Вугілля з анексованої Росією України продавали в Туреччину-член НАТО - Reuters

Згідно з даними російської митниці, опрацьованими Reuters, цього року до Туреччини, яка є членом НАТО, було експортовано вугілля на щонайменше 14,3 мільйона доларів, видобуте в анексованих Росією районах України.

Згідно з даними, з лютого по липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з анексованих Донецької та Луганської областей східної України прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили Reuters, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду.

На відміну від США та Європейського Союзу, Туреччина не обмежувала торгівлю з Росією чи контрольованими Москвою районами України. Вашингтон застеріг компанії не допомагати Росії вести війну проти України та не обходити санкції.

Відколи Москва почала вторгнення в лютому 2022 року, Туреччина – член НАТО, яка підтримує зусилля Києва дати відсіч Росії – неодноразово заявляла, що визнає територіальну цілісність України. Анкара зіграла ключову роль у посередництві угоди між воюючими країнами, яка дозволила експорт українського зерна через Чорне море, що втратила чинність.

Міністерство торгівлі та митне управління Туреччини не відповіли на запити щодо коментарів щодо постачання вугілля.

Дані постачальника, перевірені Reuters, показали, що вугілля від щонайменше 10 виробників відправлялося до Туреччини в період з лютого по липень. Цифри показали, що Туреччина була найбільшим пунктом експорту вугілля з анексованих регіонів, на яку припадало 95% постачання за цей період.

Туреччина, великий споживач і імпортер вугілля, протидіє світовій тенденції, збільшуючи частку вугілля у виробництві електроенергії. Згідно з офіційними даними, у першій половині цього року вона виробила 31,5 мільйона мегават-годин (МВт-год) електроенергії з імпортованого вугілля, що на чверть більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Продавці вугілля зареєстровані в Росії та на анексованих територіях України, йдеться в базі даних російських компаній Spark інформаційного агентства Інтерфакс.

За даними митниці, покупцями були компанії, зареєстровані в Гонконзі, ОАЕ та офшорних юрисдикціях, включаючи Беліз і Британські Віргінські острови. Турецьких компаній у списку не було.

Reuters не змогло знайти контакти покупців і визначити, хто був кінцевим бенефіціаром.

У листопаді тодішній глава так званої «ДНР» Віталій Хоценко заявив, що регіон вже експортує вугілля до Туреччини, звідки воно йде на ринки Близького Сходу та Африки.

Reuters не вдалося знайти жодної інформації в митних даних про постачання вугілля, видобутого в ДНР, до Туреччини чи інших країн у 2022 році.

Установлена ​​Росією влада Донецької та Луганської областей, а також український уряд не коментували експорт вугілля.

Міненерго Росії не відповіло на запит про коментар. Федеральна митна служба Росії у відповідь на запитання Reuters заявила, що призупинила публікацію статистики зовнішньої торгівлі з лютого 2022 року.

Хоча дані комерційної торгівлі не дають повної картини того, як експортувалося вугілля, вони показали, що частина йшла через південне російське портове місто Ростов, а частина — через чорноморський порт Новоросійськ, які мають залізничне сполучення з Донецьком і Луганськом. Reuters не зміг визначити, частково чи все це було реекспортовано з Туреччини.

Санкції США, запроваджені 21 лютого 2022 року, за три дні до вторгнення Росії в Україну, забороняють імпорт США з так званих Донецької та Луганської народних республік (ЛНР) або експорт до них. Через два дні Європейський Союз оголосив про заходи, включаючи заборону на імпорт товарів з двох регіонів.

У Туреччині немає таких обмежень. Сполучені Штати запровадили санкції проти компаній, у тому числі з Туреччини, які, за їхніми словами, підтримують Москву у її війні проти України.

«Нам відомі повідомлення про подібну торгівлю, але ми не можемо коментувати ваші конкретні висновки», — сказав речник Державного департаменту США, відповідаючи на запитання про постачання до Туреччини.

«Ми ненавидимо будь-які спроби Росії нажитися на розкраданні природних ресурсів України. Природні ресурси України належать народу України».

Європейська комісія відмовилася від коментарів. У квітні Reuters повідомляв, що китайська компанія купила мідь на заводі в анексованому Росією регіоні України.

"КОМЕРЦІЙНА ТАЄМНИЦЯ"

Росія оголосила про анексію всієї Донецької та Луганської областей на сході України у вересні 2022 року, хоча вона контролює лише частину території на тлі безперервних бойових дій.

Україна, її західні союзники та переважна більшість країн на Генасамблеї ООН, включаючи Туреччину, засудили оголошену анексію як незаконну.

Reuters спробував зв’язатися з 10 шахтами та пов’язаними з ними компаніями, які експортують вугілля з двох анексованих регіонів, щоб отримати коментар. Видання зуміли встановити контакт із чотирма; інші не відповіли.

«Востоквугілля», розташоване в Луганську і належить встановленій Росією владі ЛНР, є однією з найбільших вугледобувних компаній на анексованих територіях, на її частку припадає 100 000 тонн обсягів у лютому-липні до Туреччини, свідчать дані митниці.

Аджмал Залмай, високопосадовець Florance LLC - торгової компанії, зареєстрованої в Москві та ексклюзивного продавця "Востоквугілля", - поклав трубку, коли Reuters запитало його про постачання до Туреччини. «Востоквугілля» не відповіло на запит про коментар.

Антон Надєєв, директор приватної гірничодобувної компанії «Недра-06», яка працює в Антрациті, містечку неподалік Луганська, яке з 2014 року контролюється проросійськими ставлениками, підтвердив постачання до Туреччини.

Надєєв відмовився надати додаткові подробиці угод або інформацію про покупців.

"Це вже наша комерційна таємниця. Я не готовий це озвучувати", - сказав Надєєв.

Митні дані свідчать, що «Недра-06» здійснила дві партії вугілля до Туреччини загальною кількістю 1600 тонн у травні та червні. Покупцями стали белізька компанія Brig Management LTD і Green Rabbit LTD з Гонконгу, свідчать дані митниці.

За даними митниці, ці дві компанії були найбільшими покупцями вугілля з анексованої території України протягом періоду, що розглядається.

За даними митниці, з лютого по липень Brig Management LTD відправила до Туреччини 49 тис. тонн вугілля, видобутого на анексованих територіях України, на суму 4,8 млн доларів.

За той же період Green Rabbit LTD відвантажила 11 800 тонн вугілля на суму 1,1 мільйона доларів.

Reuters не вдалося знайти контактну інформацію Brig Management LTD. Запит, поданий до Реєстру компаній і корпоративних справ Белізу, було відхилено, оскільки «інформацію може запитувати лише ліцензований зареєстрований агент або власники компанії».

Агентство Reuters відвідало адресу, зазначену в реєстрі Гонконгу Green Rabbit Ltd – комерційну будівлю, де розташовані кілька підприємств, – але не змогло побачити жодної згадки про компанію в приміщенні.

Виробник вугілля в підконтрольному Росії Донецьку, бізнесмен Денис Каращук, який працює в шахтарському місті Ясинувата, також підтвердив, що частина продукції його компанії постачалася до Туреччини.

Сказав, що вугілля туди сам не відвантажував. За даними, вугілля, закуплене в російських портах компаніями Brig Management LTD і Green Rabbit LTD, вивозили до Туреччини.

«Вугілля закуповують у порту Новоросійськ», — сказав Каращук, маючи на увазі російський чорноморський порт, який є великим транспортним вузлом для нафти та інших товарів.

– А що буде далі – це вже, скажімо, їх (покупців) справа».

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається