Видання NYT подало до суду на OpenAI та Microsoft за порушення авторських прав

The New York Times подає до суду на OpenAI та Microsoft за порушення авторських прав. Газета стверджує, що обидві компанії навчали своїх чат-ботів на мільйонах її статей. Це позбавило видання заробітку на підписках, рекламі та переглядах. Крім того, іноді моделі галюцинують і невірно відтворюють матеріали статей, що підриває довіру до NYT. А ще чат-боти без проблем обходять пейвол.

The New York Times, третє найбільш цитоване джерело в інтернеті, приєдналася до хвилі судових позовів проти розробників штучного інтелекту. Газета вимагає не просто грошову компенсацію — вона хоче, щоб ChatGPT і Copilot видалили весь її контент, тому що великі мовні моделі в їхній основі навчалися на її матеріалах. У позові зазначено, що чат-боти можуть генерувати вихідні дані, які дослівно відтворюють контент NYT, точно резюмують його та імітують його виразний стиль. На думку видавця, це підриває репутацію газети, забирає у неї читачів і позбавляє законного заробітку на своїх матеріалах і рекламі.

Окремо газета скаржиться на здатність чат-ботів обходити пейвол і отримувати доступ до ексклюзивних статей. Її представники стверджують, що це загрожує всім професійним журналістам: за масового використання ШІ люди перестануть читати їхні матеріали та платити за це.

Іноді чат-боти галюцинують, тобто вигадують нереальні факти або спотворюють інформацію. Це відбувається і під час роботи зі статтями: нейромережа може неправильно відтворити зміст матеріалу, який її просять резюмувати. У NYT вважають, що це завдає шкоди їхній репутації: користувачі схильні думати, що помилилися журналісти, а не нейромережа.

Відомо, що раніше OpenAI та Microsoft дійсно використовували статті NYT для навчання своїх моделей, принаймні їхніх ранніх версій, таких як GPT-3.5. Вони навчали їх на наборі даних Common Crawl, до якого входили матеріали газети. Представники видання 8 місяців вели переговори з розробниками, щоб отримати гідну компенсацію за працю, однак не змогли дійти згоди.

Представник OpenAI Ліндсі Гелд так прокоментувала ситуацію виданню the Verge: "Ми поважаємо права творців і власників контенту і прагнемо працювати з ними, щоб гарантувати, що вони отримають вигоду від технологій штучного інтелекту і нових моделей доходу. Наші переговори з New York Times були продуктивними та просувалися конструктивно, тому ми здивовані й розчаровані таким розвитком подій. Ми сподіваємося, що знайдемо взаємовигідний спосіб співпраці, як ми чинимо з багатьма іншими видавцями".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Та закриівйте вже той NYT, сенсу в цих газетках вже не має. Окрім заказної журналістики в цих печатних виданнях (хоча вони і мають єлектронні версії) нічого не ма вже. Ці газетки повинні отмерти як і телеграф.

Вам також сподобається