[Hearts of Iron 4] Щоденник розробників: Історична Швеція

Зміст
Привіт, Кевіне

Вступ

Välkommen!

Це звісно ж не англійська і українська, а радше шведська про яку і буде сьогоднішній щоденник розробника. Цей щоденник розповість вам про військову та промислову гілки, а також про демократичну.

Це дерево створене у співпраці з мною та AveeBee (АвеБі). Ми маємо багаторічне правило у команді розробників Гойки: жодному шведу не дозволено торкатися шведського дерева фокусів, але, очевидячки, сим правилом можна знехтувати, якщо за шведом, про якого йдеться, наглядав дорослий.

Застосовую звичне застереження: тут є матеріяли, які досі у розробці і все може змінитися до випуску.

Гісторичний контекст

Як і більшість з вас вже знає, Швеція була єдиною Скандинавською державою, у яку не вторгалися під час Другої світової війни, але як і з Швайцарією, на неї тиснули одночасно і союзники, і вісь, що призвело до деяких сумнівних поступок, але Швеція змогла залишитися невтральною впродовж усієї війни.

Хоч і Швеція, імовірно, мала вищі військові можливості порівняно зі своїми північними сусідами, але вона була вкрай непідготовленою до війни і напередодні Другої світової війни опинилася на голому місці, оскільки її уряд вважав за краще зосередитися на загальному добробуті, а не на військо, і ця ситуація змінювалася в ході війни. Загалом, се буде основною темою для дерева фокусів.

Як ви могли помітити, я сказав «демократична», не «історична». Це, звичайно, тому, що історично Швеція не брала участи в жодній війні. Ми з Amy (Емі) зі самого початку вирішили припустити, що гравці рано чи пізно захочуть взяти участь у війні, (що, зрештою, є ключовим принципом гри), саме тому навіть за демократичного курсу ви врешті-решт приєднаєтесь до війни. (Звичайно, ШІ матиме запобіжники проти цього на історичному фокусі).

Хоча є багато гісторичних посилань на те, що насправді відбувалося, ми припускаємо, що гравець рано чи пізно захоче взяти участь у бойових діях.

Початок

На початку дерева фокусів у вас буде можливість вибрати одного з 4-х провідників. Історично це був Аксель Перссон-Брамсторп, який правив лише кілька місяців, поки на виборах 1936 року не повернувся Пер Альбін Ганссон, якого прозвали як «Літній уряд».

Ви можете спробувати зберегти Пера Альбіна, що призведе до «Вотум недовіри», або вибрати Йосту Баґґе, що є кращим варіянтом.

P1.png
Привіт, Житомирограде

P2.png

P3.png

Але не хвилюйтеся, що ви втратите Пера Альбіна Ганссона! Після закінчення літа відбудуться чергові вибори, і ви зможете повернути його до влади. Якщо ви пройшли через клопоти, пов’язані з падінням Риксдаґу, ви отримуєте додаткову можливість призначити Ернста Віґфорса наступником Пера Альбіна, або, якщо ви хочете, ви можете залишти чинного провідника.

P4.png

P5.png

Гунґершьольд та Фолькгеммет

Перш ніж я продовжу, я повинен порушити питання стабільности, а точніше Hungersköld (Гунґершьольд альбо Голодний щит). Під час Першої світової війни Антанта наклала на Швецію ембарґо через торгівлю залізом з Німеччиною, що призвело до внутрішніх протестів, заворушень і, зрештою, до повалення чинного шведського уряду.

Тодішній прем’єр-міністр Швеції Яльмар Гаммаршьольд мав прізвисько «Гунґершьольд», звідси і гра слів (Гунґер - голодний, шьольд - щит). На початку Другої світової війни побоювання нестачі продовольства знову нависло над Швецією і стало рушійною силою як внутрішньої політики, так і великим страхом для населення.

P6.png

У грі це представлено стабільністю, яка діє наче щит від таких голодувань. Стабільність, що перевищує певний %, захищає гравця від цих небажаних наслідків, а якщо вона нижча за цей поріг, то гравець наражається на небезпеку страйків.


P7.png

Заворушення можуть ставатися, якщо ви маєте занадто низьку стабільність. Хоч вони і тимчасові, ви не захочете застрягти у їхньому нескінченному циклі. Є кілька запобіжних заходів, які ми запровадили, щоб упевнитися, що гравці, які тимчасово опускаються нижче цього порогу, не отримають ці страйки миттєво через погану фортуну, проте ви не захочете бути надовго зі стабільністю нижче обмеження.

Це підводить нас до іншого задуму, Folkhemmet (Фолькгеммет альбо Будинок для народу). Хоча ви можете знати його як назву для комуністичної Швеції, насправді це був набір соціял-демократичних політик, які проклали путь до держави загального добробуту, якою Швеція є сьогодні.

Зосередженість на цій державі загального добробуту частково була причиною того, що уряд того часу не хотів витрачати значну частину бюджету на військові програми, оскільки ці програми були дуже популярними. У грі це показано за допомогою духу «Фолькгеммет».

P8.png

Допоки держава загального добробуту залишається незмінною, вона діє як відпружник для ризику страйків, але, як ви можете бачити, вона також різко знижує військові можливості Шведчини.

P9.png

У ході просування по дереву фокусів ключові фокуси почнуть спрямовувати шведську промисловість на війну, але щит Фолькгеммета, який захищає вас від ударів, буде зруйновано.

P10.png

Щоб показати, який матиме вигляд повністю занепалий Фолькгеммет наразі.

Щоб протистояти цьому, гравець може використовувати різні способи, такі як залучення радників, вибір фокусів та прийняття рішень, які додаватимуть стабільности тощо. Ми не диктуємо вам, як саме використовувати цю систему, але сподіваємося, що гравці будуть використовувати її по-різному, залежно від стилю гри і того, наскільки аґресивними вони хочуть бути.

Якщо коротко, се питання «коли мені переозброюватися» і «як мені уникнути негативних наслідків цих рішень», а також переконатися, що ви не опинитесь на голому місці. З'ясувавши ці основні теми, розгляньмо саме дерево.

Промислова гілка

P11.png

Це початок дерева фокусів. У Оборонному акті ви оберете очільника, а трішки нижче є промислова гілка. Як бачите, існує чіткий поділ між фокусами, і ви можете змішувати альбо поєднувати деякі з них.

P12.png

P13.png

P14.png

P15.png
Привіт, ППО

Це два приклади, і як ви можете побачити, лівий бік більш нахилений до соціял-демократичної політики, коли ж правий - до більш правої політики. Праві в цілому більше схиляються до посилення оборонної промисловости, тоді як ліві більше зосереджуються на внутрішній стабільности держави.

Якщо розглядати це в контексті, то якщо ви накопичите більший запас стабільности за допомогою сих напрямків, то, можливо, зможете компенсувати падіння стабільности від Фолькгеммету, але, з іншого боку, для цього може знадобитися більше часу.

P16.png

Якщо ви справді не хочете миритися з усім цим, то ви можете зробити повний ухил вправо та прибрати це геть начисто.

P17.png

Ви також можете використовувати свою торгівлю підшипниками (себто речами, які змушують інші речі працювати). Щось, що Шведчина контрабандою постачала як до країн Вісі, так і до союзників.

Гарячі точки

У ході розвитку історичних процесів відбуватимуться події, які приведуть Шведчину до зіткнення з великими державами, що беруть участь у війні. Це події ми прозвали як Гарячі точки - контекстуальні події, що сталися зі Шведчиною під час війни.

P18.png

Тут Шведчина випадково потрапляє під бомбардування СССР.

P19.png

СССР може вибачитися або заперечити це. У цьому випадку вони заперечують, дозволяючи Швеції відповісти.

P20.png

Надсилання військової допомоги Фінляндії у відповідь призведе до загострення відносин з СССР.

P21.png

P22.png

Якщо ланцюжок напружености досягне точки кипіння, він спалахне, втягнувши у війну і Шведчину, або не втягнувши, залежно від того, як відреагує Сталін.

P23.png

Це один із прикладів однієї з таких подій, коли напруженість може призвести до війни.

Військова гілка

Прогортавши вправо, ми зможемо знайти 3 військових гілки фокусного дерева, які розділені між усіма путями дерева фокусів.

P25.png

Але дещо особливим є те, що частина дерева заблокована через підтримку війни (або військовими виробнями, якщо ви зайдете так далеко). Замість того, щоб надавати такі речі, як військові виробні, ці фокуси безпосередньо посилюють військо, думайте про них, як про малесеньке дерево доктрини.

Мета цих «брам підтримки війни» - створити додатковий тиск на гравця, щоб він захотів отримати підтримку війни, яка пов'язана зі взаємодією із Фолькгемметом та Гунґершьольдом.

P26.png

Вони, як правило, поділені на оборонний і наступальний стиль гри, і до того ж лівий більше орієнтований на гравців, схильних до оборони, а правий - на гравців, що наступають. (на знимці вище - фокус кнопки сигналу тривоги)

У ході проходження фокусів ці духи стають сильнішими, оскільки ви вкладаєте в них більше ресурсів.

P27.png

P28.png

Хоч ці наріжні напрямки є важливими, але вони потребують вкладів часу, зокрема і того, щоб вони були вписаними у підтримку війни. Те, як швидко ви до них дістанетеся, залежатеме те, як швидко ви переозброїтеся.

P29.png

Ви можете впізнати Бофорс (ориґ. Bofors), який виробляв популярні 40-мм протиповітряні гармати, у сьому приклад. У цьому випадку Бофорс отримає виняткову рису та кошти для ВПО.

Військова гілка дерева фокусів - се місце, де багато рис Фолькгеммету будуть змінені за допомогою фокусів. Вона також надає деякі вкрай необхідні кошти для шведських ВПО.

P30.png

Морська гілка

P31.png

Шведське морське дерево здебільшого розділене на те, чи хочете ви змагатися на Балтиці безпосередньо за допомогою великих кораблів, чи вважаєте за краще піти німецьким шляхом і зосередитися на підводних човнах і легкому надводному флоті для переслідування.

Більша частина коштів, що розподіляється, стосується переважно розширення виробництва вітчизняної промисловости, а також можливости купівлі старих кораблів в інших країнах.


P32.png

Так склалося історично, що італійські есмінці можуть здійснити навколосвітню подорож і опинитися в Ісляндії, тому будьте уважні :)


P33.png

Звичайно, ми не могли оминути можливість зробити фокус «Ваза», ми сподіваємося, що він буде дещо успішнішим, ніж його попередник.


P34.png

Хоча це потужний лінкор, але він розгортається на 60% готовности, тому вам потрібно буде добудувати решту 40%.

Зимова війна

P35.png

Коли Фінляндію окупував СССР, це відбилося і на Шведчині. Фінляндія розглядалася як перша лінія оборони проти московської загрози, яка була історичним супротивником Шведчини.

У вас є вибір: піти історичною путтю і відправити добровольців, спробувати відвоювати Аландські острови, коли Фінляндія ослабне, або ж взяти активну участь у війні. Участь у війні дасть вам місію взяти Ленінґрад, і якщо вам або Фінляндії вдасться його захопити, Совітський Союз або буде змушений підписати білий мир, або зіткнеться з масовими заворушеннями. І Шведчинна, і Фінляндія також отримують втілення своїх країн, що допоможе, на деякий час.

P36.png

P37.png

P38.png

Якщо Ленінград буде втрачено, СССР буде змушений або відкликати свої ремстви, або зіткнеться з труднощами.

Демократична гілка

Як ви знаєте, Швеція не взяла участь у війні. Але у Гойці вишкіл та розбудова, а згодом є головним компонентом ігроладу. Aveebee і я вирішили на ранній стадії проєктування працювати з ключовим припущенням, що гравці, які грають за Швецію, захочуть взяти участь у війні.

Це означає, що нам довелося змінити історичну путь, щоб працювати з пляном, згідно з яким Швеція в якийсь момент вступить у війну. Звісно, історичний шведський ШІ не вступить у війну, якщо його не спровокувати.

На практиці це означає, що історичний напрямок матиме фокуси, пов’язані з подіями, які відбувалися в реальному житті, але вони працюють під тезою про те, що Швеція з часом також буде залучена.

P39.png

Багато біженців з інших північних країн втекли до Шведчини, де проводили їм таємний вишкіл, роблячи з них «поліціянтів». Деякі з них згодом допоможуть звільнити Норвеґію. У грі цей фокус виокремлює ці поліціянтські сили в окремий загін, який зростає разом з капітуляцією все більшої кількости країн Північної Европи.

З початком війни ця накопичена людська сила буде відкрита і перенесена в звичайний запас людської сили. Ви також можете розширювати потужності, щоб збільшити ліміт тренувань.


P40.jpg

Біп-біп

Найважливішим з них є буси Per Albin (на знимці вище). Це мобільний провід, з яким шведський уряд плянував втекти до лісу в разі вторгнення. У грі автобус є модифікатором реґіону, який можна пересувати в сусідні реґіони, зменшуючи ліміт капітуляції. Якщо автобус захоплять, очільник країни загине. (Насправді ми бачили сей автобус, коли відвідували Музей війська минулого літа).

P41.png

P42.png

Ви можете пересувати автобус доти, доки контролюєте суміжний реґіон, а це означає, що ви можете проїхати на Per Albin аж до москви, якщо з якихось причин вам цього дуже захочеться.


P43.png

Швеція також має доступ до рейнджерів - спецпідрозділів, які висилають війська під прикриттям для саботажу життєво важливих об’єктів інфраструктури в тилу ворога. Використовуйте його з розумом, оскільки втрати можуть бути досить високими. Дуже корисно підривати ворожі порти в Норвеґії.

P44.png

Зрештою, коли ви вступаєте у війну, намагаючись врятувати Датчину чи Норвеґію, Швеція отримує мету звільнити кожну окуповану країну Північної Европи. Чим більше захоплених країн є, тим сильнішим стає цей бонус, а також є додаткове посилення після звільнення цих країн.

Північна оборонна рада

P45.png

Якщо більш обережна путь розбудови оборонного потенціялу є для вас занадто консервативною, завжди є можливість утворити Північну оборонну раду. Це передбачає більш аґресивну боротьбу із загрозами навколо вас за допомогою інших північних країн.


P46.png

Він запрошує кожну скандинавську країну стати членом Ради, і ви самі вирішуєте, чи варто централізувати командування ціною втрати країнами-членами здатности до самозахисту,


P47.png

чи децентралізувати командування в країнах-членах.


P48.png

Ось приклад централізованого управління, де Маннергейм і Гельге Люнґ працюють пліч-о-пліч.


P49.png

Зрештою ви можете відмовитися від вибору Death or Dishonor, що дає змогу стати сильнішим, чим більше країн-учасниць у вас є.

Фокуси пізньої гри

P50.png

Ми також додали кілька ігрових фокусів для пізньої гри, в основному для тих, хто хоче продовжити кампанію після завершення Другої світової війни. Вони пов’язані з пізніми ігровими технологіями, новими спецпризначенцями і, нарешті, із загрозою залізної завіси.


P51.png

Цей лев має трохи величніший вигляд, ніж лев Ґріпсгольма. Часто трапляється на r/badtaxidermy

P52.png

Радники, військо та землі

Як і завжди, ми маємо нових чудових радників. Ось ті, що доступні для Шведчини.

P53.png

P54.png

P55.png

Моя улюблена у Шведчини - Ебба Марґарета, яка не вартує нічого задля найму, але може отримати риси залежно від того, як гравець вирішить вкластися.


P56.png

P57.png

У нас також є подружжя Мирдалів, які живляться один від одного, якщо обидва перебувають у кабінеті міністрів.


P58.png

P59.png

Що стосується нових генералів, то ось вони. Більшість з них здобули свій досвід під час громадянської війни у Фінляндії.


P60.png

І адмірали! Чарльз де Шампс беззаперечно перемагає в конкурсі моди.


P61.png

А це ж нові шведські землі! Моя улюблена проблема, пов’язана з тим, що Норрботтен і Ляпляндія на мапі позначені як дві окремі одиниці, нарешті вирішена! (вибачте за дивну нарізку зображення Швеція має... химерну форму). Аландські острови також починають демілітаризацію на початку гри (яка триває до сьогодні).

І наостанок, кілька вельми файних 3Д-моделей!

P62.png

P63.png

P64.png

P65.png

P66.png

Я називаю цю модель Сардинна пастка (двигун знаходиться спереду....)


P67.png

P68.png

Перерозподіл ресурсів

Нарешті, питання ресурсів. Під час Другої світової війни Німеччина частково залежала від шведського заліза, особливо до падіння Франції. Можливо, причиною того, що Нарвікська кампанія взагалі відбулася, було бажання Німеччини убезпечити шахти Єлліваре, а союзників - підірвати їх (під приводом допомоги Фінляндії).

Ми спробували кілька способів змоделювати це в грі, але це було складно з кількох причин. Алгоритм торгівлі прокладає найкоротшу путь від столиці до столиці, в той час як фактичні ресурси знаходяться на півночі Шведчини. Алгоритм також віддає перевагу сухопутним дорогам, які пролягають через Датчину, або, якщо морем, то через Балтійські країни, а не через Нарвік, як це було історично. Зміна алгоритму виходить за рамки цього розширення, і хоча ми пробували інші системи додавання вмісту, окрім цього, але до сієї миті нічого не працювало задовільно.

Я не відкидаю того, що контроль Німеччини над Нарвіком дасть їй певний приріст в ІС, але наразі ми вирішили піти в іншому напрямку, зробивши Німеччину трохи більш залежною від ввозу.

Німеччина в грі мала більше внутрішніх ресурсів, ніж вона мала насправді, що призвело до того, що вона ніколи не мала проблем з ними, особливо зі сталлю. Вся необхідна криця була або в самій Німеччині, або незабаром буде доставлена з Франції, що призвело до «Мета вільної торгівлі», яку ми часто бачимо в наші дні.

Частково проблема полягає в узагальненні коксу, сорту руди, сталеливарень в єдиний показник «залізо», що ускладнює його належне представлення. Загалом Швеція забезпечила близько 43%, німецьке внутрішнє виробництво - 28,2%, а Франція - 12,9% воєнних зусиль Німеччини у 1933-1943 роках. Додавання таких об’єктів, як крицеварень, також не входить в се доповнення.

Це призвело до загального скорочення виробництва заліза в окремих країнах, головними мішенями стали Німеччина, яка загалом має низьку якість залізної руди, та Франція, яку Німеччина поглине. Німеччина починає з +2 цивільними фабриками, аніж раніше, щоб використовувати їх для ввозу в разі потреби. Портуґалія також перенесла частину вольфраму до Шведчини. Нижче наведено основні новації, без урахування змін у торговельному законодавстві, починаючи з 1936 року, з урахуванням початкової інфраструктури та відсутности активних торгівельних маршрутів.

Німеччина
AAT

P69.png

До AAT

P70.png

Франція
AAT

P72.png

До AAT

P71.png

Портуґалія
AAT

P73.png

До AAT

P74.png

Шведчина
AAT

P75.png

До AAT

P76.png

Ці цифри не є остаточними і можуть змінюватися залежно від балянсу та роботи ШІ.

Кінець

Поглянути на повне дерево фокусів.

У мене немає хороших способів закінчити це, тому я просто зупинюся на тому, що скажу. А ще Слава Україні! Героям Слава!


Переклав українською Godresky (Ґудрескі)
Для каналу:
https://t.me/godresky_vika3


Ориґінал
| Підтримати перекладача

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Godresky
Godresky@godresky

529Прочитань
10Автори
10Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається