картина інша. Співробітники Ferrari не піддаються власним сумнівам і більше не є своїми найгіршими ворогами. Поговоріть із менеджментом команди, і вони скажуть вам, що вони зберігають спокій. Чи погоджується з цим Вассер?

«Я думаю, що так», — каже він, коли ми розмовляємо в його офісі на середньому поверсі гостьового комплексу Ferrari. «Всередині команди настрій нормальний. Звичайно, ми хотіли отримати більше, і, ймовірно, ми перебільшили в деяких моментах, намагаючись отримати більше. Коли у вас агресивний підхід, іноді ви отримуєте менше. Ось чому нам потрібно залишатися спокійними».

Вассер каже, що настрій у команді хороший, поки він працює над тим, щоб повернути їх на вершину таблиці

«Це повинно залишатися під контролем»

Вассер — другий француз, який очолює Ferrari — першим був Жан Тодт, який керував командою під час завоювання 14 титулів чемпіонів світу серед пілотів та конструкторів з 1999 по 2008 рік. Відтоді італійська команда не здобула жодного чемпіонського титулу.

Вассер не намагався винайти колесо заново, взявши кермо перед минулим сезоном. Співробітники Ferrari відомі своєю пристрастю, яка іноді негативно впливала на ситуацію, коли справи йшли не так. Вассер не намагався викорінити це, а швидше працював з цим.

«Часом вам потрібно мати певне розчарування, коли у вас не виходить, тому що це також найкращий поштовх до повернення», — каже він. «Це повинно залишатися під контролем. Ми мали чотири важкі вікенди [Канада, Іспанія, Австрія та Британія] — настрій у команді був не найкращим, оскільки це було не те, чого ми хотіли, але був позитивний настрій та спроба наздогнати й зрозуміти, чому так сталося, і виправити це. Ставлення правильне».

Великий виклик для Ferrari завжди полягав у тому, щоб дати співробітникам команди впевненість у тому, що вони можуть шукати межі своїх відповідних сфер без страху бути підданими критиці, усунутими або навіть звільненими, коли ідея не спрацьовує або коли помилка допускається.

Вассер з командою Ferrari на треку в Бахрейні

У відносно короткий проміжок часу Вассер, здається, успішно запровадив таку культуру і переналаштував мислення.

«Якщо я маю бути гордим за щось, це не за результат», — каже він. «Результат — це наслідок. Важливіше те, що всі стали більше схильні до ризику, трохи менш боязкі — наслідком є результат. Факт у тому, що ми намагаємося трохи змінити менталітет.

«Це питання менталітету для мене. Ви не можете грати безпечно. Потрібно ризикувати всюди [якщо хочете перемогти]. Це гоночний менталітет. Це, ймовірно, також ДНК Red Bull. Це те, де нам потрібен крок вперед».

Вассер спокійний. Ви не побачите, як він надмірно реагує, коли у команди поганий вікенд, і ви не побачите, як він дико святкує, якщо вони виграють. У погані дні Вассер виходить на передній план, підіймає плечі та приймає удари — він захищатиме свою команду за будь-яку ціну.

У хороші дні він привітає всіх, але дуже швидко використає це, щоб знову зосередити увагу всіх на досягненні цього успіху на постійній основі.

Одна з ролей Вассера — захищати та підтримувати команду перед медіа

«Є люди, які можуть бачити позитив, а є ті, хто дивиться на області для покращення — і я, думаю, більше належу до останніх», — каже Вассер. «Я не витрачаю енергію чи час у своєму житті, запитуючи щоранку: "Чи ми задоволені тим, що зробили?"

«Це змагання. Я провів дев’ять гонок за десять тижнів чи щось подібне (в цей період входило відвідування Ле-Ману, де Ferrari перемогла вдруге поспіль). Найголовніше — зосередитися на своїх слабких місцях і дотримуватися підходу постійного вдосконалення.

«Але це нормально. Це нормально ще й тому, що я вважаю, що одна з особливостей італійської команди — це їх латинський характер. Моя робота полягає не в тому, щоб звинувачувати у всьому, а в тому, щоб підштовхувати й мотивувати їх. Іноді моя задача — залишатися спокійним як у позитивні, так і в негативні моменти.

«Реакція на все завжди схильна до перебільшення, спочатку всередині команди, а потім і зовні – з журналістами. І частина моєї роботи полягає в тому, щоб переконати всіх, що ми не стаємо чемпіонами світу після перемоги в Канаді чи Монако. І що ми не стаємо набагато гіршими через тиждень після Канади».

Момент, коли Шарль Леклер виграв свою домашню гонку в Монако

«Кожного дня ми повинні намагатися робити краще, ніж вчора»

Є ознаки того, що менталітет Ferrari змінюється. Так, були святкування після того, як Шарль Леклер нарешті переміг на домашньому Гран-прі в Монако цього року — але коли маятник хитнувся, і вони не змогли фінішувати жодною машиною в наступній гонці, не було великого коливання в емоціях. Вони залишилися спокійними. Але ще стільки всього потрібно зробити.

«Я думаю, що було б помилкою уявити, що існує "список завдань", тому що це більше про підхід постійного вдосконалення», — каже Вассер. «Нам не потрібно робити одну річ і думати, що все зроблено. Мій "список завдань" — це переконати всіх на фабриці, що це саме так.

«Щодня ми повинні намагатися робити краще, ніж учора. Це ще більше актуально сьогодні у Формулі 1, з такими малими розривами між командами та болідами. Кожна деталь має величезне значення для результату. Середній розрив між нами та тими, хто попереду, становить близько трьох або чотирьох сотих секунди.

«В Імолі три машини були в межах однієї тисячної секунди. Ми повинні тримати це в голові та переконатися, що ми вдосконалюємося в кожній сфері роботи компанії — від виробництва до дизайну, від операційної діяльності на треку до аеродинаміки — гнатися за кожною десятою».

З часу, коли Леклер здобув перемогу на вулицях Монако, монегаск пережив важку серію гонок, яка призвела до того, що він майже втрачав слова, коли спілкувався з медіа, намагаючись пояснити, чому Ferrari не змогли повторити успіх. Однак в Угорщині було помітне зрушення в його тоні, і після цього він здобув два з кількох найсильніших результатів сезону — четверте місце в Угорщині та поул і третє місце в Спа.

«Це не тільки важко для Шарля, це важко для команди», — каже Вассер, який працював з Леклером, коли той дебютував у Формулі 1 з Sauber. «Після Монако у нас була важка серія. У Канаді ми не були в поганій формі. Що зрозуміло, так це те, що машина стала трохи важчою в управлінні в останніх кількох гонках, а рівень очікувань Шарля також трохи вищий.

«Це життя команди, у вас є злети та падіння. У нас йдуть постійні дискусії з Шарлем, він знає ситуацію з середини, що ми робимо добре і що ми зробили неправильно, і він знає, що іноді він також припускався помилок. Але ми не в тій ситуації, щоб намагатися покласти відповідальність на когось.

«Ми працюємо разом роками, ми прекрасно знаємо одне одного, ми знаємо, що ми тиснемо, ми знаємо, що нам просто потрібно все виправити. Ми абсолютно не в тій ситуації, щоб вказувати пальцем на когось. Це також добре, коли у вас є особисті стосунки».

Його напарник по команді Сайнс, якого наступного року замінить семиразовий чемпіон світу Льюїс Хемілтон, цього року поруч з Леклером і відстає на 15 очок у чемпіонаті пілотів (при цьому він пропустив одну гонку в Саудівській Аравії через апендектомію).

Вассер вражений тим, як Сайнс справляється зі своїм майбутнім відходом з команди, і підкреслює, що здатність іспанця бути на рівні з Леклером є ключовою в боротьбі в чемпіонат конструкторів цього року.

Карлос Сайнс залишає Ferrari в кінці року, щоб приєднатися до Williams

«Це одна з якостей Карлоса, що він дуже сильний духом, дуже послідовний», — каже Вассер.

«Було лише дві гонки, які я бачив, що були важкими для нього за останні 36 Гран-прі. Він надзвичайно послідовний, він завжди там. Він дуже відданий, дуже зосереджений і має добре розуміння боліда».

Коли сезон поновиться після літньої перерви в Нідерландах, попереду ще буде 10 гонок — і перший чемпіонат конструкторів для Ferrari за майже два десятиліття все ще ймовірний. Однак для Вассера основний акцент робиться не на кінцевій меті, а на щоденних деталях. Він не дозволяє собі відволікатися.

«Це величезний виклик, це, мабуть, найбільш вимоглива робота в моїй галузі», — каже він. «Але настрій є, і настрій важливий для кінцевого результату. Ми повинні зберігати позитивне ставлення, яке у нас є, і намагатися робити свою роботу краще».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

300Прочитань
13Автори
10Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається