[Victoria 3] Щоденник розробників #80: Ухвалення законів та годинник революції у 1.3

Щоденник #80; 1.3: закони та революції
Щоденник #80; 1.3: закони та революції

Вступ

Слава Україні! Вітаємо вас у першому з декількох щоденників про покращення та зміни в оновленні 1.3! Сьогодні ми розповімо вам про зміни, внесені в процес ухвалення законів, політичні махінації ваших урядущих зацікавлених груп і підготування до революції.

Спершу, чому ми вносимо саме ці зміни? Що ж, хоча й ґрунт механіки ухвалення законів і політичних рухів, що аґутують за законодавчі зміни та/або революцію, працює добре і відповідно до бачення проєкту. Але є низка питаннь, які турбують нас та багато кого у спільноті з моменту випуску гри:

  • Відчуття надмірної випадковости у механіці ухвалення законів, коли ви можете мати лише 5% на успіх, проте сподіваєтеся на те саме «критичне попадання», яке не є особливо рідкісним, або неодноразово зазнавати невдач та застрягти на 80% шансу на успіх

  • Ризик застрягнути з «поганим колом» на ранній стадії процесу ухвалення, що призведе до повторного застою, доки ви не скасуєте надання чинности та не почнете все з початку

  • Визиски, пов’язані з постійним початком/скасуванням ухвалення закону, щоб не дати революції зрушити з мертвої точки

  • Можливість обезкровити революцію, запросивши до влади зацікавлену групу, що її підтримує, а потім проігнорувати їхні бажання

  • Зацікавлені групи в уряді де-факто мають менше політичних повноважень, ніж опозиційні групи

  • Ріст революції не відчувається особливо яскравим та цікавими, а має вигляд просто індикатора розвитку.

  • Декілька заплутаних підказок, що стосуються ухвалення законів та революції й збивають з пантелику гравця

Ми вирішили ці проблеми за допомогою двох великих та кількох маленьких особливостей або підправлень.

Зміни в ухваленні законів

Закони тепер повинні пройти 3 стадії для того, щоб бути ухваленими, а не просто мати певний відсоток шансу надання чинности після того, як закінчиться відведений час. Незмінним залишається стержень механіки шансів на успіх, поступ, правдування та гальмування, які засновані на відносній підтримці та протидії законові з боку зацікавлених груп у вашому уряді. Однак, коли результатом є успіх, то ви переходите до наступної стадії замість того, щоб негайно ухвалити закон. Якщо ви досягнете успіху на третій стадії, то закон набуде чинности.

Щоб компенсувати додаткову потребу в часі, ми збільшили тепм відліку часу на ухвалення закону, що означає більше кіл під час надання сили кожному закону. Раніше нерідко траплялося так, що, маючи 40% підтримки закону, який ви хочете ухвалити, ви могли досягти успіху на першій ж прозір-точці, що перетворювало усю процедуру на очікування. Вимагаючи низку успіхів, ми можемо компенсувати випадковий чинник та створити цікавіші виклики.

3 стадії: вступ, розгляд, ухвалення
3 стадії: вступ, розгляд, ухвалення

Хоча це, за словами Алекса з відділу контролю якости (який спочатку задумав цю функцію), «всього лише три облоги ЕУ4 в плащі», це вирішує проблему надмірної випадковости та відчувається набагато краще: дає вам чіткіше відчуття поступу та підвищує ставки кожного прийнятого рішення. Вибравши +5% шансу на ухвалення на ранній події, ви отримаєте наддаток +5% не лише для одного кола, а і для кожної з 3-х стадій, що набагато важливіше. Ви також маєте набагато більше шансів випробувати різноманітні події до завершення процедури ухвалення.

Події, які появляються під час ухвалення, тепер впорядковуються за категоріями за допомогою інтерфейсу, який відстежує поступ та причини цієї події, щоб надати вам більше контексту. Вони також самостійно пропадають (вибираючи варіянт за замовчуванням), коли час закінчується, тому тепер завжди буде лише одна подія, зв’язана з ухваленням. Більше не потрібно відкладати вжиття заходів щодо поганих подій до наступного кола, щоб спробувати отримати кращий результат!

Подія «Бюрократична заплутаність», викликана гальмуванням
Подія «Бюрократична заплутаність», викликана гальмуванням

Однією з проблем поточної версії (1.2.x) є те, що після кількох поганих подій ви можете отримати від’ємний шанс на ухвалення, себто яму, з якої вам потрібно вибратися, щоб отримати шанс на поступ. Але, звичайно, чим нижчий шанс на ухвалення, тим нижча ймовірність отримати хорошу подію, тому це часто перетворюється на самоувіковічнюваний цикл копання все глибшої та глибшої ями. «Правильним» рішенням у такому випадку буде скасувати ухвалення та спробувати пізніше знову, але це відчувається так нефайно.

Щоб вирішити цю проблему, у версії 1.3 ми ввели поняття невдач, які можуть бути використані для виходу з подібної ситуації. Кожен процес ухвалення може отримати 3 невдачі й при утримані останньої, закон безповоротньо та самостійно провалюється. Доки ви не зазнали більше трьох невдач, події дозволять вам обнулити поточний поступ у наданні чинности законові, якщо ви зазнали занадто сильного удару або, в деяких випадках, обміняти невдачу, щоб перетворити поганий результат на найменш хороший.

Коли шанс на ухвалення стає нижчим нуля, то самостійно починається подія «Невдачі в законодавстві», яка дозволяє вам почати усе з чистого аркуша, заплативши за це невдачою.

Подія «Невдачі в законодавстві»
Подія «Невдачі в законодавстві»

Багато подій, пов’язані з ухваленням закону, були доповненими новими варіянтами, які дозволять вам, в обмін на невдачу, уникнути негативних наслідків, дозволяючи зіграти у азартну гру, щоб проштовхнути свій законопроєкт.

Подія «Тяганина»
Подія «Тяганина»

Однак, результат гальмування іноді також може створювати невдачі навіть без вашого втручання, тому не випробовуйте долю дуже сильно!

Навіть з додатковими можливостями, які надає механіка невдач, ви можете зрозуміти, що ухвалення певного закону є настільки складним, що воно того не варте. Коли ви скасуєте ухвалення закону у версії 1.3, ви побачите, що час очікування зріс до 2-х років, замість 1-го (і застосовується, навіть якщо ви ще не досягли першої прозір-точки), але й має зовсім новий вплив: якщо якийсь політичний рух зараз аґітує за ухвалення цього закону, а ви припиняєте спроби надати чинности йому, то радикалізм цього руху значно зросте, що в багатьох випадках майже гарантує повстання.

Поле підтвердження скасування з поясненням наслідків вашого рішення. Закони приховано, щоб не псувати насолоду від читання щоденника розробника наступного тижня, проте можете писати свої думки в коментарях!

Це зачиняє двері для двох (невеселих) визначених визисків: почати ухвалювати закон, якого вимагає рух, але скасувати його до того, як він досягне успіху, утримуючи рух на межі революції, але не починаючи її; і скасувати надання сили законові безпосередньо перед завершенням першого кола ухвалення, таким чином, уникаючи часу очікування та покарань взагалі.

Але як щодо визиску, коли революційну зацікавлену групу запрошують до уряду, таким чином виводячи її з політичного руху? У певному сенсі, це працює як і задумано: запрошення популістської фракції, щоб спробувати виконати свою політику у більш акуратніший спосіб, є досить часто використовуваним інструментом для визнавання революційного руху. Проблема з цим у Вікторії 3 полягає в тому, що людина-гравець повністю контролюватиме, які закони будуть ухвалені, тому запрошення групи до уряду насправді не дає їм більше влади для здійснення змін - воно лише забирає їм можливість погрожувати наслідками.

А тепер перейдемо до урядових прохань.

Урядові прохання

Події з проханнями зазвичай з'являються через кілька місяців після створення нового уряду. Прохання можуть подаватися будь-якою з зацікавлених груп в уряді та щодо будь-яких змін у законодавстві, які вони найбільше підтримують.

Подія «Прохання військових сил до уряду»
Подія «Прохання військових сил до уряду»

Подія створює запис у часописі, який ви можете використовувати, якщо бажаєте, або проігнорувати на свій страх та ризик. Ухвалення бажаного закону, звісно, матиме вплив на покращення схвалення групи, як зазвичай, але це також покращить вашу законність на довгий час, адже ви показуєте чуйне управління. З іншого боку, якщо ви не ухвалите закон вчасно або в інший спосіб позбавите права голосу зацікавлену групу, яка подала прохання, то вони будуть дуже розчаровані вами.

Запис «Урядове прохання»
Запис «Урядове прохання»

По суті, це створює своєрідний «урядовий порядок денний», за виконання якого гравець отримує винагороду, а за ігнорування - покарання, що додатково стимулює укладання уряду з груп, чию політику ви насправді схвалюєте.

Для модоробів, урядові прохання створені повністю за допомогою скриптів і можуть слугувати гарним прикладом і зразком для записів у часописі, які можуть бути більш динамічними та вчасно реагувати на зміни.

Нарешті, що станеться, коли все піде не так, і ваше населення вимагатиме того, що ви не зможете (або не захочете) їм дати? У поточній версії політичний рух з високим рівнем радикалізму стане революційним, що запустить зворотний відлік до повстання проти вас, захопивши з собою одну або кілька ваших реґіонів. У версії 1.3 цей стержень механіки залишається, але відлік часу кардинально змінився.

Годинник революції

Коли політичний рух стане революційним, то годинник почне відлік. На подобу годинника ухвалення, кожен раз, коли він робить одне коло, лічильник революції (зазвичай) збільшується, а разом з ним відбувається революційна подія. Ця подія часто надає кілька варіянтів того, що робити з революцією. Загалом у 1.3 з’явиться 40 таких нових подій, багато з яких запускаються контекстуально, залежно від того, хто підтримує революцію та який закон наразі ухвалюється тощо.

Відображення росту та роботи годинника революції
Відображення росту та роботи годинника революції

За підтримки сільського населення та політичного руху, очолюваного розумотою й профспілками (кожен з них окремо слабкий), ми намагаємося заборонити рабство в ранній грі за Афганістан. Реакція землевласників була досить суворою. Мало того, що вони покинули уряд на знак протесту (внаслідок чого законність впала до такого рівня, що ми не можемо досягти поступу в наданні чинности законові), вони також розпочали власний рух за збереження довгового рабства і, зважаючи на свою значну силу, пішли прямо на підготовку революції проти своїх колишніх співправителів з числа сільських жителів.

Революція!
Революція!

На новій панелі «Політичні рухи» ми можемо отримати гарний огляд того, звідки насправді надходить підтримка і чому вони настільки сильні та радикальні.

Панель «Політичні рухи»
Панель «Політичні рухи»

У вкладці «Підтримка громад» на тій самій панелі ви можете дізнатися, хто саме надає найбільшу підтримку та радикалізм руху. Можливо, ви могли б пом'якшити деякі з цих сильних почуттів, збільшивши дивіденди в їхніх галузях або забезпечивши певне цільове зниження цін на деякі предмети розкоші?

Вкладка «Підтримка громад»
Вкладка «Підтримка громад»

Події годинника революції зазвичай змінюють хід революції в бік росту або спаду, але можуть застосовувати й інші умови, деякі з яких в змозі порушити політичний балянс у вашій країні на тривалий час. Звичайно, це також може опосередковано вплинути на розвиток революції, оскільки сила сильно впливає на умови руху.

Подія «Важка рука»
Подія «Важка рука»

Революційні рухи також отримали свій власний анімований маркер на мапі, щоб було зрозуміліше, де назріває революція і яка територія, ймовірно, буде охоплена нею, коли вона спалахне. І так, мені знову довелося приховати частину інтерфейсу, щоб не зіпсувати деякі сюрпризи, які ми приготували для вас!

Показано територію, де спалахне революція
Показано територію, де спалахне революція

На сьогодні це все! Як бачите, в оновленні 1.3 ми приділили багато уваги тому, щоб зробити внутрішню політику більш динамічною та цікавою для гри, і в наступних щоденниках розробників нас чекає ще багато чого цікавого. Наступного тижня Вікторія продемонструє нові закони, які ми додали до суміші, щоб заповнити деякі прогалини в кінці гри й уможливити нові конфлікти на початку та в середині гри між вашими політичними фракціями!

Переклав українською Godresky (Ґудрескі)
Для каналу:
https://t.me/perekladalnia_vika3
Ориґінальна версія:
https://t.me/perekladalnia_vika3
Підтримати
перекладача: https://send.monobank.ua/jar/7H5RNWs4kw

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Godresky
Godresky@godresky

529Прочитань
10Автори
10Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається