Я прочитав 9 книг про гроші - ось що зробить вас багатими

Зміст

За останні кілька років я прочитав майже всі книги про гроші та інвестування - від класичних, які висвітлюють основи, як-от «Багатий тато - бідний тато», до психологічних, як-от «Думай і ставай багатим», і до книг, які присвячені інвестуванню, як-от «Один на Уолл-стріт».

У цій історії я збираюся розбити ключові речі, які я дізнався і виніс з усіх прочитаних книг.

Деякі з них дійсно здивували мене, оскільки суперечили тому, що я дізнався на своїй роботі, і тому, чого нас вчили в школі, і мені цікаво дізнатися, чи поділяєте ви таку ж точку зору.

Не забувайте підписуватись на мій телеграм

Тож давайте почнемо з основ і найпопулярнішого...

1 . Багатий тато, бідний тато

  • Роберт Кійосакі

Це класика з класик, і я точно розумію, чому вона така популярна.

Ця книга охоплює основи фінансів та грошей, яких нам не викладають у школі.

Передумова цієї книги базується на двох татах автора: його біологічний батько, який рекомендує отримати надійну роботу, піти традиційним шляхом і вийти на пенсію, а також є другий тато, який є батьком його найкращого друга.

Він кинув школу, побудував бізнес-імперію, був прихильником незалежного мислення та купівлі активів, які приносять гроші.

Ця книга знайомить нас з поняттям активів і пасивів.

Активи, як вона пояснює, - це речі, які приносять гроші у вашу кишеню.

Це може бути що завгодно: інвестиції, такі як акції, нерухомість, підробіток або бізнес, який приносить додатковий дохід.

З іншого боку, зобов'язання - це речі, які забирають гроші з вашої кишені і з часом втрачають свою цінність. Це те, чого ви хочете уникнути, особливо в ті роки, коли ви намагаєтеся побудувати себе.

Роберт каже, що коли ви думаєте про своє житло як про основну інвестицію, ви в кінцевому підсумку платите за нього більше і купуєте більше будинків, ніж вам потрібно, що висмоктує багато ваших грошей у вигляді щомісячних платежів, які можна було б використати з більшою вигодою в іншому місці.

Він пояснює основні концепції в дуже доступній формі і підкреслює важливість того, щоб кожен фунт чи кожен долар мав певну мету і розглядався як працівник, який постійно працює на вас.

Таким чином, цей спосіб мислення пояснює компроміс між теперішніми витратами та майбутніми доходами, адже кожен долар чи фунт, витрачений сьогодні, зрештою, не зможе працювати на вас у майбутньому.

2. Квадрант грошових потоків

  • Роберт Кійосакі

Це наступна книга Роберта.

У ній він стверджує, що існують сотні способів заробляти гроші, окрім звичайної роботи з дев'ятої до п'ятої.

Більшість людей думають, що стабільна робота - це єдиний законний і реалістичний шлях до фінансової безпеки, але ця книга змальовує зовсім іншу картину. Вона допоможе вам по-справжньому зрозуміти обмеження роботи з 9 до 5 і те, що ви не зобов'язані бути прив'язаними до столу до кінця життя, щоб заробляти гроші і бути фінансово вільними.

Насправді, він робить ще один крок далі і говорить про те, що покладатися лише на свою роботу може бути найгіршим рішенням, коли справа доходить до заробітку і пошуку фінансової свободи.

Квадрант грошових потоків, який він обговорює, представляє чотири способи заробітку:

  1. Працювати за наймом,

  2. бути самозайнятим або мати власний бізнес,

  3. бути власником великого бізнесу,

  4. і, нарешті, бути інвестором.

У цій книзі він розповідає про те, як ви можете використовувати цю концепцію для досягнення фінансової свободи, і які з цих шляхів, швидше за все, приведуть вас до неї.

3. 4-годинний робочий тиждень

  • Тім Феррісс

Хоча «Квадрант грошового потоку» - хороша книга для того, щоб змусити ваш розум працювати з ідеями, я б настійно рекомендував «4-годинний робочий тиждень», коли мова йде про практичні висновки і речі, які ви можете втілити в життя.

Коли я побачив назву, то спочатку був налаштований досить скептично. Я маю на увазі, що 4-годинний робочий тиждень звучить занадто добре, щоб бути правдою.

Але коли я заглибився в книгу, то зрозумів, що мова йде зовсім не про те, щоб працювати менше, а про те, щоб працювати розумніше.

Тім Феррісс розповідає про те, як будь-хто може жити життям мільйонера на пенсії, побудувавши власний бізнес, автоматизувавши його, а потім збирати свої доходи на ходу і жити своїм найкращим життям або життям, на яке зазвичай доводиться чекати ще багато років, коли виходиш на пенсію.

Коли ви читаєте книгу, вона ілюструє, як те, що спочатку здається дуже надуманим і абсолютно недосяжним, насправді є набагато більш досяжним, ніж ви думаєте.

Тому ці дві книги йдуть пліч-о-пліч: «Квадрант грошового потоку» відкриває вам очі на можливості заробляти гроші за межами традиційного робочого місця, а «4-годинний робочий тиждень» дає вам інструменти, які допоможуть це зробити.

Далі у нас є...

4. Мільйонер на швидкісній магістралі

  • Автор: М. Джей ДеМарко

Суть цієї книги полягає в тому, що не існує такого поняття, як «розбагатіти легко», але є таке поняття, як «розбагатіти швидко», що є дійсно цікавим, тому що ви не дуже часто чуєте це.

Він говорить про три шляхи у фінансовому житті:

  1. Тротуар, на якому ви постійно витрачаєте більше, ніж заробляєте, що тримає вас у пастці, коли ви живете від зарплати до зарплати

  2. Повільна смуга, яка полягає в тому, щоб обрати безпечніший шлях у житті, отримати хороші оцінки, знайти хорошу роботу, відкладати частину своєї зарплати щомісяця,

  3. а потім вкладати її в інвестиції і, врешті-решт, мати можливість вийти на пенсію у віці понад 65 років.

Інвестувати свій час у роботу, яка приносить пасивний дохід, створюючи продукт або систему, здатну приносити дохід ще довго після того, як ви вклали в неї свій час. І це розширює ваш потенціал доходу.

Що мені справді подобається в цій книзі, так це те, що автор, Ем Джей, хоч і каже, що існує така річ, як швидке розбагатіння, що може звучати трохи шахрайськи, але він дуже чітко показує, що це неможливо без великого поспіху, великої кількості важкої роботи і великої дисципліни.

Ви повинні бути неймовірно відданими своїй справі, і хоча може здатися, що ви розбагатієте дуже швидко, насправді це накопичення років, досвіду та знань, які приведуть вас до цієї мети.

5. Думай і багатій

  • Автор: Наполеон Хілл

Це одна з тих книг, які викликають різні думки - ви або любите її, або ненавидите; з цією книгою навряд чи можна знайти золоту середину.

Я зустрічав людей, які вважали, що ця книга була пустопорожньою і не дала того, що обіцяла. Вони очікували отримати чітку дорожню карту до багатства, і тому були дуже розчаровані, коли не знайшли її.

З іншого боку, є люди, які вважають, що ця книга змінила їхнє мислення та фінансове життя. Для них вона стала просвітленням, яке допомогло їм позбутися своїх обмежуючих переконань щодо грошей і зрозуміти, що їх стримує.

Що я думаю про це?

Коли справа доходить до успіху, я вірю, що мислення - це все.

Якщо ви підходите до життя з думкою про дефіцит, вважаючи, що грошей ніколи не вистачить і що їх важко дістати, то саме це ви і відчуєте на собі, тоді як, з іншого боку, якщо ви вірите в достаток і в те, що ви здатні досягти багатства, ваші дії будуть відповідати цим переконанням і приведуть вас до успіху.

Але - і тут є велике «але» - одного лише мислення недостатньо.

Ви можете мати найпозитивніше, орієнтоване на достаток мислення у світі, але якщо ви не будете діяти, то далеко не зайдете.

Це все одно, що мати найкращі у світі інструменти, але ніколи не використовувати їх для будівництва.

Вам потрібне як правильне мислення, так і послідовні, цілеспрямовані дії.

Тож якщо ви прагнете вдосконалити перше і готові дослідити свої переконання та заглибитися у власне мислення, то ця книга для вас.

6 . Психологія грошей

  • Автор: Морган Хаузел

Гроші - це така ж психологія, як і математика.

Це про те, як наш розум сприймає і взаємодіє з грошима, наші почуття до грошей, наш минулий досвід роботи з грошима. Ці речі часто затьмарюють базові фінансові знання, які ми маємо.

Найцікавіша частина цієї книги для мене пов'язана з тим, як часто ми недооцінюємо роль випадку чи везіння у нашому фінансовому житті.

Автор розповідає про те, як більшість з нас дізнається, що робити і чого не робити з грошима, вивчаючи найбільш виняткові історії фінансового успіху у світі, і ми думаємо, що зможемо повторити їх.

Але чим більш винятковою є історія, тим більша ймовірність того, що удача відіграла більшу роль у її результаті, а отже, тим менше уроків ви зможете винести з неї і впровадити у власне життя.

Морган Хаузел рекомендує звертати увагу на закономірності, а не на людей.

Якщо одна людина пішла шляхом №1, а 10 людей пішли шляхом №2, то, швидше за все, для вас спрацює шлях №2, тому що для людини, яка пішла шляхом №1, скоріше за все, зіграла роль удача.

Коли справа доходить до грошей, існують деякі ключові закономірності та принципи, які можуть бути застосовані абсолютно до всіх, і для цього не потрібно жодної випадковості чи везіння.

7. Розумний інвестор

  • Бенджамін Грем

Цю книгу Уоррен Баффет прочитав, коли йому було 19 років, і він досі називає її найкращою книгою про інвестування, яка коли-небудь була написана.

Принципи цієї книги непідвладні часу. Вона ілюструє, як інвестування в довгостроковій перспективі не вимагає спеціальних знань або надзвичайного інтелекту.

Для цього потрібні лише дві речі:

  • раціонального підходу до прийняття рішень

  • і здатність не давати емоціям взяти гору над раціональним мисленням.

Він розповідає про те, як поводиться ринок, про базові основи фінансів і про те, як зберігати контроль над своєю психологією.

8. Маленька книга про інвестування на основі здорового глузду

  • Автор: Джон Богл

Богл є генеральним директором компанії Vanguard, і саме він винайшов індексні фонди. Тож природно, що він стверджує, що виграшна стратегія для інвесторів-початківців проста: інвестувати в індексні фонди і робити це до нескінченності.

Він розповідає про те, чому індексні фонди перевершують первинні альтернативи, і говорить про ідеальний розподіл активів від акцій до облігацій залежно від вашого віку.

Однак я знайшов цю книгу трохи застарілою з ряду причин. Наприклад, я вважаю, що Google дещо консервативний, коли справа доходить до розподілу активів.

Тому хорошим доповненням до цієї книги буде...

9. Інвестор Дхандхо

  • Автор: Мохніш Пабрай

Ця книга дотримується принципу, що найкращі інвестиції часто знаходяться прямо у вас під носом, в тому сенсі, що вони узгоджуються з тим, що ми вже знаємо і з чим стикаємося в нашому повсякденному житті.

І виходячи з цього, ми насправді маємо величезну перевагу над професіоналами з Уолл-стріт.

Я певною мірою з цим згоден. Наприклад, близько п'яти років тому я пройшов лікування зубів за допомогою Invisalign, і результати мене дуже вразили.

Мало того, що мої зуби вирівнялися непомітно, без необхідності встановлення срібних брекетів, так ще й результат залишив мене по-справжньому задоволеним.

Заінтригована, я заглибилася в інформацію про компанію і виявила, що вона котирується на біржі.

Ретельно вивчивши її звіти, я вирішив інвестувати в акції. Це рішення принесло найвищий прибуток порівняно з усіма моїми іншими інвестиціями, виключно на основі мого особистого досвіду як клієнта.

Отже, це правда, що пересічний інвестор може перевершити професіоналів, але це не так просто, як бути просто клієнтом. Це вимагає ретельного дослідження перед тим, як зануритися в певну акцію.

Підводячи підсумки

Спільною темою всіх надійних фінансових порад є те, що успіх не приходить легко, так само як і багатство. Він вимагає дисципліни, наполегливості та емоційного контролю, особливо коли йдеться про гроші.

Що часто не береться до уваги, особливо у фінансовій літературі, так це важливість інвестування в себе, перш ніж виходити на фондовий ринок.

Хоча це різні теми, інвестування в більшості випадків є повільним і важким процесом, тоді як самоінвестування окупається швидше.

Незалежно від того, чи йдеться про вдосконалення навичок управління фінансами, чи про пошук шляхів отримання додаткового доходу за допомогою підприємництва або підробітку, пріоритетність самовдосконалення в короткостроковій перспективі має вирішальне значення.

Якщо вам сподобалася стаття, покажіть свою підтримку плесканням і слідкуйте за мною в телеграм! Ваша участь надихає мене!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

616.2KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається