Як обрати нову настільну гру у колекцію

Текст написаний людиною, яка 8 років займається настільними іграми у вигляді роботи та хобі. Звичайно, у вас може бути своя думка і вона може не співпадати з авторською. Іноді це просто питання фломастерів.
Я заздалегідь вибачаюсь за русизми або недоречні синоніми, бо тільки почав українізуватись.

У багато кого виникають питання про поповнення своєї колекції настільних ігор або її створення. Читаючи коментарі під подібними постами я жахаюся кожен раз. І, ні, там немає рекомендацій щодо жахливих ігор. Але що тоді? Невже це так складно? Як правильно обрати настільну гру, якщо ти не експерт?

Про що піде мова:

  1. Порада з чату, чи погана вона?

  2. Ваша думка мало що означає у виборі гри.

  3. Ваші вподобання.

  4. Вияв критеріїв на які варто звернути увагу.

Порада з чату, чи погана вона?

Головне розуміти, що порада з чату — це лотерея в якій можна програти.

Саме ця лотерея

Давайте спробуємо виграти й отримати ту гру, яка буде нам цікавою, ми будемо часто в неї грати і вона не скоро набридне.

Хороші та погані поради

Перше, що не варто читати, це поради на кшталт:

Сам граю ось у це. І нам дуже подобається.

Чи може така порада бути слушною? Звісно. Є вірогідність, що ви знайшли голку в сіні, але не більше. Скоріш за все ви знайшли не те, чого прагнули. Також не варто багато звертати уваги на поради, де нам списком рекомендують рядок ігор без пояснень.

Перейдемо до просунутих відповідей, де радник готовий до спілкування або достатньо чітко описав чому саме він рекомендує деякі з речей («мені самому подобається, як аргумент, ми не сприймаємо, навіть якщо він виглядає інакше»). Це вже більше влучна порада, але зразу бігти й купляти гру я все ще вам не рекомендую.

Зійдемося на тому, що, навіть, все, що вам описали варто, як мінімум, подивитися на ютубі. Особисто я рекомендую вам знайти правила від уподобаної гри, прочитати їх і зрозуміти, чи зможете ви в це грати. Це не жарт, багато людей судячи з мого досвіду, стикаються з тим, що не розуміють як грати в куплену гру, багато магазинів або клубів настільних ігор разом з тими, в яких я працював пропонують вам безкоштовну послугу в якості бонусу. Суть послуги в тому, що якщо, раптом, ви не зрозуміли правила (в цілому не зрозуміли, як грати в гру, а не конкретно якийсь вузький момент, який дуже суперечливо представлений у правилах, таке краще гуглити), то ви можете прийти і попросити продавців чи аніматорів пояснити вам правила, можливо навіть зіграти з вами.


А тепер уявіть собі зовсім реальну історію з мого життя, купляють у мене якось «Fury of Dracula» (для усіх, хто не розуміє про що йде мова, це доволі важка та дорога коробка, для користувачів з явним досвідом гри), доволі об’ємний тайтл. Коли люди цілеспрямовано приходять в магазин за такими речами, то, як правило, нічого у тебе не питають, та й ти не бачиш сенсу щось намагатися розповісти. Але через тиждень мені дзвонять з офісу нашого магазина, і кажуть, що люди купили у нас гру, але не розуміють як в неї грати, вони прийдуть, а ви їм поясніть. Таке відбувається не часто, але ми з напарником усміхнулися й сказали, добре, хай приходять, ніяких проблем.
Нашому здивуванню, коли нам на стіл дістали — ЦЕ, не було кінця. Але я взяв у руки правила і почав читати. Вибачте, ну не можу я знати правила від всіх коробок, що є в магазині. Хоча, через рік після цього, мені вдалося пограти в «Fury of Dracula». Через десять хвилин я вже поясняв правила гри. Коли я закінчив, авжеж, була доволі очевидна фраза.

Може, спробуємо пограти? Тому що ми правила по ходу гри краще сприймаємо. Нам по телефону сказали, що так можна.

Стіл був малим. Прийшлося відповісти, що ми можемо й зіграти, якщо вони готові лягти на холодну підлогу серед торгівельного центру. Я бачив повне непорозуміння в очах і після того, як пояснив правила другий раз. Після чого я запропонував у крайньому випадку, якщо їм не зрозуміло, приїхати до нас в клуб і там з ними зіграють. До речі, в клуб вони так і не приїхали.


Ваша думка мало що означає у виборі гри

Заголовок трохи віддає жовтизною, хоча по суті він правдив. Якщо ваша компанія не розбирається в умовно складній грі та не любить стратегії, то коли ви купите умовно складну стратегію, то ви зіграєте в неї, рівно один чи два рази. Після чого вона ляже на полицю й буде лише у разі виключення діставатися в надії пограти в неї у якійсь новій компанії. Хоча конкретно вам дуже подобаються стратегії.

В таких речах слід розбиратися й знати, що вашим друзям подобається в тих іграх, що лежать у вас на столі. На усьому новому треба обпектися, але не варто це робити на досить дорогій та гарній коробці, можна спробувати пограти у щось більш аналого-компактне або в ідеальному варіанті пограти в те, що ви хочете купити, десь в іншому місці. Але не менш цікаве в геймплейному плані.

Не ваші друзі

Купляючи гру, подумайте з ким ви будете в неї грати, але не намагайтеся натягнути медвесича на глобус, інакше ризикуєте покласти гру на полицю до кращіх часів.

Помилка планування

Ми не обійдемося без когнітивних упереджень. Люди, які дають поради, і гадки не мають скільки та як ви виділяєте час на ігри. Чи збираєтесь ви з друзями годин на шість кожні вихідні чи це відбувається протягом двох годин раз на пару тижнів. У більшість великих коробок складно вмістити короткий час гри.

Щоб розуміти скільки буде тривати гри примітка на коробці вам не допоможе. На всіх коробках вказано час, але судячи з мого досвіду, у більшості випадків цифру можна сміливо помножити на два, при цьому будем вважати час без перерв, складання та розкладання коробки. В інших випадках ця цифра сміливо помножаєтеся на три. И тільки, коли ця цифра менше за півгодини їй можна довіряти.

Ваші вподобання

Нарешті, перейдемо до ваших вподобань після того, як уникнули основних помилок і визначились з ким і скільки будемо грати.

Тут доречно розглянути схожість гри з тими прикладами, в які ви постійно граєте і різницю з тими, в які ви не хочете грати. Схожість за жанром, візуалом, тематикою.

Також дуже важливо розуміти що саме вам, подобається и не подобається в певних іграх. Вам варто відповісти на ці питання, вони не прості.

Особисто мені не подобається, коли в іграх повністю зламаний баланс, я можу мириться з тим, коли баланс трохи ламається в якусь сторону через кількість гравців в типовому «Камінь-ножиці-бумага». Через те, що я граю у певній кількості людей та в силу своєї компанії, то цей баланс трохи ламається в одну з сторін, але виправляється в іншу на іншій кількості гравців. Так, існує велика кількість настільних ігор, в яких дуже погано продуманий баланс.

Другим прикладом буде один мій знайомий, який ніколи не грав з нами в ігри, в яких є рандом: кістка або будь-який інший генератор випадковості. При наявності в коробці кістки, він міг сміливо сказати: «Ніііііі, в це я грати з вами не буду...».

Ще одними з типових мінусів в іграх буде: відсутність геймплея або погана система правил.

Вияв критеріїв на які варто звернути увагу

Підсумок:

  1. Будь які поради треба перевіряти, як мінімум, подивитися розбір гри, відгуки, бажано спробувати зрозуміти правила.

  2. Вирішити чи буде гра ухвалена вашою компанією.

  3. Попіклуватися за час, який треба відвести на гру.

  4. Якщо вирішив спробувати новий жанр або геймплей для себе або друзів, спробуйте десь пограти в таку саму гру, або її аналог в плані геймплею.


Вдячний вам за те що дочитали до кінця! Я сподіваюсь, що вам було цікаво і мій ентузіазм до написання наступної статті частково перейде і вам. Це нормально, якщо ви десь зі мною не згодні, так як у статті приведені мій досвід і моя думка. Сподіваюсь, що моя стаття комусь допомогла в отриманні інформації.

Хороших вам ігор та приємних гравців!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ПаріПаскаля
ПаріПаскаля@paripaskalya

Раціоналіст, кіберспортсмен.

97Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 28 серпня

Більше від автора

  • Настільні ігри для початківців

    Текст написаний людиною, яка 8 років займається настільними іграми у вигляді роботи та хобі. А ви хотіли б розпочати своє «настільне життя»? Як правильно обрати настільну гру, якщо ти не експерт. Чому гравець з великим досвідом ніколи не порекомендує «Манчкін» або «Монополію» .

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Знайти гру яка стане улюбленою не дешеве задоволення, але того варте. Ми ходили з другом в ігротеку, де давали спробувати ігри і в антикафе з настолками. Після таких.проб обрали парочку що нам приглянулися й купили для ігр вдома з іншими друзями.

Вам також сподобається