Війна між Ізраїлем і ХАМАС підриває амбіції Китаю на Близькому Сході


Китай давно виступає за рішення про створення двох держав, яке передбачає створення незалежної палестинської держави. Пекін, намагаючись зберегти крихкий баланс, хоче позиціювати себе як посередника і поширювати свій вплив у регіоні.

Підтримка Ізраїлю з боку США дасть Китаю можливість розширити продаж зброї незадоволеним арабським країнам, але Китай також хоче врегулювати кризу, щоб захистити свої економічні інтереси в регіоні.

Стверджується, що залучення Китаю на Близькому Сході збільшиться під час цього конфлікту. Пекін відіграватиме посилену роль у зусиллях, спрямованих на припинення війни, і хоче скористатися розчаруванням арабських країн у США, щоб утвердитися в якості великої держави в регіоні. Однак підхід Пекіна ризикує відштовхнути Ізраїль.

Тувія Герінг експерт з політики, описав позицію Пекіна як «пропалестинський нейтралітет» та вважає що «не можна бути нейтральними, мовчання — це згода». Найбільша проблема полягає в тому, що Китай замість того, щоб бути відповідальною великою державою, якою він себе називає, використовує цей конфлікт для геополітичних вигод.

Пекін проводив активну, та напористу зовнішню політику. Він прагне тісніших зв'язків на Близькому Сході, який є джерелом значної частини нафти, необхідної Китаю, і сполучною ланкою мережі «Один пояс, один шлях». Пекін допоміг відновити дипломатичні зв'язки між Саудівською Аравією та Іраном, зміцнивши свій авторитет як альтернативи Сполученим Штатам в укладанні мирних угод.

Ван Івей, професор міжнародних відносин в Університеті Ренмін, каже, що Китай має кращі можливості, ніж США, допомогти у вирішенні конфліктів, чи то між Саудівською Аравією та Іраном, Росією та Україною, чи Ізраїлем та палестинцями.

Натомість Дейл Алуф, директор з досліджень ізраїльського аналітичного центру Sino-Israel Global Network and Academic Leadership каже, що постійне наполягання Китаю на рішенні про дві держави «відірване від реальності». Китай також викликав невдоволення Ізраїлю тим, що відмовився приєднатися до США та інших країн у визнанні ХАМАС терористичною організацією, вважаючи його «палестинським рухом опору».

Від початку війни китайські ЗМІ жорстко критикували Ізраїль. Вони посилалися на іранські ЗМІ, повідомляючи про незаконне використання ізраїльськими військовими бомб з білим фосфором. І вони звинуватили США, найсильнішого прихильника Ізраїлю, в нагнітанні напруженості в регіоні.

В статті підкреслюється «щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту, китайський уряд завжди пропагував наратив, який покладає провину на Ізраїль, ключового союзника США, тому що це відповідає ключовій меті пропаганди КПК: підірвати позиції США в міжнародному товаристві.

Джерело: AP News

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається