Як працює блокчейн?

⛓️Блокчейн — це децентралізована технологія зберігання інформації, що використовується в криптовалютах та інших онлайн-додатках. Вона реалізується у вигляді ланцюжка блоків, кожен із яких містить набір транзакцій та підписів, а також хеш від попереднього блоку. Це робить блокчейн незмінним та захищеним від внесення змін без згоди всіх учасників мережі.

🤝Технологія блокчейн пропонує розв’язання проблеми довіри між учасниками мережі, оскільки всі учасники мають доступ до повної історії транзакцій, що робить підробку або зміну даних неможливим. Це дозволяє створити систему, яка працює без потреби у третій стороні чи посереднику.

🪙Блокчейн складає основу криптовалют, таких як Bitcoin та Ethereum, і відіграє важливу роль у підвищенні прозорості, безпеки та довіри не тільки у фінансах, але й в інших секторах. 

Що таке децентралізація у блокчейні?

👥Децентралізація у блокчейні – це ідея про те, що контроль і повноваження щодо прийняття рішень у мережі розподіляються між її користувачами, а не контролюються однією особою, такою як уряд чи корпорація. Це може бути корисним у ситуаціях, коли людям необхідно координувати свої дії з незнайомцями або коли вони хочуть подбати про безпеку й цілісність своїх даних.

❗️У децентралізованій блокчейн-мережі немає центрального органу чи посередника, який контролює потік даних чи транзакцій. Натомість транзакції перевіряються й записуються розподіленою мережею комп'ютерів, які працюють разом для підтримки цілісності мережі.

📝За своєю суттю блокчейн є цифровим реєстром, який надійно записує транзакції між двома сторонами із захистом від несанкціонованого доступу. Ці дані транзакцій записуються глобальною розподіленою мережею спеціальних комп'ютерів, які називаються нодами.

💡Коли користувач ініціює транзакцію, наприклад, переказує певну кількість криптовалюти іншому користувачеві, ця транзакція транслюється в мережу. Кожна нода проводить аутентифікацію транзакції, перевіряючи цифрові підписи й інші дані транзакції.

☑️Щойно транзакцію перевірено, вона додається до блоку разом з іншими вже перевіреними транзакціями. Блоки поєднуються в ланцюг з використанням криптографічних методів, утворюючи блокчейн. Процес перевірки транзакцій і додавання їх у блокчейн здійснюється за допомогою механізму консенсусу – набору правил, які визначають, як ноди в мережі досягають згоди про стан блокчейну і дійсності транзакцій.

🔑Криптографія є ключем до блокчейну для підтримки безпечного, прозорого й захищеного від несанкціонованого доступу запису транзакцій. Наприклад, хешування – це найважливіший криптографічний метод, який використовується в блокчейнах. Це криптографічний процес, який перетворює вхідні дані будь-якого розміру у рядок символів фіксованого розміру.

Якщо ви бажаєте дізнавитись більше про криптовалюти, залишайте свої редакції до цього допису!

🪧 Залишайтесь з єІнвест для розвитку вашої фінансової грамотності!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається