Вибач, ШІ, тільки люди можуть винаходити речі, — Верховний суд Великобританії

ШІ не може бути вказаний у патенті як винахідник нової ідеї або продукту, — заявив Верховний суд Великобританії в рішенні, яке піднімає екзистенційні питання про наші стосунки з дедалі більш розумними машинами.

Оголошуючи рішення в середу, лорд Кітчін сказав: "Ми дійшли висновку, що "винахідник" має бути фізичною особою. Тільки людина може розробити винахід".

Справа була вперше розглянута у 2018 році за позовом засновника Imagination Engines Стівеном Талером, який прагнув отримати патенти на свою ШІ-машину DABUS як на винахідника. Талер звертався до різних судів, щоб внести DABUS до списку винахідників контейнера для їжі, який роботи можуть легко схопити, і миготливого сигнального ліхтаря, призначеного для привернення уваги під час надзвичайних ситуацій. 

Європейське патентне відомство (ЄПВ) та Відомство інтелектуальної власності Великої Британії (UKIPO) відхилили заявку на підставі того, що винахідником, зазначеним у заявці, має бути людина, а не машина. Це рішення було підтримано Верховним судом Великої Британії, що стало першим випадком розгляду подібної справи у вищій судовій інстанції будь-якої країни. 

"DABUS, розумний синтетичний організм, насправді придумав нові винаходи", — сказав Талер в інтерв'ю TNW, коли його запитали, як він ставиться до цього рішення суду. "На жаль, ніхто не захотів глибоко зануритися в саму технологію. Натомість віра та упередження на суспільному рівні взяли гору".

Талер є частиною проєкту "Штучний винахідник" — команди дослідників і юристів, які прагнуть отримати права інтелектуальної власності на результати роботи штучного інтелекту за відсутності традиційного винахідника або автора-людини. Вони стверджують, що надання патентних прав системам ШІ заохочуватиме бізнес інвестувати в розробку систем ШІ, оскільки він буде більш впевненим у тому, що зможе запатентувати отримані результати.

У той час як влада США, Європи та Великої Британії навіть не розглядала цю ідею, DALUS несподівано отримав патентні права в Південній Африці та Австралії, що викликало значний резонанс. 

Однак, на думку деяких експертів, видача патентних прав на машини може бути не такою вже й безглуздою, як дехто вважає. 

З огляду на те, як швидко розширюються можливості ШІ, до цього питання "можливо, доведеться повернутися в майбутньому", - заявила агентству Bloomberg партнер юридичної фірми Linklaters Йохан Ліянаге (Yohan Liyanage). "Якщо уряд Великобританії серйозно налаштований на те, щоб стати наддержавою в галузі ШІ, може знадобитися законодавче втручання, щоб дозволити патентування винаходів, самостійно створених системами ШІ", — сказала вона. 

Як би там не було, це рішення піднімає низку важливих питань про роль інтелектуальних машин у нашому суспільстві. Наприклад, якщо штучний інтелект може винаходити нові ідеї, чому він не повинен отримувати належне визнання?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається