Виробництво комбікорму

Зміст

У 2022 році залишилося небагато галузей економіки, які б не відчули на собі кризових явищ через війну. Однією з таких галузей є сільське господарство, яке продовжує стрімко розвиватися. У 2022 році ми збільшили виробництво сільгосппродукції на 10,2% (у зіставних цінах) порівняно з 2021 роком проти зниження на 0,4% 2021 року.

Україна є одним із найбільших виробників м'яса, молока, яєць та інших продуктів тваринництва у світі, що робить її потенційно прибутковим ринком для виробництва комбікорму.

Цільова аудиторія

Бізнес із виробництва комбікорму полягає у виготовленні спеціалізованої суміші кормів для тварин, що може містити різні інгредієнти, такі як: зерно, сою, м'ясо-кісткове борошно, рибне борошно, олії, вітаміни, мінерали та інші добавки. Комбікорм є основним джерелом харчування для тварин, що використовуються в сільському господарстві, таких як свині, кури, корови та інші тварини. Тому, фермери і тваринники - це основна цільова аудиторія бізнесу, яка потребує якісного комбікорму для своїх тварин. Також в якості цільової аудиторії можуть виступати:

  • Великі зоопарки і диковинні тварини. Деякі великі зоопарки, резервати і центри охорони дикої природи також можуть бути споживачами комбікорму. У цьому випадку вимоги до якості та складу комбікорму можуть бути особливо високими, оскільки необхідно задовольнити специфічні потреби дивовижних тварин.

  • Виробники інших продуктів для тваринництва. Виробники кормових добавок, вітамінних і мінеральних препаратів.

  • Птахоферми тощо.

Види кормів

Комбікорм - це суміш із декількох інгредієнтів, що використовується в годівлі різних видів тварин, яка забезпечує необхідну кількість поживних речовин, включно з білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мінералами. Залежно від складу та видів інгредієнтів, комбікорми можуть бути різних видів:

  • Універсальні комбікорми - це найпоширеніший тип комбікорму, який використовується для годівлі багатьох видів тварин. Він містить різні види зерна, бобові культури, олії, вітаміни та мінерали.

  • Спеціалізовані комбікорми - створюються для конкретних видів тварин, таких як птахи, свині, велика рогата худоба тощо. Вони можуть містити специфічні інгредієнти, які відповідають потребам певних тварин.

  • Комбікорми з добавками - містять додаткові інгредієнти, як-от антибіотики, пробіотики, антиоксиданти та інші добавки, що можуть підвищити імунітет тварин і поліпшити їхнє травлення.

Щоб визначити який вид комбікорму виготовляти необхідно вивчити попит. Можливо, у вашому регіоні бракує спеціалізованих комбікормів для курей-несучок або відсутні в продажу комбікорми з антиоксидантами для коней.

Комбікорм може бути вироблений і використаний у різних формах залежно від його складу та призначення.

  • Гранули. Гранульований комбікорм має кілька переваг. Він легко зберігається і перевозиться, не розкладається і не пилить. Крім того, гранули можуть мати певний розмір, що зручно для дозування та контролю споживання. Однак, виробництво гранульованого комбікорму може бути більш витратним, і він може не підходити для деяких видів худоби або птиці.

  • Брикети. Комбікорм у вигляді брикетів має перевагу в тому, що вони легко транспортуються і зберігаються, і також можуть бути використані для контролю споживання. Однак, виробництво брикетів також може бути витратним.

  • Рідкий комбікорм. Рідкий комбікорм може бути зручний для деяких видів худоби або птиці, особливо якщо їм важко споживати тверді корми або якщо їм необхідні додаткові поживні речовини. Він може бути більш легким у використанні, але може потребувати додаткових зусиль для його зберігання і дозування.

  • Сухий комбікорм. Сухий комбікорм може бути більш універсальним і економічно вигідним варіантом, оскільки його можна використовувати для різних видів худоби та птиці. Він може бути легко збережений і використаний, але може пилитися, що може бути неприємним для тварин і людей, і також може бути складним для дозування.

Починати цей бізнес варто з найпопулярнішого виду комбікорму для того, щоб опанувати технологічні процеси і надалі виготовляти складніші корми.

Склад універсального комбікорму

Склад універсального комбікорму може варіюватися залежно від цільового виду тварини, для якої він призначений. Однак, зазвичай він містить такі компоненти:

  • Зернові культури, такі як пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, жито, гречка та інші злакові.

  • Білкові культури, такі як соя, горох, боби та інші бобові.

  • Мінеральні добавки, такі як кальцій, фосфор, калій, магній та інші мікроелементи.

  • Вітаміни, такі як вітамін А, D, Е, С, групи В та інші.

  • Добавки для поліпшення смаку, апетиту і травлення, такі як сіль, амінокислоти, ферменти та інші.

Для великої рогатої худоби, свиней і птиці існують спеціальні види комбікорму, які можуть містити різні пропорції компонентів, щоб забезпечити необхідні поживні речовини для кожного виду тварин.

Приміщення для виробництва комбікорму

Мінімальні вимоги до площі виробничих приміщень для виробництва комбікорму, встановлені Санітарними правилами і нормами "Санітарно-епідеміологічні вимоги до виробництва та якості кормів", такі:

  • Для виробництва комбікорму ємністю до 1,5 т/год необхідно забезпечити площу не менше 100 кв. м.

  • Для виробництва комбікорму ємністю від 1,5 до 3 т/год площа приміщення має бути не менше 150 кв. м.

  • Для виробництва комбікорму ємністю від 3 до 5 т/год площа приміщення має бути не менше 200 кв. м.

  • Відстань від межі виробничої території до житлових будинків має бути не менше 50 метрів.

  • Відстань від межі виробничої території до об'єктів соціальної інфраструктури (школи, дитячі садочки, лікарні тощо) має бути не менше 100 метрів.

Однак, у кожному конкретному випадку можуть бути встановлені свої вимоги та нормативи залежно від місцевих умов та місцевого законодавства. Тому рекомендується звернутися до фахівців або до державних органів, відповідальних за дотримання санітарних норм і правил у вашому регіоні, для отримання детальної інформації та консультацій.

Обладнання для виробництва комбікорму

Основне обладнання, необхідне для виробництва комбікорму:

Змішувач - це основне обладнання для змішування різних інгредієнтів у потрібних пропорціях. Існує кілька видів змішувачів, таких як горизонтальні, вертикальні, гвинтові, стрічкові тощо. Залежно від обсягу виробництва і вимог до якості продукції, необхідно вибрати найбільш підходящий тип змішувача. У середньому ціна 95 000 грн.

Подрібнювач. Необхідний для подрібнення сировини до потрібної фракції. Подрібнювач може бути як окремим пристроєм, так і вбудованим у змішувач - 4000 грн.

Дозатори. Використовуються для точного дозування кожного інгредієнта, що дає змогу отримувати однорідний продукт - 55 000 грн.

Пакетувальна машина. Необхідна для упаковки готового продукту в мішки або інші ємності - 55 000 грн.

Конвеєри. Використовуються для транспортування сировини і готового продукту між обладнанням. Ціна в середньому від 22 000 грн.

Гранулятор - це пристрій, який формує інгредієнти у форму гранул (від 35 000 грн.).

Система охолодження - це пристрій, який охолоджує гранули, щоб запобігти їхній деформації та забезпечити збереження якості - 80 000 грн.

Інше обладнання. Крім перерахованого вище, для виробництва комбікорму може знадобитися ще кілька видів обладнання, таких як силоси для зберігання сировини (65 000 грн.), плющилки зерна (30 000 грн.) тощо.

Мішки для пакування комбікорму - 2000 грн.

Разом - 443 000 грн.

Важливо вибрати обладнання, яке відповідає вимогам виробництва і відповідає стандартам якості. Необхідно враховувати обсяг виробництва, характеристики сировини, які будуть використовуватися, а також вимоги до якості готового продукту. При виборі обладнання також варто звертати увагу на ціну, гарантійний термін, надійність виробника і доступність сервісного обслуговування.

Постачальники сировини для виробництва комбікорму

Постачальниками сировини можуть бути як приватні, так і державні підприємства. Вони можуть запропонувати як окремі компоненти, так і готові суміші для різних видів тварин. Крім того, ви можете закуповувати матеріали у місцевих фермерів і постачальників сільськогосподарських культур.

Залежно від конкретних потреб і рецептури комбікорму, можна обирати з різних видів зерна, бобових, овочів, кормових і мінеральних добавок, жирів та інших компонентів.

Технологія виробництва універсального комбікорму

Виробництво універсального комбікорму містить у собі такі етапи:

1. Підготовка сировини. Сировина для комбікорму піддається молотьбі, очищенню, сортуванню та іншим процесам підготовки.

2. Змішування. Під час змішування компоненти комбікорму мають бути збалансовані за своїм поживним складом і пропорціями, враховуючи вимоги до раціону тварин. Рекомендований склад суміші для універсального комбікорму може бути таким:

  • зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза) - 40%;

  • бобові культури (соя, горох) - 20%;

  • кормові добавки (сіно, силос) - 30%;

  • мінеральні добавки (сіль, карбонат кальцію) - 5%;

  • жири (рафінована олія соняшнику) - 5%.

3. Формування комбікорму. Отриману суміш піддають гранулюванню або пресуванню, щоб отримати готовий продукт у вигляді гранул або плиток. Гранули зазвичай мають розмір від 2 до 8 мм.

4. Пакування та зберігання. Готовий комбікорм упаковується в мішки або біг-беги і зберігається на складі до відвантаження.

Для розрахунку виробництва універсального комбікорму необхідно враховувати такі параметри:

  • планований обсяг виробництва комбікорму;

  • склад суміші;

  • поживна цінність сировини;

  • відсоток втрат у процесі виробництва.

Середні оптові ціни на сировину:

Зернові культури (за 1000 кг):

  • пшениця - 7900 грн

  • овес - 10000 грн

  • кукурудза - 16000 грн

Бобові культури (за 500 кг):

  • соя - 9300 грн

  • горох - 6750 грн

Кормові добавки:

  • сіно (25 тюків по 20 кг) - 2800 грн

  • силос (500 кг) - 700 грн

Мінеральні добавки:

  • сіль (3 мішки по 25 кг) - 500 грн

  • карбонат кальцію (50 кг) - 900 грн

  • макуха соняшникова (100 кг) - 350 грн

Наприклад, для виробництва 1000 кг універсального комбікорму необхідно використовувати таку кількість сировини:

  • зернові культури - 400 кг (виходячи з таблиці цін у середньому на це піде 7560 грн.);

  • бобові культури - 200 кг (6420 грн.);

  • кормові добавки - 300 кг (1350 грн.);

  • мінеральні добавки - 50 кг (400 грн.);

  • жири - 50 кг (300 грн.).

Разом 16030 грн. на сировину за 1000 кг готового універсального комбікорму.

Персонал

На старті бізнесу ви можете займатися виробництвом комбікорму власними силами, що дасть змогу заощадити особисті кошти.

У міру розвитку бізнесу і зростання числа клієнтів можна взяти до себе помічника і далі наймати додатковий персонал.

Також варто користуватися послугами бухгалтера на аутсорсингу - 3000 грн./квартал.

Розрахунок собівартості комбікорму

У собівартість входять: витрати на оренду приміщення; витрати на електроенергію; трудовитрати; витрати на упаковку та інші витрати.

  • Оренда приміщення під виробництво може обійтися в середньому в 20 000 грн;

  • Комунальні платежі на місяць приблизно 10 000 грн.

  • На 1000 кг комбікорму знадобиться 20 мішків по 50 кг - 200 грн.

  • Амортизаційні відрахування - близько 5 000 грн./міс.

  • Транспортні витрати близько 3000 грн./міс.

  • Реклама вашої продукції близько 7 000 грн./місяць.

  • Податки - 10 000 грн./міс.

Щоб розрахувати собівартість комбікорму, необхідно скласти всі перераховані вище витрати і розділити на кількість виробленого комбікорму.

Припустимо, на місяць ви виробляєте 50 тонн комбікорму. На 1 тонну готового універсального комбікорму знадобиться сировини в середньому на 16030 грн., відповідно на 50 тонн - 800 000 грн. На упаковку 50-ти тонн піде близько 10 000 грн.

(20000+10000+5000+3000+7000+10000+800000+10000)/50=17300 грн./тонна.

Зазвичай націнка на комбікорм становить від 20% до 50% від собівартості виробництва. Наприклад, ви вирішили зробити націнку в 40 %:

17300+40%= 24220 грн./тонна.

Разом, продавши на місяць 50 тонн комбікорму, ваш дохід становитиме - 1 211 000 грн.

У зв'язку з тим, що рівень націнки у виробництві комбікорму невисокий - важливо нарощувати обсяги виробництва.

Стартові інвестиції в бізнес із виробництва комбікорму

  • Оренда приміщення - 20 000

  • Комунальні платежі - 10 000

  • Обладнання - 443 000

  • Сировина та матеріали - 800 000

  • Податки - 10 000

  • Бухгалтерські послуги - 1000

  • Транспортні витрати - 3000

  • Амортизаційні відрахування - 5000

  • Реклама - 7000

Разом - 1 299 000 гривень

Щомісячні витрати

  • Оренда приміщення - 20 000

  • Комунальні платежі - 10 000

  • Сировина та матеріали - 800 000

  • Податки - 10 000

  • Бухгалтерські послуги - 1000

  • Транспортні витрати - 3000

  • Амортизаційні відрахування - 5000

  • Реклама - 7000

Разом - 856 000 гривень

Окупність і прибутковість бізнесу з виробництва комбікорму

Чистий прибуток при щомісячних витратах у 856 000 грн. і щомісячних доходах у 1 211 000 грн. складе - 355 000 грн.

Розрахуємо термін окупності:

Стартові інвестиції (1 299 000 грн.)/щомісячний чистий прибуток (355 000 грн.) = 3,65

Тобто бізнес, за цих обставин, окупиться за 4 місяці.

Підводні камені та можливі ризики

  • Зміна цін на сировину. Бізнес комбікорму залежить від доступності та вартості різних сировинних матеріалів, таких як зерно, соя та інші інгредієнти. Зміни в цінах на ці сировинні матеріали можуть суттєво вплинути на рентабельність бізнесу.

  • Зміна попиту на продукцію. Попит на продукцію комбікорму може змінюватися залежно від багатьох чинників, таких як зміни у вимогах до якості кормів, зміни у вимогах до здоров'я тварин та зміни у споживчих уподобаннях.

  • Конкуренція. Бізнес комбікорму може бути схильний до конкуренції з боку інших виробників кормів, як на місцевому, так і на міжнародному рівні.

  • Зміни в законодавстві. Законодавство в галузі виробництва та продажу комбікорму може змінюватися. Підприємцям необхідно вносити зміни у свої процеси виробництва, щоб відповідати новим вимогам.

  • Проблеми з якістю продукції, такі як забруднення або неякісні сировинні матеріали, можуть призвести до відкликання продукції, збитків і погіршення репутації бізнесу.

  • Кліматичні зміни. Кліматичні зміни можуть вплинути на доступність і вартість сировинних матеріалів, а також на захворюваність тварин, що може негативно позначитися на обсязі продажів і прибутковості бізнесу комбікорму.

Висновок

Займатися виробництвом комбікорму може бути вигідним бізнесом, оскільки країна має величезний ринок скотарства і птахівництва, а також рясні сільськогосподарські угіддя. Крім того, наявність місцевих виробників може допомогти підвищити економічну незалежність.

Однак, щоб досягти успіху в цій сфері, необхідно враховувати кілька факторів.

  • По-перше, необхідно мати розуміння про сільськогосподарський ринок і конкуренцію в цій галузі.

  • По-друге, важливо мати добре організоване виробництво з високими стандартами якості продукції.

  • По-третє, необхідно мати хороші партнерські відносини з клієнтами, такими як фермери та тваринники.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

634.7KПрочитань
11Автори
468Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Стрижка газонів як бізнес-ідея

    "Зелений" бізнес - чудовий варіант для тих, хто любить природу і воліє працювати на свіжому повітрі. І одним із найприбутковіших його різновидів є бізнес на стрижці газонів

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес-ідея
  • Як почати заробляти $10 000 на місяць за 90 днів

    Очікуйте, що вам доведеться копати глибоко і працювати наступні 90 днів Я знаю, що більшість людей шукають швидкого рішення. Чарівну кулю, яка дозволить заробляти $10 000 на місяць, майже не працюючи.

    Теми цього довгочиту:

    Онлайн Заробіток
  • 30 грантів для бізнесу від ЄС, USAID, Mercy Corps та українського уряду

    У цій статті ми розглянемо 30 грантів від Європейського Союзу (ЄС), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), організації Mercy Corps та українського уряду, які пропонують фінансування від 2000 до 2,5 млн.

    Теми цього довгочиту:

    Гранти На Бізнес

Вам також сподобається

  • Космічний стартап — компанія, чи справа життя?

    Тема космічних стартапів є захоплюючою та доволі складною. Проте, водночас, вона є надихаючою, чи мрійливою. Це думки певної групи людей, що займаються бі...

    Теми цього довгочиту:

    Космос
  • Чи працюють зовнішні посилання в SEO?

    Зовнішні посилання або ж беклінки — це посилання з інших веб-сайтів на ваш сайт. Вони є одним з основних факторів ранжування сайту. Як посилання впливають на позиції в пошуку 👇

    Теми цього довгочиту:

    Seo
  • Як зробити перший крок на шляху до інвестування?

    💁Платон одного разу сказав: “Початок – найважливіша частина роботи”. Цей вислів можна застосувати і до інвестування. Адже як почати інвестувати? Які цілі переслідувати? У що інвестувати? Якої стратегії дотримуватися? Відповіді на всі ці питання, ви знайдете в серії наших допис

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Космічний стартап — компанія, чи справа життя?

    Тема космічних стартапів є захоплюючою та доволі складною. Проте, водночас, вона є надихаючою, чи мрійливою. Це думки певної групи людей, що займаються бі...

    Теми цього довгочиту:

    Космос
  • Чи працюють зовнішні посилання в SEO?

    Зовнішні посилання або ж беклінки — це посилання з інших веб-сайтів на ваш сайт. Вони є одним з основних факторів ранжування сайту. Як посилання впливають на позиції в пошуку 👇

    Теми цього довгочиту:

    Seo
  • Як зробити перший крок на шляху до інвестування?

    💁Платон одного разу сказав: “Початок – найважливіша частина роботи”. Цей вислів можна застосувати і до інвестування. Адже як почати інвестувати? Які цілі переслідувати? У що інвестувати? Якої стратегії дотримуватися? Відповіді на всі ці питання, ви знайдете в серії наших допис

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції