Платформи: Windows, MacOS, частково Xbox, Linux, Android

Прайс: $0

Жанр: Shoot-em-Up

Час: 3-10 годин

Оцінка: 12/10 шедевр


Є ігри, що не старіють з часом, залишаються все такими ж афігєнними та навіть виглядають і граються краще, ніж деякі сучасні аналоги в жанрі. І Tyrian – саме така гра. Це геніальний шут-ем-ап, який побачив світ ще на DOS в 1995 році. І у всіх відношеннях він все ще залишається таким же крутецьким і може зацікавити навіть сучасних розбещених гравців.

Це одна з моїх перших ігор в житті взагалі. Вона дуже подобалася мені в дитинстві, а скачавши її в дорослому віці вона стала ще цікавіша (бо тепер я добре знаю англ мову і могу те просто робити піу піу, а ще й зрозуміти сюжет)! Тож сьогодні я розповім вам, що крутого в Tyrian і чому ви маєте пограти в цю гру в 2023 році.


Сюжет та світ

В Tyrian ми граємо за пілота-дослідника, що шукає нові планети для колонізації і разом з другом відправляємося досліджувати нову планету Тиріан. Але все йде не за планом і нашого друга вбивають. Виявляється, що на цій планеті є дуже рідкісний мінерал з неймовірним енергетичним потенціалом. І до нас його вже знайшла мегакорпорація Мікросол (найс назва бтв).

В ході гри чимало поганців захочуть нас замочити
В ході гри чимало поганців захочуть нас замочити

Тепер ця корпорація хоче знищити нас як свідка, та ще й вбиває всю нашу сім’ю. Ми тікаємо з планети, шукаємо захисту у іншої мегакорпорації та починаємо боротьбу з Мікросол щоб посмтитися цим мразотам за все, що вони накоїли.

Окрім основного сюжету в ході гри будемо отримувати купу зовсім непотрібної, але цікаовї інформації про світ. Від веселої онлайн-реклами сиру і новин, до описів різних космічних кораблів, місцевої фауни та історії планет, які ми відвідуємо. Причому не всю інформацію гра нам дає просто так.

Лор та сюжетну інфу зможемо почитати  між місіями
Лор та сюжетну інфу зможемо почитати між місіями

Щоб отримати додаткову інфу нам доведеться вбивати певних ворогів на рівнях та встигати хапати куби з даними і тіки після цього ми отримаємо додатковий бонусний контент. Тож щоб дізнатися всі деталі світу, треба буде пройти гру не 1 раз, бо ви 100% просрете декілька кубів при першому проходженні.


Графон та саунд

Навіть сьогодні, через 28 років, гра більш графоніста, ніж деякі інді-тайтли, що намагаються "закосити" під старі ігри. Якісний піксель-артний графон не виглядає кончено навіть при підвищенні роздільної здатності екрану. Гра виглядає яскраво та красиво і майже не старіє завдяки своєму стилю.  

Музон в грі – це окрема тема. Він просто нереальний. Дуже круті саундтреки що гарно підходять під екшон на екрані та надовго засядуть у вас в голові.


Геймлей

Ну і тепер про головне – про геймплей. А він в цій грі просто сяє. В грі є декілька режимів: аркадний та сюжетний. Найцікавішим і найголовніший є саме сюжетний режим, тож почнемо з нього.

Сюжетний режим

Геймплей-луп виглядає наступним чином:

1.    Опиняємося в меню перед місією. Тут ми можемо читати сюжетні та інші дані, апгрейдити свій корабель а також обрати наступну місію.

2.    Після того, як обрали місію, починається типове шмап-мочілово. Вороги на нас летять, ми по ним стріляємо, доджимо їх постріли та збираємо куби з даними, гроші, секрети та інші приколи. Наприкінці рівня нас може чекати бос, якого теж треба замочити.

3.    Після цього повертаємося в меню і повторюємо все заново.

В першу чергу хочу звернути увагу на невеличку нелінійність гри. Інколи ми зможемо обрати один з декількох шляхів для просування далі і попасти на зовсім різні рівні зі своїми приколами та фішками. Також ми можемо знаходити доступ на секретні рівні, де можемо підняти бабла або знайти нові апгрейди для корабля. Тож хоч гра в цілому і лінійна, але щоб побачити всі рівні, доведеться пройти її не один раз.

"Мапа" першого епізоду з різними секретними гілками. Взято з https://tyrian.fandom.com/
"Мапа" першого епізоду з різними секретними гілками. Взято з https://tyrian.fandom.com/

Друга важлива складова гейплею – це апгрейди корабля. Tyrian дозволяє нам встановлювати десятки видів зброї, міняти кораблі, генератори, щити, встановлювати додаткові атакуючі міні-дрони. Варіативність білдів – ДУЖЕ велика.

До того ж, є і певні ліміти. Наприклад, якщо ми встановимо мега-круту зброю при слабкому генераторі – то не зможемо стріляти бо він розрядиться вже після декількох пострілів і нам треба буде чекати зарядку. (В ГРІ Є СТАМІНА ПРЯМ ЯК В ДАРК СОУЛС?!?!)

Дуже прикольно гратися з різними типами зброї, бо кожен вид зброї має ще купу апгрейдів, що покращує та змінює наші постріли. Але просто так прокачатися теж не вийде. Бо все коштує грошей, які випадають з ворогів та об’єктів на рівнях. Тож будувати свій мега-корабель будемо поступово, з кожним рівнем відчуваючи свій прогрес та крутизну.

Ну і нарешті до самого смачного – самих рівней. Рівні не дуже довгі, займають 5-10 хвилин. Але вони насичені ворогами та небезпечними перешкодами. Tyrian – це не якийсь там Bullet-Hell накшталт Touhou. Гра доволі чесна, без купи лайна на екрані і не вимагає від гравця піксель-перфектних доджів. Але на високих складностях можна не раз померти, якщо пропустити ворожі постріли чи врізатися в астероід.

Також наш корабель не підривається після першої ж кулі чи ракети. В нас є броня корабля та щит, який постійно регенерує. І просуваючись по рівням ми можемо їх апгрейдити і ставати не тіки сильніше, а ще й жирніше.

Варіативність ворогів і босів висока, рівні динамічні та веселі, тож граючи в гру ви отримаєте багато задоволення. А для любителів хардкору є надскладні режими, в яких треба дуже сильно потіти, щоб пройти рівень до кінця.

Інші режими гри

Окрім сюжетного режиму є і аркадний, в котрому ми просто просуваємося по рівням, заробляємо поінти та хапаємо паверапи щоб прокачати зброю. Тут нема кастомізації корабля, сюжету та інших механік з режиму історії.

Окрім того, в аркадний режим можна грати вдвох! Гравці керують двома кораблями, але можуть об'єднатися в один корабель і тоді один гравець буде корувати, а другий – стріляти.

Два гравця об'єднались в один корабель
Два гравця об'єднались в один корабель

Також є декілька секретних режимів і міні-гра, які можна відкрити, вводячи чіт-коди на головному екрані.

Це прикольні додатки до основної гри, що дозволяють провести в Tyrian ще трошки часу та погратися в гру незвичним чином, з новими челенджами та дещо іншим геймплеєм.

Секрети та пасхалки

Щоб знайти всі секрети гри, доведеться пройти її не один раз. Тут є і секретні рівні, деяки з яких доступні тіки на харді. Є секретні кораблі та зброя, наприклад корабель-морква з імбовими статами. Є навіть секретні міні-ігри: наприклад, якщо вбити останнього боса використовуючи певний корабель, то після цього попадемо на секретний рівень в стилі ретро-гри Galaxian.

Ми додали стратегію в ваш шмап. Просто по приколу
Ми додали стратегію в ваш шмап. Просто по приколу

Також є купа секретних кодів, що можна ввести на головному екрані. Вони відкривають нові режими гри, додаткову складність, імбові кораблі і міні-ігри. Коротше гра заряджена секретамі по самі вуха.


Версії та гра на сучасних платформах

Пограти в Tyrian в 2023 році – і просто і складно водночас. Можна скачати версію Tyrian 2000 з GOG для Windows і MacOS, запустити і грати. Гра автоматично запуститься через DOSBox, тож інколи це може призвести до проблем з керуванням та роздільною здатністю екрану. Так що доведеться трошки поколупатися в налаштуваннях, щоб гра виглядала і гралася нормально.

В коментах до GOG-версії є цінна інфа по налаштуванню
В коментах до GOG-версії є цінна інфа по налаштуванню

Також є версія OpenTyrian, що доступна навіть на Xbox та Android і нативно запускається у Window і Linux. Але в цієї версії проблема в тому, що це оригінальна гра, що не має додаткового контенту Tyrian 2000. Але на гітхабі можна знайти версію OpenTyrian2000 для Windows.

Тож рекомендую в першу чергу спробувати версію з GOG, а якщо вона буде в вас погано працювати чи ви не зможете розібратися в налаштуваннях – перейти на OpenTyrian.


Вердикт

12/10, мастплей для всіх любителів жанру Shoot-em-Up, та просто гарна гра яка принесе задоволення пересічному гравцю. Рекомендую.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.5KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Як підвищити продуктивність Minecraft

    Чи бувало у вас таке, що ви хочете пограти у вашу улюблену гру Minecraft, але у вас замалий FPS? Оскільки гра щороку оновлюється та отримує новий контент, напевно, таке траплялося. Тут ми розберемося, як підвищити FPS до максимуму та витиснути всі "соки" з вашого ПК.

    Теми цього довгочиту:

    Майнкрафт
  • Огляд "Star Wars: Force Unleashed 2"

    Навіщо? Питання, яке я ставив собі протягом усієї гри. Фінал першої частини поставив крапку в історії, і все ж нас змушують повстати з мертвих щоб... Що?

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Seed Coin: Гра, яка бистро завойовує світ: за 10 днів більше 1млн. гравців

    Seed Coin вражає світ своєю безпрецедентною популярністю! Протягом лише 10 днів, більше ніж 1 мільйон відвідувачів з усього світу вже поглибилися в цьому захоплюючому ігровому світі. Що робить гру Seed Coin такою особливою? Давайте розберемося...

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Як підвищити продуктивність Minecraft

    Чи бувало у вас таке, що ви хочете пограти у вашу улюблену гру Minecraft, але у вас замалий FPS? Оскільки гра щороку оновлюється та отримує новий контент, напевно, таке траплялося. Тут ми розберемося, як підвищити FPS до максимуму та витиснути всі "соки" з вашого ПК.

    Теми цього довгочиту:

    Майнкрафт
  • Огляд "Star Wars: Force Unleashed 2"

    Навіщо? Питання, яке я ставив собі протягом усієї гри. Фінал першої частини поставив крапку в історії, і все ж нас змушують повстати з мертвих щоб... Що?

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Seed Coin: Гра, яка бистро завойовує світ: за 10 днів більше 1млн. гравців

    Seed Coin вражає світ своєю безпрецедентною популярністю! Протягом лише 10 днів, більше ніж 1 мільйон відвідувачів з усього світу вже поглибилися в цьому захоплюючому ігровому світі. Що робить гру Seed Coin такою особливою? Давайте розберемося...

    Теми цього довгочиту:

    Ігри