Як оборонні експерти помилялися щодо України

Автори: Еліот А. Коен та Філіпс Пейсон О'Браєн для The Atlantic

Оригінальний допис був опублікований 27 вересня 2024 року

Хтось може подумати, що провал розвідки може бути нешкідливим: хороші хлопці працюють набагато краще, ніж очікувалося, а погані хлопці - набагато гірше. Насправді, помилка на боці песимізму може бути такою ж великою проблемою, як і надмірний оптимізм. Період напередодні і після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року є гарним прикладом цього. У найвпливовіших дослідницьких організаціях Заходу видатні аналітики - багато з них політологи, які стежать за російськими військовими справами - впевнено прогнозували, що росія розгромить свого меншого сусіда протягом декількох тижнів. Американські військові лідери повірили в цей консенсус, аж до того, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів заявив членам Конгресу, що Київ може впасти протягом 72 годин після російської атаки. Хоча похмурі оцінки цих аналітиків виявилися помилковими, вони все ж змусили Сполучені Штати та їхніх союзників бути надто обережними у наданні допомоги Україні в її самообороні.

Ми обидва - військові історики, які цікавляться сучасними стратегічними питаннями - і які на початку війни мали серйозні сумніви щодо домінуючого аналізу російських і українських можливостей. Один з нас, Еліот, працював на високих посадах в уряді США; інший, Філліпс, консультував Міністерство оборони Великої Британії з питань України та інших питань. У звіті, опублікованому цього тижня Центром стратегічних і міжнародних досліджень, ми намагалися зрозуміти, як видатні військові аналітики так сильно помилялися. Чому вони припускали, що росія може успішно провести надзвичайно складний блискавичний наступ і виграти велику війну за значно менший час, ніж Вермахту знадобилося для захоплення Франції, меншої країни, в 1940 році? Чому вони наполегливо дотримувалися максимально негативного погляду на можливості та перспективи України?

Перечитуючи десятки статей і доповідей, слухаючи подкасти, переглядаючи публіцистичні статті та інтерв'ю, ми помітили, як мало було висловлено невпевненості. Росія, як стверджували відомі аналітики, повністю модернізувала свою армію. Її солдати більше не є переважно призовниками, натомість - професіоналами. Її військова доктрина - особливо організація підрозділів у так звані батальйонні тактичні групи, тобто невеликі піхотні батальйони, посилені танками і артилерією - була проявом організаційного генія. Її солдати і льотчики пройшли бойове випробування в Сирії та попередніх операціях в Україні. Ми вдвох переглядали карти, які неодноразово перевидавалися, на яких півдюжини чи більше червоних стрілок без особливих зусиль пронизували Україну аж до її західного кордону.

Наскільки аналітики обговорювали Україну в деталях, її громадяни зображувалися як деморалізовані та атомізовані жертви корумпованого уряду. Значна частина російськомовного населення країни зображувалася як здебільшого байдужа до правління з Москви чи Києва. Українське озброєння не могло зрівнятися з передовими російськими системами. Вони мали досвід лише статичної війни на Донбасі і не мали б жодних шансів проти російського бліцкригу. Володимира Зеленського зображували як неефективного президента. Він був комедійним актором, а не лідером воєнного часу; його уряд, спецслужби та збройні сили були пронизані російськими шпигунами та диверсантами. Українці, можливо, навіть не чинили бособливого партизанського опору. До всього цього додалася послідовна політична пропаганда: твердження, що Україну не варто озброювати, або що благі наміри зробити це лише збільшать страждання.

Два з половиною роки потому росіяни зазнеали до 600 000 втрат; українські міста зруйновані, але все ще стоять, а українські дрони завдають ударів по Москві. Українці вивели Чорноморський флот з якірних стоянок навколо Криму, потопили третину його кораблів і звільнили морські шляхи для життєво важливого експорту української сільськогосподарської продукції. За останні кілька тижнів українські війська захопили територію, більшу за Лос-Анджелес, в межах кордонів самої росії.

Та сама експертно-аналітична спільнота, яка помилилася на початку війни, продовжує домінувати в публічному та урядовому дискурсі. Багато хто з них продовжує применшувати українські шанси і радить не надавати українцям зброю, використання якої з великим ефектом вони вже неодноразово демонстрували. Деякі з них все ще попереджають про російську ескалацію, аж до застосування ядерної зброї, навіть тоді, коли одна червона лінія росії за іншою блякне і зникає. Однією з причин таких великих помилок є те, що наш друг і колега Г'ю Страхан, британський військовий історик, у своїй передмові до нашого звіту називає «аналізом Military Balance�. Товстий том, який щороку випускає Міжнародний інститут стратегічних досліджень, Military Balance є безцінним джерелом. Він містить важливі статистичні дані, такі як чисельність збройних сил кожної країни, кількість і тип наявної техніки, а також кількість чоловіків і жінок, які беруть активну участь у бойових діях. Але ці показники часто набагато менш важливі під час війни, ніж такі невимірні фактори, як організація, дисципліна, бойовий дух і якість командування на всіх рівнях.

Стандартний аналіз росії та України майже не приділяє уваги задокументованій корупції в російській армії, банальному характеру її навчань і провалу спроб її професіоналізації. Російські збройні сили не мають великої кількості добре підготовлених кадрів, подібних до американських і британських солдатів, вони здебільшого складаються з призовників, яких підкуповують або примушують підписатися на другий рік служби в тій самій старій зловживаній системі. Багато коментаторів помилково порівнювали сили Владіміра Путіна з їхніми західними колегами, роблячи прогнози, що росія застосує проти українців «шок і трепет» - так, ніби її військово-повітряні сили мають досвід і організацію, подібні до американських. Але російська армія не була дещо меншою і менш ефективною версією американської. Це була жорстока, глибоко недосконала і в цілому неповноцінна збройна сила.

Багато спостерігачів також приділяли мало уваги тому, що змінилося в Україні з 2014 року. Цей момент має вирішальне значення: багато західних аналітиків були підготовлені як фахівці з Росії. Імпліцитно, можливо, підсвідомо, вони розглядали Україну так само, як це робили російські імперіалісти: як додаток до росії. У багатьох випадках, не знаючи української історії і навіть зневажаючи її претензії на національну ідентичність і політичну згуртованість, автори майже чверті прочитаних нами звітів навіть не намагалися описати Україну як щось більше, ніж просто ціль, поставлену перед росією. Багато з них ніколи не відвідували Україну і не спілкувалися із західними громадянами, в тому числі з членами тренувальних місій союзників, які служили в Україні, які могли б мати інші, більш поінформовані погляди.

Можливо, найбільш тривожним було те, що ми вдвох відкрили для себе, наскільки вузьким і замкнутим є світ російсько-військового аналізу. Політологи з аналітичних центрів з вузькою спеціалізацією мали величезний вплив у спільноті, яка, на відміну від більш динамічних академічних дисциплін, була зацікавлена в консенсусі, а не в активних дебатах. Багато авторів робили ораторські заяви і, здавалося, обурювалися серйозними питаннями з боку сторонніх, навіть відставних високопоставлених військових.

Ми не сумніваємося в розумі або чесних намірах видатних аналітиків. Але нам пригадалося, як поводилися деякі експерти з громадського здоров'я в перші дні пандемії коронавірусу: впевнено виносили судження, відкидаючи сумніви щодо них, не допускаючи до обговорення інших експертів - наприклад, дитячих психологів, у питанні закриття чи відкриття шкіл - з відповідною експертизою, відмінною від їхньої власної.

Відтоді багато хто з фахівців у сфері громадського здоров'я провів певний самоаналіз. Експерти з росії продемонстрували небагато такого самоусвідомлення, не кажучи вже про самокритику. Ті самі експерти продовжують виступати на тих самих форумах, відвідувати Білий дім і проводити брифінги для розвідувального співтовариства, яке значною мірою поділяє їхні погляди.

Тривожним є те, що аналітичні помилки можуть повторитися в будь-якій ситуації, коли невеликі групи експертів у певній країні мають надмірний вплив. Будемо сподіватися, що аналітики Народно-визвольної армії Китаю застосують інший підхід, якщо напруженість у відносинах з Китаєм продовжуватиме зростати.

«Ви ніколи не повинні довіряти експертам, - писав наприкінці 19-го століття британський прем'єр-міністр лорд Солсбері. «Якщо ви вірите лікарям, ніщо не є здоровим: якщо ви вірите богословам, ніщо не є невинним: якщо ви вірите солдатам, ніщо не є безпечним. Всі вони вимагають, щоб їхнє міцне вино було розбавлене дуже великою домішкою безглуздого здорового глузду».

Очевидно, що виправлення нещодавніх невдач розвідки не передбачає повної відмови від експертних знань. Але наш звіт показує, чому, особливо в кризові моменти, урядам і громадськості необхідно чути думки найрізноманітніших експертів, вимагати безперервної перевірки на здоровий глузд і, перш за все, створювати стимули для відкритої, різко вираженої незгоди з фундаментальних питань. Експертиза не є формою окультного знання, і ті з нас, хто споживає експертну думку, повинні завжди робити це з великою дозою скептицизму. Провал аналітичної роботи в Україні є вагомим аргументом на користь того, чого так часто бракує військовій аналітиці і академічному світу загалом: інтелектуального смирення.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

269.9KПрочитань
24Автори
657Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Зараз більшою проблемою є мантри про віру в перемогу і кордони 91-го року. Себто та сама х*ня, що й російське “захопимо Київ за три дні” тільки в профіль. Орків слід або знищувати, або доведеться з ними домовлятися: затягувати війну (яка вже більше 10 років іде) це ґарантована поразка.

Оскільки статус “рф” як ядерної держави виявився доволі умовним, США і НАТО можуть спокійно знищити всіх орків на території України. Хуйло ж там наче про удари по території “рф” казав? А територія України це не територія “рф”, і є відповідні резолюції ООН, що ніяких орків тут бути не має. Отже якщо Хуйло не хоче щоби орків вбивали, він має забрати їх на територію оркостану. Чи він хоче сказати, що якщо вони на Алясці “заблукають”, їх теж неможна знищувати? Напад на Україну є нападом на ЄС і НАТО.

Вам також сподобається