Візуалізація для соцмереж: тенденції та інструменти

Плоская иллюстрация для празднования дня социальных сетей

Сучасна епоха інтернету змінює спосіб, яким ми спілкуємося, взаємодіємо та сприймаємо інформацію. З більш ніж 4 мільярдами активних користувачів, соціальні мережі стали важливим інструментом аналізу та розуміння глобальних соціальних, культурних та економічних тенденцій. Розвиток технологій обробки даних, таких як Штучний Інтелект (ШІ) та Big Data, відкриває нові можливості для візуалізації цих великих обсягів інформації.

Так як соціальні мережі постійно змінюються та вдосконалюються, буває досить складно вслідкувати за усіма трендами, що пропонує сучасний медіапростір. Ми виділили 5 основних тенденцій 2024 року, що вже дають про себе знати.

1. Розширення використання відеоформатів

Відео вже давно займає центральне місце у соціальних мережах і його роль дедалі більше зростає. Заощадження часу користувачів та великий вплив на сприйняття інформації роблять його надзвичайно привабливим для споживачів контенту. Відеоформат використовується в різних контекстах, таких як розваги, освіта, маркетинг, новини та багато іншого. Чому ж він на стільки популярний?

Молодая женщина фотографирует свой кофе

По-перше, через емоційний зв’язок: відео дозволяє передати інформацію за допомогою рухливих зображень, певної гами кольорів, ефектів, а також, що дуже важливо, звукового супроводу. Все це створює зв'язок з глядачами, передаючи їм емоції та відчуття через вирази обличчя, музику, тон голосу та ін. Це дозволяє досягти більшої взаємодії та співпереживання з аудиторією.

По-друге, через його універсальність.  Відео – найбільш доступний та зрозумілий формат для усіх груп споживачів, незалежно від віку, рівня освіти чи мовних бар’єрів (особливо з використанням субтитрів). Окрім того, такий метод подання інформації підходить майже для будь-якої соціальної мережі.

По-третє, відеоформат надає безліч можливостей для креативності. Він відкриває широкий світ для творчості та експериментів: від розробки унікального контенту до використання спеціальних ефектів та анімації, відео дозволяє творити оригінальний контент, який захоплює увагу глядача.

2. Контент типу P2P (people to people)

Концепция групповой терапии
Джерело: Freepik

Він – про максимальне оживлення комунікації та створення відчуття діалогу між справжніми людьми. Тут на допомогу приходять розмовні відео, які формують довіру у глядача, а також інтерактивний контент. Користувачі хочуть взаємодіяти з контентом, замість простого «одностороннього» споживання. Тепер це може включати не лише коментарі та реакції, а й голосування, опитування, каруселі зображень, ланцюжки з фотографій чи цікавих розповідей різних користувачів, що діляться своїм досвідом.

3. Збільшення впливу віртуальної (VR) та доповненої реальності (AR)

Градиентный фон метавселенной

 Технології VR та AR постійно розвиваються і можуть знайти своє застосування у соціальних мережах. Вони  створюють нові форми взаємодії та сприяють більш глибокому зануренню користувачів у контент.

Доповнена реальність додає цифрові об'єкти та інформацію до реального світу через екран смартфона, планшета або спеціального пристрою, такого як AR-окуляри.

Приклади використання AR включають розширені реальності у мобільних додатках, таких як фільтри для соціальних мереж, навігаційні системи або віртуальні примірки одягу в інтернет-магазинах.

Віртуальна реальність створює іммерсивне віртуальне середовище, до якого користувач може потрапити, використовуючи спеціальні гарнітури VR. Використання VR може бути для розваг, освіти, тренувань або віртуальних туристичних подорожей.

4.  Використання технологій ШІ

Штучний інтелект відкриває широкі можливості не лише для графічного подання в соц. мережах, а й для його аналізу. Одна з його переваг - персоналізована візуалізація: ШІ може автоматично адаптувати візуалізації до інтересів та вподобань користувачів, враховуючи їхні попередні дії та взаємодії з контентом. Також, він надає можливості автоматичної генерації графіків та діаграм: ШІ може аналізувати великі обсяги даних та автоматично створювати графіки, діаграми та інші візуальні елементи. Окрім того, ШІ вміє розпізнавати обличчя, об'єкти та контекст, що дозволяє створювати візуалізації на основі вмісту, що у свою чергу сприяє кращому розумінню даних.

5. Мультиплатформність

Якщо хочете запам’ятовуватись якомога більшому колу споживачів – використовуйте декілька платформ для публікації контенту. Яскравий приклад - більшість українських ЗМІ, таких як Bykvu чи РадіоСвобода.

В той час як у Телеграмі вони публікують розгорнуті новини та аналітику, в Інстаграмі робиться акцент на візуальному та емоційному контенті. Таким чином вони постійно нагадують своїм споживачам про себе, створюють додатковий контакт з аудиторією та підвищують впізнаваність та лояльність.  

Той величезний обсяг даних, що генеруються соціальними мережами, потребує ефективних методів аналізу та графічного подання. Сучасне ПЗ надає користувачам можливість створювати зрозумілі та інформативно насичені схеми, діаграми, інфографіки, які допомагають зробити складні дані більш доступними для кожного. Серед них:

1. Canva

Canva - один із найпростіших та найнасиченіших інструментів для створення графічного контенту. Його основна перевага - доступність безкоштовних шаблонів та простий у використанні редактор, що робить його популярним не лише серед спеціалістів, а й серед початківців. Тут можна знайти шаблони для плакатів, логотипів, резюме, презентацій, будь-якого контенту для соц.мереж (дописи, історії, інтерактиви і тд), діаграм, графіків, таймлайнів,брошур, відео та ін. Canva пропонує як безкоштовний, так і платний плани з додатковими функціями.

2. Adobe Illustrator

Безкоштовне завантаження і пробна версія Illustrator | Adobe Illustrator

Це професійний векторний графічний редактор, призначений для створення складних графічних проєктів. Він має широкі можливості для роботи з об'єктами, ефектами та текстом, що робить його ідеальним для професіоналів графічного дизайну. Також нещодавно розробники додали функції ШІ, за допомогою яких можна створювати логотипи, дизайни упаковок, вебграфіку й багато іншого.

3. Figma

Figma: The Collaborative Interface Design Tool

Платформа для дизайну та прототипування, що відрізняється можливістю спільної роботи в реальному часі. Завдяки цьому, команди можуть одночасно працювати над проєктом, спрощуючи процес співпраці. Figma також підтримує створення анімації та прототипів, що дозволяє дизайнерам та розробникам швидко та ефективно взаємодіяти над проєктом на будь-якому етапі його розробки. Безкоштовний план Figma доступний для особистого використання та невеликих команд, а також є платні плани, які надають розширені функції для командної роботи та професійного використання. Cаме за допомогою Figma Центр готовності цивільних Сергія Притули створює афіші та розклади своїх тренінгів.

4. OriginLab

OriginPro Reviews 2024: Details, Pricing, & Features | G2

OriginLab - це програмне забезпечення для статистичного аналізу даних та побудови графіків. Воно особливо популярне серед науковців та інженерів завдяки своїм потужним можливостям та широкому спектру аналітичних інструментів.

5. Tableau desktop

Tableau Desktop | Connect, analyze, and visualize any data

Це інструмент, який надає все необхідне для доступу, візуалізації та аналізу будь-яких даних. Завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу перетягування користувачі можуть розкрити приховані ідеї, необхідні для швидкого прийняття ефективних бізнес-рішень, навіть якщо знаходяться в автономному режимі. Також в платформу вбудований штучний інтелект, що допомагає у демократизації планування сценаріїв, побудові керованих моделей, прогнозів та багато іншого на основі AI. Також доступна інтеграція та візуалізація живих результатів від R, Python, Einstein Discovery, MATLAB та інших розширень для масштабування розширеної аналітики, яка трансформує користувацьку організацію.

6. Google Charts

Freebie: Better Looking Google Chart Styles - Weekdone

Безкоштовний, простий у використанні, але потужний інструмент для графіків та діаграм від Google. Він пропонує багату галерею з широким вибором шаблонів від простих діаграм розсіювання до ієрархічних діаграм, з великим набором параметрів, аби ідеально відповідати зовнішньому вигляду веб-сайту користувача. Також є можливість роботи з динамічними даними: користувач може підключатися до своїх даних у режимі реального часу за допомогою різних інструментів та протоколів підключення даних.

7. Infogram

Платформа для створення інфографіки, діаграм та інших форматів графічного подання, яка допомагає організаціям і звичайним користувачам створювати контент для сайтів, соціальних мереж і рекламних платформ.

Матеріали Infogram створюються у візуальному редакторі з нуля або за готовими шаблонами. Платформа надає можливості для створення не тільки статичного контенту, але і динамічного за допомогою анімації і відеоелементів. Працювати з контентом можна не лише самостійно, а і в команді. Для цього потрібно відправити посилання колезі і надати йому доступ для редагування або перегляду.

Исследование космоса VR, путешествие в космос виртуальной реальности

Сучасні інструменти для візуалізації даних і соціальні мережі відкривають багато можливостей для ефективного спілкування з аудиторією. Технології постійно розвиваються, тому важливо стежити за новими тенденціями та використовувати їх у своїй роботі. Це допоможе вам краще взаємодіяти з аудиторією та досягати успіху.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Angelina St
Angelina St@G1Bs-Nr6DyH-jjS

55Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 квітня

Більше від автора

  • Візуалізація та її роль у медіадискурсі

    У сучасному світі, який все швидше і швидше розвивається, спрощення складної технічної інформації стає все дедалі важливішим для медіа та бізнесу.

    Теми цього довгочиту:

    Візуалізація
  • Як графіки та діаграми спрощують сприйняття складної інформації

    З початку повномасштабного вторгнення на територію нашої країни кожен громадянин слідкує за новинами, пов’язаними із бойовими діями. Однак, об’єм інформації дуже значний  й пересічному громадянину важко й нудно читати великі тексти зі спеціальною термінологією...

    Теми цього довгочиту:

    Робота З Інформацією

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається