Вперше за століття: «Пуща» до сотої річниці вийшла до Екстракляси

Hejka, hejka - вас вітає "Truskawkowa piłka"! Тут ми говоримо про польський футбол з українським акцентом: все про виступи українців у Польщі, огляди матчів та новини польської piłki! Підписуйтесь на наш Telegram, тут ми пишемо оперативніше: https://t.me/truskawkowapilka

Цього сезону до Екстракляси напряму підвищилися ЛКС та «Рух» з Хожува. Про останніх ми вже розповідали раніше. Для цих клубів вищий дивізіон – не щось нове, обидві ці команди не раз ставали чемпіонами Польщі, хоч і відносно давно.

От для кого Екстракляса – це здійснена мрія, так це для «Пущі» з Неполоміце, яка зіграє нагорі вперше в історії. Символічно, що цього року клуб святкує сторіччя – досить приємний подарунок для такої поважної дати.

Почалося все влітку 1923 року з ініціативи бургомістра Анджея Вімера та інших людей, які заснували клуб «Неполом’янка». Майже одночасно, у 1923 році (імовірно, двома місяцями раніше), з ініціативи єврейської громади Неполоміце було засновано Єврейський спортивний клуб, який отримав назву «Пуща».

Обидва клуби проводили свої матчі на полі, збудованому активістами на лугу в районі Боричув (сьогодні територія птахофабрики). Перший історичний матч відбувся влітку 1923 року між ЄСК «Пуща» та «Неполом’янкою», а перемогу з рахунком 6:1 здобула «Пуща».

В 1926 році обидва клуби з Неполоміце було об’єднано в один – аматорський клуб «Неполоміце». Чотирма роками пізніше клуб було офіційно прийнято до PZPN. З цього моменту «Неполоміце» починає брати участь у чемпіонатах Польщі в класі «С» (третій дивізіон).

Puszcza_historia
Перші роки існування «Пущі»

В цьому дивізіоні команда виступала до 1939 року. Футбольне життя в Неполоміце під час нацистської окупації Польщі зупинилося. Відродження почалося зі звільненням міста 18 січня 1945 року, втім, процес відновлення футболу зайняв чимало часу.

9 травня 1948 року було утворено Народну спортивну команду «Пуща». Кілька років потому було змінено статут і «Пуща» перейшла під патронат міської та ґмінної канцелярії, і відтоді вона має офіційну назву: Міський спортивний клуб «Пуща» Неполоміце, яка збереглася і до сьогодні.

Протягом своєї історії «Пуща» грала на локальних змаганнях і вихід до ліги краківського воєводства в 1999 році було неабияким досягненням. Це підвищення стало лише першою ластівкою підйому команди. В 2002 році команда вийшла до Четвертої ліги, яка тоді проводилася в межах воєводства.

Дебют на всепольському рівні стався у Третій лізі сезону 2008/2009. За підсумками першого сезону на такому рівні «Пуща» зайняла п’яте місце і була близька, щоб підвищитися у класі, але відстала від зони перехідних матчів за підвищення на п’ять очок.

Втім, піднятися лігою вище вдалося наступного сезону. «Пуща» виграла свою групу та вийшла вже до Другої ліги. Після трьох сезонів у другому дивізіоні вдалося підвищитися вже до Першої ліги, але в перший сезон «Пуща» вилетіла звідти, а наступного сезону лише завдяки зняття команди «Флоти» утрималася в Другій лізі.

Залишитися в третьому дивізіоні довелося ще на два роки. Цього разу після підвищення до Першої ліги «Пущі» вдалося закріпитися в другому дивізіоні, але претендентом на вихід до Екстракляси команда з Неполоміце ніколи не була. Так, міцний середнячок, який і на виліт не претендує, але і вище не підвищиться.

Так було до сезону 2022/2023. «Пуща» закінчила сезон на п’ятому місці, що є найвищим досягненням команди. Пряму путівку до Екстракляси команда не отримала, тому довелося боротися за підвищення у стикових матчах. В першій грі суперником була краківська «Вісла».

В двох попередніх матчах чемпіонату «біла зірка» поступилася «Пущі», але це не завадило вболівальникам «Вісли» вже вручити собі путівку до фінального матчу. Тут «Пуща» покарала «віслян» за недооцінку і прибила «Віслу» в Кракові 4:1!

У фінальному матчі «Пуща» грала з «Термалікою», про яку ми теж вже розповідали. Видно, досвід «Вісли» «слонів» нічому не навчив і команда теж недооцінила суперника. А суперник показав характер, вигриз перемогу в додатковий час та, як наслідок, путівку до Екстракляси вперше за сторічну історію клубу!

«Пуща» святкує вихід до Екстракляси. Хлопець з синьо-жовтим прапором - українець Роман Якуба.

Втім, гратиме «Пуща» не в Неполоміце, а неподалік – на стадіоні «Краковії» в Кракові, адже маленький стадіон на 2500 глядачів нині не відповідає вимогам Екстракляси, але вболівальники і цьому задоволені, адже їх потаємна мрія здійснилася - «Пуща» в еліті польського футболу!

Дякуємо, що дочитали до кінця, сподіваємося, вам сподобалося! Пишіть свої думки у коментарях та обов'язково підписуйтеся на наш Telegram!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Truskawkowa piłka
Truskawkowa piłka@truskawkowapilka

Все про польський футбол

103Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається