[HOI4] Анонс Arms Against Tyranny & [Щоденник розробників] Історична Фінляндія

Зміст

Ориґінал: Arms Against Tyranny | Historical Finland (дата публікації: 7 червня 2023)


Вітаємо вас цього погожого дня!

Як ми й обіцяли попереднього тижня, сьогодні в нас є великі новини, а з ними й огляд того, над чим ми працюємо для наступного доповнення до Hearts of Iron: Arms Against Tyranny, а також супроводжуючого йому оновлення Stella Polaris.

[Посилання на анонс-трейлер Arms Against Tyranny в YouTube]

Після тривалого успішного уникнення ними включення в доповнення HOI, ми з гордістю представляємо вам Фінляндію та держави Скандинавії, які задаватимуть тон для доповнення Arms Against Tyranny. Цей реґіон, вочевидь, дуже близький нашим серцям у Paradox, але також це реґіон, що взяв значну участь у розвитку Другої світової. І хоча Зимова війна, окупації та політика Скандинавії значно відобразилися на розвитку тогочасних подій, історії та перспективи цих країн частіше помічають менше, ніж активніші ѳеатри. Arms Against Tyranny дасть нам змогу розповісти про обидва аспекти цих історій, не жертвуючи при тому ширшим наративом стратегії, який усі взнають у Hearts of Iron.

Упродовж наступних кількох місяців ми будемо представляти вам детальніший погляд на кожну складову AAT (не забуваючи про огляд раніше представлених механік: міжнародного ринку та військово-промислових організацій). Включені сюди механіки, як нам здається, поглиблять занурення в гру за Скандинавію того часу. Але, як і завжди, ми намагаємося зробити все можливе, щоби розширення дало кожному щось нове.

Нижче ви можете знайти опис сторінки в крамниці з тим, що буде включено в AAT. Але поза цим оглядом ми не відповідатимемо на жодні питання щодо механік, про які ми не говорили в інших щоденниках.


Hearts of Iron IV: Arms Against Tyranny

Чотири демократії Півночі можуть здатися безпорадними проти близьких диктаторських режимів. Але попри свої розміри, Фінляндія, Норвеґія, Данія та Швеція мають шанс уникнути завоювання крізь хитромудру дипломатію або шалений опір. Напишіть нову історію країн Скандинавії в Arms Against Tyranny, новому розширенні до Hearts of Iron IV.

Це розширення до знаменитої гри Paradox Interactive у жанрі великої стратегії повідає вам про бурхливі для цього реґіону роки Другої світової війни, додаючи нові дерева фокусів й альтернативні історії для найпівнічніших держав Європи, можливості налаштування зброї та військових конструкторів, а також нові шляхи використати нейтралітет на користь вашим громадянам.

Зимова війна

Переживіть цей визначний момент в історії Фінляндії, кинувши виклик сильнішому за вас ворогові в особі Радянського Союзу. Хоча стан ВПС і бронетанкових військ був явно не на користь першій, фінська армія мала потужну перевагу в обороні вітчизни, тож вам слід підготувати армію, спеціально розроблену з урахуванням рельєфу Фінляндії, щоби дати відсіч загарбникам. Або, якщо Ви того хочете, напишіть власну історію, посиливши прихильників фашизму, які хочуть створити Велмку Фінляндію, або пішовши шляхом соціалізму із або без радянської підтримки.

Дужа Швеція

Будучи найбагатшою з держав Скандинавії, Швеція добре підготована до курсу рішучого нейтралітету й може слугувати як розробником, так і продавцем зброї. Сильні профспілки ризикують «поневолити» нестабільні уряди, якщо ті не зможуть надати достатньо робочих місць. В цьому світі вогню Швеція також мусить оновити свої застарілі збройні сили, щоби та могла захистити себе. Чи зможе шведська демократія не повторити долі своїх окупованих сусідів? А може її уряд розпадеться й до влади прийде монархістська або фашистська альтернатива?

Норвеґія

Переживіть історичне випробування молодої нації в процесі індустріалізації, яка намагається зберегти нейтралітет перед фактом німецької агресії... або підготуйтеся до війни, швидко озброївши та підготувавши свій народ до опору війні. В сценаріях альтернативної історії Вас чекають недобросовісні вітчизняні фашисти, що можуть скористатися самовдоволенням уряду та спрямувати країну на обʼєднання Скандинавії шляхом зради, та комуністи зі своєю революцією, які можуть стати на бік сталінського режиму або його опозиції.

Данія

Так давно підтримувана нейтральна політика Данії залишає останню не готовою до війни на континенті. Спрямуйте країну на шлях внутрішньої гармонії, створивши загальний добробут для держави та спритно користуючися дипломатією. Або ж підступіть до демократичних Союзників й озбройтеся в підготовці до недалекої бурі. В альтернативні шляхи входять: реалізація мрії обʼєднаної Скандинавії та відродження старої Кальмарської унії.

Воєнна машина... в ВАШОМУ стилі

Щоби Ваша промиловість могла реалізувати Ваші амбіції, національні виробничі компанії та конструктори озброєння можуть піти в спеціалізацію свого ремесла, прискорюючи темпи виробництва та дослідження різноманітних речей протягом війни. Військово-промислові організації дадуть нові варіанти стандартизації виробництва та розвитку високоефективних систем зброї з перевагами на полі бою.

Гвинтівки за хліб

В новій системі міжнародного ринку Ви зможете стати потужним експортером зброї, продаючи її іншим державам в обмін на будівельні можливості цивільних заводів, збільшуючи свої темпи виробництва вдома, при тому роздуваючи полумʼя за кордоном. Це новий спосіб для багатих і розвинених нейтральних країн залишатися осторонь і брати участь у світовій війні водночас.

Нові можливості для армії

Багато оновлень і змін у створенні й організації військових частин. Включає в себе підлаштування військ спеціального призначення, встановлення спеціалізації дивізій тощо.

Нові моделі та музика

Сюди входять нові моделі військ, як-от фінські бригади на снігоходах, а також 10 нових пісень, надихнутих головними культурами з Arms Against Tyranny.


Але й це ще не все! Даю слово нашому найбільш плідно працюючому творцеві щоденників розробників, щоби той розповів про наші плани щодо головної нації AATФінляндії!

Arheo


Гей, народ! Говорить Mano de Zombi й я запрошую вас усіх глянути на новий щоденник розробників до Hearts of Iron IV!

Наближається прекрасне шведське літо, а це означає, що гарна погода та ясні літні дні нарешті дісталися Півночі, а з ними й новини про першу країну, яка буде продемонстрована для наступного доповнення, Arms Against Tyranny, — Фінляндія!

Як це було в попередніх доповненнях, ми поділимо вміст для Фінляндії між двома щоденниками. Сьогодні я розповім про історичну та загальну гілки дерева фокусів Фінляндії, а альтернативну історію залишу на майбутнє.

За традицією мені слід попередити вас, що весь побачений вміст іще не повністю завершений і може бути незбалансованим і йому може бракувати іконок. Також по мірі розробки все це може змінитися. Також зауважте, що деякий вміст може відрізнятися в залежності від того, які попередні доповнення в вас активовані. Дякую за розуміння!

А тепер поїхали!

В 1936 році Фінляндія опинилася в політично, дипломатично та військово складній ситуації. Попри те, що держава була демократією, націоналізм й ідеології правого крила були на зльоті. Близькість до Радянського Союзу також зробила її вразливою до агресії, й напруга між ними двома була висока.

На політичному фронті фінський уряд був доволі крихкий: кілька різних партій (напомітніші з них — Аграрна партія, Національна коаліційна партія та Соціал-демократична партія) боролися між собою за владу та не бажали йти на ефективну співпрацю.

Відносини Фінляндії зі своїми сусідами були напруженими. В 1932 році між нею та Радянським Союзом був підписаний пакт про ненапад і закріплений на 10 років у 1934-му. Але попри це, відносини між цими двома були, вочевидь, не найкращими, й це ставило Фінляндію в непевну та вразливу ситуацію.

В контексті ж армії збройні сили Фінляндії були погано оснащені та треновані. Ця армія погано могла б захистити свої кордони в випадку чого. Попри це, Фінляндія має довгу історію військових доблесті та рішучості, а її солдати не раз доводили, що вони повністю вірні своїй державі.

Тож, ось трохи контексту щодо ситуації Фінляндії станом на 1936 рік. Тепер подивімося, як країна виглядає в грі:

Як можна побачити, Фінляндія все ще розпочинає гру з національним духом «Sisu».

Але що це таке?“ дехто з вас спитає. Що ж, дозвольте мені дуже коротко пояснити:

Sisu — фінська концепція, що використовується для вираження національного характеру фінів. Це слово не має дослівного перекладу, але його можна описати як стійкість, завзятість, невблаганну силу волі, витривалість і сміливість (і ще кілька якостей). Це слово пояснює запеклі рішучість і відвагу фінів перед обличчям серйозної біди.

Ще цікаво, що після глибшого дослідження цього слова виявилося, що людина також може мати «поганий sisu», що означає, що особа ворожа та злісна. А ще людина може мати «забагато sisu», що означає нерозсудливість і впертість.

Але так чи інакше, тепер у нас є краще поняття того, що таке sisu. Дехто з вас міг помітити, що національний дух «Sisu» на цьому знімку значно слабший за свою старішу версію до доповнення.

Не хвилюйтеся. Ця версія «Sisu» не є остаточною: в цього національного духу є пʼять стадій, і вони привʼязані до механіки балансу сил. Версія на знімку — одна з найгірших (про те, чому це так — трохи згодом), а найкраща стадія навіть трохи сильніша за свою сатур версію.

Лідер країни також змінився. Це через те, що після заглиблення в фінську політику 30-х і 40-х я зрозумів, наскільки нестабільною є посада премʼєр-міністра: в період 1936–1945 рр. в Фінляндії були 11 різних премʼєр-міністрів, деякі з яких залишили свою посаду, ставши президентами Республіки, в той час як інші залишилися досить незначними та пробули на своїй посаді дуже недовго. Порівняно з цим, у Фінляндії були лише 5 президентів за цей самий строк. Серед них були й найпомітніші та найвпливовіші політичні особи (як-от Маннергейм і Рюті), які мали значний вплив на політику та долю Фінляндії.

Тому я подумав і вирішив відобразити цих президентів у грі як доступних лідерів держави.

Варто також зазначити, що хоча Фінляндія історично мала дуже й дуже позитивні відносини з Німеччиною й фашизм мав значну силу в країна, більшість вважає, що хоча країна воювала на одному боці з Німеччиною, вона не була її повноправним союзником і членом Осі. Щоби відобразити це в грі й уникнути певних труднощів, як-от потяг ШІ до приєднання до Осі та перехід у фашизм, а також залишити можливість підписати сепаратний мир, у грі історичний шлях Фінляндії буде відображений ідеологією нейтралітету.

Тепер подивімося на країну та на те, як лідери держави привʼязані до балансу сил Фінляндії:

Будучи вправним і точним стрільцем, членом фашистського ополчення Suojeluskunta та суворим антикомуністом, Пер Евінд Свінгувуд не користувався особливою популярністю в 1936 році, тому в 1937-му коаліція центристів (аграріїв і прогресивістів) і соціал-демократів віддала голос за Кюесті Калліо з метою не дати шансу Свінгувудові.

Серед рис Свінгувуда можна побачити дещо дивну рису «Особисті цілі». Усі фінські лідери мають рису цього типу, але їхні цілі відрізняються один від одного. Як можна здогадатися, їхні цілі напряму звʼязані з балансом сил, названим тут «Довірою громадськості»:

Баланс сил Фінляндії за Свінгувуда

Цей баланс сил відображає довіру народу своєму президенту, що впливає на фінів і їхню спроможність пережити тяжкі часи. Так баланс сил повʼязується з національним духом «Sisu».

Як було зазначено вище, Свінгувуд не користувався великою популярністю в 1936 році, тож баланс сил на початку зміщений помітно ліворуч, у бік нижчої довіри.

Низька довіра громадськості надаватиме малі штрафи до стабільності, підтримки війни та приросту політичної влади.

З іншого боку, вища довіра надаватиме бонуси до стабільності, підтримки війни та призовного населення.

Усього в балансі сил є 5 відрізків і кожен із них матиме свою версію національного духу «Sisu», тож чим вища народна довіра президенту, тим сильнішим буде sisu (зауважте, що на низьких рівнях дух не дає жодних штрафів, але значно слабшає).

Якщо будь-яка з особистих цілей президента досягнута, баланс сил буде щотижня зміщуватися в відповідний бік. У випадку зі Свінгувудом, знищення всієї підтримки комуністів і демократів з часом змістить баланс сил у бік високої довіри, в той час як втрата національної землі зробить протилежне.

На завершення, ось вам кілька рішень, які допоможуть змістити баланс сил у певний бік. Деякі з них навіть дозволять вам замінити свого лідера, як-от «Вотум недовіри» (яке коштує менше при нижчоиу рівні довіри; добре працює з «Організувати опозицію», яке знижує довіру громадськості). Як можна здогадатися, рішення «Сформувати військовий уряд» доступне в війні з великою державою; це спосіб поставити Маннергейма на чолі держави.

Баланс сил Фінляндії за Калліо
Баланс сил Фінляндії за Рюті

Ви зможете змінити свого нейтрального президента не тільки крізь рішення, але також за певними подіями.

Президентський термін Свінгувуда завершиться в 1937 році й у Вас станеться подія, за якою Ви можете вибрати його заново або ж ні.

Калліо вмирає десь у пізньому 1940-му, а якщо Маннергейм був призначений президентом у воєнний час, у Вас станеться подія, за якою той безкоштовно залишить свою посаду на користь Паасіківі. Ви все ще може залишити Маннергейма й той зможе піти пізніше, але вже певною ціною. Але як можна помітити за його особистими цілями, це не дуже хороша ідея. Ось різні нейтральні лідери Фінляндії:

Прим. пер.: Всупереч тексту зображення, його справжнє ім’я — Юго Кусті Паасіківі

І раз уже зайшла мова про фінських персонажів, подивімося-но на фінських радників, починаючи з політичних радників (більшість із яких треба відкривати за держевом фокусів). Усі потенційно доступні нейтральній Фінляндії радники мають кольоровий портрет:

Крім цих радників буде ще багато, але ми їх побачимо наступного разу, оскільки вони є ексклюзиними для альтернативно-історичних шляхів.

А ось щодо військових радників, як можна побачити нижче, крім додавання нових персонажів старі отримали нові портрети!

Крім того, Фінляндія тепер розпочинає гру з непоганою кількістю ґенералів на вибір. Як можна побчаити, більшість із них має багато ландшафтних рис, а також досить високий навик оборони, що зроблено для відображення вміння фінської армії підлаштовуватися під різні умови, особливо з використанням рельєфу та погодних умов на свою користь в боротьбі зі значно сильними та краще оснащеними ворожими військами (особливо під час оборонної Зимової війни).

Нова риса «Єґер-ветеран» застосовується до офіцерів, що під час Першої світової війни добровольцями пішли служити в Німеччину в якості єґерів (це був один із способів Німеччини для ослаблення Росії) і пізніше під час громадянської війни в Фінляндії.

Єґері, між іншим, були добре треновані в партизанській війні та проведенні диверсійних операцій у тилу ворога. В грі ця риса дає великі бонуси до отримання певних інших рис, серед них і ландшафтні. Також це допоможе отримати рису «Адаптивний», яка може значно змінити хід війни проти більшого ворога!

Вам не здається, що фінських ґенералів недостатньо? Що ж, в процесі виконання фокусів Ви зможете відкрити ще більше:

І хоча Фінляндія була далекою від статусу великої морської держави навіть у Балтійському морі, Фінляндія тепер поичнає гру з адміралом Раґнаром Гаколою. А ще Ви можете відкрити Сванте Сундамана в одному з перших морських фокусів. Ну, якщо Вам захочеться зробити акцент на морі (хто я, щоби вас судити?).

І ще слід згадати промислові концерни: Фінляндія тепер має 5, серед них і видобувна компанія, яка допоможе Вам із нестачею ресурсів:

Ефекти видобувної компанії Outokumpu

Тепер подивімося-но на фінські військово-промислові організації та на те, як Фінляндія взаємодіє з механікою ВПО.

Щоби не сильно затягувати щоденник, я не вдаватимуся в деталі механіки ВПО (для цього зверніться за посиланням).

Тут ми глянемо лише на те, як ВПО виглядатимуть у грі, тож майте на увазі, що все показане досі не завершене (особливо інтерфейс) і деякі речі однозначно зміняться до релізу.

Ось вам список фінських ВПО, серед яких є більш загальні ВПО для кораблів, літаків і танків (танкова ВПО насправді неісторична, але є ймовірність, що Ви захочете зосередитися на розробці танків), а також спеціальні для піхотного оснащення: гвинтівок, автотранспорту тощо:

Всі ці ВПО мають кілька особливих характеристик, деякі з яких унікальні для самої ВПО, деякі — для фінських ВПО; більшість із них розблоковуються різними фокусами в дереві фокусів (ми покажемо кілька прикладів згодом):

Дерево характеристик ВПО «Sisu Auto»

Зміни в мапі

Але перш ніж переходити до фокусів, я мушу показати вам деякі зміни в мапі Фінляндії:

Тут ви можете побачити кілька нових реґіонів, які точніше відображають адміністративний поділ Фінляндії в 30-х і 40-х рр. (які, між іншим, місцями помітно змінилися з плином часу. Можливо, ви звернули увагу, що Оланд (Аланд) тепер також є демілітаризованою зоною на початку гри).

Крім того, було додано значну кількість переможних балів (більшість із них має низьку цінність), а залізниці та центри постачання були переміщені для точнішої передачі їхнього реального місцезнаходження.

Також були зміщені розміщення ресурсів і, що найважливіше, рівні інфраструктури були серйозно знижені в більшості реґіонів, щоби краще відобразити реальний стан доріг і систем комунікації в більшості областей Фінляндії в 1930-х рр. Та не переймайтеся надто сильно через інфраструктуру, адже Фінляндія має способи поліпшення її, усунення зон із поганим постачанням і зниження виснаження від холоду, а ці зміни можуть навіть більше зашкодити всяким ворожим військам, що наступатимуть із півночі/сходу, віддаляючися від своїх ліній постачання.

Дерево фокусів

І ось нарешті час поглянути на дерево фокусів Фінляндії. Воно досить скромне в розмірах, але, в ідеї, з непоганою кількістю вмісту та цікавих ігрових механік, тобто чогось такого, що зацікавить гравця, поки той зосереджується на дійсно важливих речах: виживання будь-якою ціною!

Дехто з вас, певно, сподівався на це, та тут є немало коротких фокусів, що, сподіватимемося, зробить це дерево динамічнішим і цікавішим. А тепер розпочнімо глибший огляд, починаючи з промислової гілки:

Промислова гілка

Перші два фокуси промислової гілки допоможуть вам розібратися з жахливим станом інфраструктури, даючи трохи інфраструктури та цивільних заводів, кілька поліпшень у системі залізниць, а також національний дух, що прискорює швидкість будівництва інфраструктури.

«Промисловий розвиток»

Крім того, «Оландський банк» впродовж якогось часу допоможе Вам зі споживчими товарами, а «Suomen Akatemia» дасть додаткову комірку для досліджень.

Та жменя фокусів, що повʼязана з виробництвом ресурсів, в своїй більшості збільшуватиме видобуток ресурсів у реґіоні, крім того даючи комірки для будівництва, цивільні заводи, залізниці тощо. Також у нижній половині гілки є пара сильніших фокусів:

«Заснувати Pohjolan Voima»
«Розширити видобуток ресурсів»

У цій гілці Ви також знайдете фокуси, пов’язані з ВПО:

«Шинний завод у Нокіа»
«Контракт із Yhteissisu»

Наостанок згадаємо про найбільш праві фокуси, для яких також необіхден перший фокус армійської гілки і які будуть більше зосереджені на військовій промисловості, серед них поліпшення піхотних й артилерійських ВПО і навіть створення культового інструменту Зимової війни — відомого коктейлю Молотова:

Військові гілки

Тепер — військові гілки. Виконавши перший фокус, «Збільшити військовий бюджет», Ви отримаєте доступ до кожної з виділених гілок збройних сил: армії, авіації та флоту.

Армійська гілка

Армійська гілка, яка містить пристойну кількість коротких фокусів, починається з фокусу «Suomen Maavoimat», який дає, поміж іншим, національний дух «Фінська армія», яки буде поліпшуватися впродовж усієї гілки.

Як було зазначено на самому початку, фінська армія станом на 1936 рік була аж ніяк не підготовлена й озброєна, тож щоби вистояти в майбутніх війнах, доведеться трохи попрацювати. Однак, якщо зробити все як слід, до настання війни Ви доберетеся до останніх фокусів армійської гілки. Фінляндія може й не матиме одну з найбільших армій світу, але однозначно матиме потужну силу для самооборони від (й навіть контрнаступів проти) великих держав.

«Операція „Вітрильні гонки“» (Kilpapurjehdus) ремілітаризує Оланд й укріпить реґіон навіть у мирний час за умови, що світова напруга достатньо висока:

«Операція „Вітрильні гонки“»

Справа можна знайти фокуси «Лінія Маннергейма», «Оборона в глибині» та «Протиповітряна оборона Гельсінкі», які посилять Ваші загальну оборонну спроможність, додадуть укріплення в кількох реґіонах (особливо в Кар’ялі, тобто Карелії) та також нададуть кращі постачання та залізниці на південно-східному кордоні, що вкрай необхідно, щоби вистояти проти не надто добре оснащених загарбників, що йтимуть із Ленінграду та Східної Карелії.

«Додаткові повторні тренування» крім інших корисних бонусів дасть додаткове призовне населення та прискорить процес мобілізації, а також слугує своєрідною брамою до деталей армійської гілки:

«Додаткові повторні тренування»

Після цього Ви отримаєте доступ до справді класних штук, як-от розблокування багатьох ґенералів і військових радників, посилення Ваших військ (особливо в зимовій війні та пересіченій місцевості), поліпшення Ваших ВПО та розблокування різних шаблонів:

«Єґерський рух»
Внутршньоігрова модель фінської велосипедної піхоти
«Відновлення та переоснащення»
Шаблон BT-42, отриманий за фокусом «Відновлення та переоснащення»

Але крім того в цій гілці є більше унікального вмісту.

І це ідеальний час дізнатися нове фінське слово: motti.

Чесно кажучи, мені опис motti в Вікіпедії здається досить точним і доцільним, тож я безсовісно процитую її тут для тих, хто хоче дізнатися більше про термін:

Motti — фінський військовий сленґовий термін, що описує повністю оточену військову частину. Тактика її оточення зветься motitus, що дослівно перекладається як формування ізольованого блоку, або motti, але насправді означає оточення або обгортання.

Motti в військовій тактиці відсилається до утворення ворожих частин «розміром з укус», які легше стримати та подбати про них у відносно малій області, де оточеного ворога можна «зрубати» як дерева.

Ця тактика обгортання широко застосовувалася фінською армією під час Зимової війни та Війни-продовження з хорошими результатами. Особливо ефективною тактика була проти деяких механізованих астин радянської армії, які, по суті, не могли рухатися довгими, та вузькими лісовими стежками нікуди, крім як уперед і назад. Ставши на таку дорогу, радянські війська по суті потрапляли в пастку. На відміну від радянських механізованих частин, фінські війська могли швидко рухатися лісами на лижах і розбивати колони бронетанкових частин на менші частини (наприклад, валячи дерева на стежину). Як тільки колона розділялася на менші військові частини, фінські війська могли завдати удару з лісу й по ослабленому шику (строю). З меншими уламками військ опісля можна було розібратися поодинці, зосереджуючи сили з усіх боків на оточеній частині.

Розбивка ворожих колон або частин на менші групи й подальше їх оточення легкими та швидкими військами, як-от лижною піхотою взимку, дозволяло меншій силі перемогти більшу. Якщо оточена ворожа частина виявлялася надто сильною, або напад на неї призвів би до недопустимо високих втрат, наприклад за відсутності важкого озброєння, ці motti зачасту залишали самих, поки в тих не закінчувалися їжа, пальне, припаси та боєзапас і вони не слабли достатньо, щоби бути знищеними. Деякі більші motti протрималися до кінця війни, бо отримували постачання з повітря. Оточення, однак, унеможливлювало проведення військових операцій.

У грі тактика motti буде передана рішеннями реґіонального рівня з уведенням її в області. Активація рішення додасть реґіональний модифікатор із кількома бонусами для Фінляндії та серйозними штрафами для загарбника. Кожне використання тактики вдвічі здорожчує рішення для цього реґіону. Цю тактику також можна скасувати в реіґонах, де це більше не потрібно, щоби зменшити вартість наполовину. Зауважте, що модифікатори застосовуються лише поки Фінляндія контролює область; якщо ворог візьме переможні бали реґіону та візьме контроль, модифікатор буде видалений (і відповідно буде зменшена вартість рішення).

«Тактика motti»
Рішення з активацією тактики motti
Ефекти реґіонального модифікатору

«Зимова війна» розблоковує новий фінськи батальйон підтримки — роту зимової логістики.

Цей батальйон покликаний значно допомогти Фінляндії вистояти та навіть контратакувати менш підготовленого до умов суворої зими ворога:

«Зимова війна»
Рота зимової логістики

«Патрулі далекої дії» також розблокує новий унікальний батальйон підтримки — поліпшену версію розвідроти, яка, поміж іншим, значно збільшить ініціативу дивізії та її діяльність на різних видах ландшафту. Батальйон додактово можна посилити за фокусом «Sissi»:

Рота патрулів далекої дії
«Sissi»

А ось одна з моїх улюблених іконок: «Саамські слідопити» відображає застосування фінською армією незамінних навичок й експертизи саамського народу як слідопитів і розвідників з метою здобути перевагу в дуже холодному кліматі та пересіченій місцевості, а робила це історично не тільки Фінляндія, а ще й Радянський Союз і Німеччина (в Норвеґії), що, на жіль, призводило до частих випадків битв саамів із саамами:

Авіаційна гілка

Перейдімо тепер до гілки ВПС. Подібно до армійської гілки, «Suomen Merivoimat» дасть національний дух «Фінські ВПС», який буде поліпшуватися по ході гілки:

Попри свій малий розмір й обмежені ресурси, Фінські ВПС 1936 року може похвалитися кадром досвідчених пілотів і винахідливими конструкторами, які відточили свою майстерність за роки експериментування й імпровізації.

Коли загроза великої війни стала явною, Фінські ВПС розпочали в 1936 році масштабну програму підготовки ВПС і придбання нового оснащення для ескадрилей винищувачів, спільних операцій і далеких операцій. Однак, програма так і не була завершена до того, як збільшилася напруга в міжнародній політиці й замовлення на військові літаки закнічилося.

Так чи інакше, однією лише своєю рішучістю та готовністю адаптовуватися до нових умов Фінські ВПС заробили репутацію потужної сили під час Зимової війни, що почалася в листопаді 1939 року.

В цій гілці Ви отримаєте кілька авіабаз, трохи досвіду та бонусів до Ваших літаків і пілотів, а також жменю культових фінських асів:

Також Ви зможете знайти різні бонуси до досліджень, військові заводи, бонуси до ВПО та кілька шаблонів літаків:

Флотська гілка

А тепер ми коротко глянемо на фінську гілку ВМС. Так само, як і армійській й авіаційній гілках, «Suomen Ilmavoimat» дає національний дух «Фінські ВМС», який буде поліпшуватися по ході гілки:

Оскільки акцентом армії був фінсько-радянський кордон, у військовому бюджеті мало що лишалося на флот. В 1928 році було розроблено план переозброєння флоту, зосереджений навколо двох масивних кораблів оборони, підводних човнів, моторних торпедних катерів і дрібних міноносців. Станом на 1936 рік, Фінські ВМС аж ніяк не були потужною силою й не мали ресурси для вирішення цієї проблеми.

Однак, якщо Ви захочете запанувати в Балтії за Фінляндію, Ви точно зможете скористатися допомогою цієї гілки та створити пристойний флот, який зможе оптимально дотримуватися Вашої стратегії.

Фокуси справа здебільшого будуть посилювати Вашу кораблебудівну промисловість та поліпшувати Ваші морські бази та ВПО:

«Придбати верфі „Andros“»

Фокус «Берегова оборона» дасть Вам трішки з усього, в тому числі верф, бонус до доктрини, додаткову швидкість будівництва прибережних фортів… Він навіть допоможе Вам дослідити та виробляти дешевші (але при тому трохи слабші) залізничні гармати!

З лівого боку гілки Ви знайдете фокуси з бонусами до виробництва конвоїв і розблокуєте рішення, за якими перетворите конвої на слабкі військові судна:

Огляд рішень із переобладнанням конвоїв
Шаблон переобладнаного конвою

Останній фокус гілки, «Експансія до Атлантики», дасть Вам досить потужні бонуси за умови, що Фінляндія контролює принаймні один реґіон на Атлантичному березі:

«Експансія до Атлантики»

Політична гілка

А тепер можна й перейти до політичної гілки!

Верхня частина гілки включає в себе багато розблокувань політичних радників, здобуття ідеологічної підтримки, впливу на баланс сил, досягнення стабільності й отримання політичної влади.

Зліва у Вас є кілька промислових фокусів, які, поєднуючися з промисловою гілкою, допоможуть Вам довести фінські промисловість і лінії постачання до досить гарного стану.

Три фокуси внизу лівого відгалуження посилять лідера Вашої держави та дадуть кілька бонусів, які варіюються в залежності від того, хто в країні головний:

«Новий курс для Kokoomus»
«Зміцнити військову адміністрацію»
«Експансіоністські мрії»

Середня та нижня частини центрального відгалуження зосереджені на міжнародних відносинах. Тут Ви можете спробувати приєднатися до Союзників (якщо у Вас є достатній рівень підтримки демократів), сформувати альянс «Північний оборонний фронт» із іншими скандинавськими та балтійськими країнами, або піти самим як самотній вовк.

Варіант самотнього вовка — найбільш унікальний із трьох, і мусить приблизно відобразити шлях Фінляндії після Зимової війни.

«Самотній вовк»

«Співпраця з Німеччиною» відображає таємну домовленість між Фінляндією та Нацистською Німеччиною про вторгнення в Радянський Союз.

«Співпраця з Німеччиною»

Фокуси нижче нададуть Вам кілька промислових і військових бонусів, а «Фінський завойовницький марш» допоможе Вам у протистоянні великим державам (упродовж обмеженого терміну):

«Фінський завойовницький марш»

«Схованки зброї» розблоковує рішення по створенню схованок зброї по Фінляндії (як це було історично), тож у випадку окупації фінський спротив усе ще зможе боротися з загарбниками. Ці реґіональні рішення можуть виявитися вкрай корисними для вповільнення ворожого наступу на фінську землю, задіюючи суворі штрафи до спротиву та підпорядкування всякому окупантові в реґіоні з модифікатором «Схованки зброї».

Фокус «Крик про допомогу» в правому відгалуженні (в якого, на мою думку, дуже класна іконка) допоможе Фінляндії з критично низькими запасами людських ресурсів під час Зимової війни:

«Крик про допомогу»

Решта цього відгалуження — дуже фашистська й фокуси в ньому зосереджені на посиленні фінської армії (серед них і так потрібні людські ресурси) та військової промисловості.

Зліва, «Viron Kansa» дозволить Вам запропонувати об’єднатися з Естонією, результатом чого може стати анексія Естонії або включення в фінський альянс.

«Амбіції на Півдні» дасть Вам претензії на решту країн Балтії, а останній фокус гілки, «Велика Фінляндія», (поміж усіх не так важливих речей, як повне включення земель та пара претензій на радянські землі) зробить Фінляндію ще білішою на мапі:

Зимова війна та пов’язані події

І, наостанок, дозвольте мені швиденько показати кілька поправок у Зимовій війні.

Як Ви напевно знаєте, в історичному проходженні Радянський Союз надсилає ультиматум Фінляндії близько 1939 року, вимагаючи реґіон Кар’яла, що неподалік від Ленінграду. Якщо Фінляндія відмовляється (історична відповідь), радянці оголошують війну державі й починається Зимова війна:

Ця подія дає Фінляндії дуже потужний національний дух, щоби допомогти тій вистояти перед силою Радянського Союзу. Але, як можна побачити в новій підказці, фіни тепер можуть закінчити війну, якщо зможуть обернути війну назад і відтіснити радянців.

Окупація Ленінграду й утримання його впродовж 30 днів дозволить Фінляндії вимагати проведення мирних переговорів.

Але що це значить? Ну, як можна очікувати, Радянському Союзові буде надіслана подія, в якій від них вимагається підписання «білого миру». Якщо Фінляндія крім того контролює Мурманськ, Олонець й Онегу, радянці будуть змушені передати ці реґіони від фінський контроль:

Але чи можуть радянці відмовитися? Так, можуть (але ціна за це висока).

Фінляндія також отримуватиме кілька додаткових історичних подій, пов’язаних із Зимовою війною. Та вони не надто значні, але, сподіваємося, посилять занурення в гру:

«Евакуація дітей»
«Заборона на танці»

І перш ніж попрощатися, дозвольте мені презентувати Вам більше класних іконок від наших чудових художників (і велика повага нашим творцям 2D-зображень і 3D-моделей, адже вони знатно постаралися для цього доповнення!).

Фінське дерево технологій буде містити різноманітні іконки, серед них і оснащення, яке країна насправді не виробляла, та перемальоване існуюче оснащення.

Що ж щодо 3D-моделей… Фінляндія не залишиться без нових і класних 3D-моделей. Дозвольте показати кілька з них:

Фінська реґулярна піхота також матиме альтернативні версії в капелюхах, зимових шапках і шоломах, а крім того також і аккліматизаційні варіанти (адже не можна вести Зимову війну без правильного пальта).

Також ось кілька моделей національних винищувачів:

IVL Haukka (міжвоєнний винищувач)
VL Myrsky (міжвоєнний винищувач)

Тут можна побачити транспортний BT-43 — по суті переобладнаний БТ-7 зі знятою баштою та доданою зверху дерев’яною платформою. Ця штука не була вельми успішною, тож пізніше буле перепереобладнана для перевезення зброї та боєзапасу.

Симпатичний BT-43

І нарешті, моя улюблена модель:

Ми всі знаємо, що вантажівки — не дуже хороше поєднання зі снігом, кригою та дуже низькими температурами. Але, певно, дехто з Вас не знав про деякі креативні рішення, застосовані, поміж усім іншим, фінами та радянцями. Серед них дуже красиві військові снігоходи, використовувані здебільшого для розвідки, комунікацій і легких нальотів. Я подумав, що було би класно мати 3D-модель цьогот транспорту в якості аккліматизованої версії фінського автотранспорту: таким чином, у грі це будуть просто вантажівки для холодного клімату. Велике спасибі авторові моделі, що дуже постарався над нею!

І з цією прекрасною 3D-моделлю ми дісталися кінця щоденника розробників, увесь текст до якого написаний мною! Сподіваюся, вам усім сподобався побачений фінський вміст і ви чекаєте наступних щоденників, щоби дізнатися більше про нові ігрові вміст і механіки, що прийдуть у гру з нових доповненням!

Я повернуся незабаром із іще альтернативним історичним вмістом для Фінляндії. Але доти будьте на зв’язку та чекайте наступний щоденник, присвячений Швеції!

Nähdään pian!


Ориґінал: Arms Against Tyranny | Historical Finland
Автор перекладу: Letōn
[Підтримати перекладача]

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Galāthos
Galāthos@leton

Перекладач-аматор

371Прочитань
3Автори
6Читачі
На Друкарні з 10 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Це було довго.

Вам також сподобається