Привіт! Я сильно багато не розповіла у минулому, першому моєму пості. Мене звати Лана, мені 15 і я зараз живу та навчаюсь в Нідерландах. Вже десь 5 років у мене була ідея для книги, але я її так і не написала, і намагаюсь це зараз зробити. Сьогодні я написала есе по криптографії, тому що чому б і ні. Погнали!

Криптографія — це процес приховування або кодування інформації таким чином, щоб лише людина, для якої було призначене повідомлення, могла його прочитати.

Простіше кажучи, це секретні коди.

Коли її вперше винайшли або використали?

Перше відоме свідчення використання криптографії (в деякій формі) було знайдено на написі, вирізаному приблизно в 1900 році до н. е., у головній камері гробниці вельможі Хнумхотепа II в Єгипті. Писар використовував кілька незвичайних ієрогліфічних символів замість більш звичних. Древні речі.

Деякі базові терміни:

  • Шифрування — це форма захисту даних, в якій інформація перетворюється на шифротекст.

  • Дешифрування — це процес перетворення зашифрованої інформації у її початковий формат.

  • Протокол обміну ключами Діффі-Геллмана (DHKE) — це протокол, що дозволяє двом сторонам безпечно обмінюватися секретними ключами, навіть якщо третя сторона спостерігає за їх каналом зв'язку, який зазвичай є публічним і незахищеним.

Популярні коди:

  • У криптографії шифр Цезаря є одним із найстаріших криптографічних алгоритмів, які залишили історичний слід. Це моноалфавітний підстановчий шифр, у якому кожна літера відкритого тексту замінюється у шифротексті на літеру, яка знаходиться на кілька позицій пізніше в алфавіті.
    Цей код використовував Цезар для захисту військових листів. Розумно!

Машина "Енігма"
Машина "Енігма" — це шифрувальний пристрій, розроблений і використаний на початку та в середині 20-го століття для захисту комерційних, дипломатичних і військових комунікацій. Вона широко використовувалася нацистською Німеччиною під час Другої світової війни у всіх підрозділах німецької армії. Машину "Енігма" вважали настільки надійною, що її використовували для шифрування найсекретніших повідомлень.
Машина "Енігма" має електромеханічний роторний механізм, що перемішує 26 літер алфавіту. Зазвичай одна людина вводить текст на клавіатурі "Енігми", а інша записує, яка з 26 лампочок над клавіатурою засвітилася при кожному натисканні клавіші. Якщо введено відкритий текст, освітлені літери — це шифротекст. Введення шифротексту перетворює його назад у читабельний відкритий текст. Роторний механізм змінює електричні з'єднання між клавішами і лампочками при кожному натисканні клавіші.

Безпека системи залежала від налаштувань машини, які зазвичай змінювалися щодня на основі списків секретних ключів, розповсюджених заздалегідь, а також від інших налаштувань, що змінювалися для кожного повідомлення. Приймальна станція повинна була знати та використовувати точні налаштування, що застосовувалися передавальною станцією, щоб дешифрувати повідомлення.

Хоча нацистська Німеччина протягом років вводила серію покращень у машину "Енігма", які ускладнювали зусилля з дешифрування, це не завадило Польщі зламати машину ще в грудні 1932 року і читати повідомлення як до війни, так і під час неї. Спільне використання польських досягнень дозволило союзникам використовувати зашифровані повідомлення "Енігми" як важливе джерело розвідки. Багато коментаторів стверджують, що потік розвідувальної інформації Ultra, отриманої з дешифрування "Енігми", Лоренца та інших шифрів, значно скоротив війну і, можливо, навіть змінив її результат. Я не зовсім це розумію, але це неймовірно розумно!

Сучасна криптографія

Сучасна криптографія використовує складні математичні рівняння (алгоритми) і секретні ключі для шифрування та дешифрування даних. Сьогодні криптографія використовується для забезпечення секретності та цілісності наших даних, а також для автентифікації та анонімності наших комунікацій.Також криптографію використовують у різних медіа, телешоу або навіть книгах. Хорошим прикладом є серіал "Гравіті Фолз" і ігри "Five Nights at Freddy's".

Ваааау ви дочитали все… дякую) Завжди пишіть якщо побачили якісь помилки, не соромтесь! Чекайте більше постів!

Люблі та обіймаю

Лана Сван.

Список джерел
  1. вікіпедія
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лана Сван
Лана Сван@lanaswanie

Письменниця???

81Прочитань
4Автори
0Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • топ 100 речей які можна зробити якщо тобі нудно

    Привіт всім це Лана! Мені часто буває нудно тому що в мене залежність від інтернету і замість того щоб щось зробити я незкінчено зависаю в соціальних медія, годинами і годинами. А ви будете це читати цей блог замість того щоб щось робити! Юху! Погнали.

    Теми цього довгочиту:

    Топ 100
  • Можливо це допоможе вам написати книжку

    Привіт! У-у, ти хочеш написати книгу проте поняття не маєш як? Я тут щоб тобі допомогти побачити приблизний процес! Погнали!

    Теми цього довгочиту:

    Писанина
  • Виходить я ще пісні пишу?

    Ой, що я тільки не зроблю щоб не робити те що мені не треба робити… Привіт усім, це Лана Сван і я почала писати сценарій до невеличкого фільму який я просто на ходу, якщо чесно придумала. Але ні, я не могла просто сценарій зробити, мені треба було зробити М’ЮЮЮЮЗИКЛ.

    Теми цього довгочиту:

    Пісні

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вершина криптографії - це криптовалюта

Вам також сподобається