Інвестиції в криптовалюту - Bitcoin

Bitcoin у 2023 виріс на 120% у той час, як чудова сімка (Apple, Google, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla, Nvidia) в середньому на 80%.
То чи краще інвестувати в криптовалюту? Не все так однозначно, аргументи за та проти у цій статті.

Українці та крипта

Для українців це особливо актуально, лише за даними Мінфін у 2022 році 16%(6 млн) українців володіли криптовалютою, реальна цифра може бути вищою, адже 5% усього трафіку(за жовтень та листопад) Binance(найбільша крипто біржа у світі) є саме з України. Біржа стверджує що має не менше 150 млн користувачів. За такими підрахунками кількість активних користувачів лише Binance може бути біля 7.5 млн людей. Очевидно не мала кількість користувачів користується сервісом для спекуляцій, та не всі користуються з метою інвестування. Цифри не точні, спосіб підрахунку непевний, але факти масового користування - беззаперечний.

Трафік найбільших криптобірж
Трафік найбільших криптобірж



Багато волонтерів збирають допомогу в тому числі й в криптовалюті що спрощує відправку допомоги тим хто закордоном, більше того топ корупціонери почали давати хабарі теж в крипті. Також WOG минулого року почали продавати пальне за криптовалюту.

Криптовалюта дуже знайомий інструмент для українців, тому не дивно що багато хто розглядає це як спосіб інвестування, проблеми та переваги такого інвестування далі.

Інвестування

Коли ми говоримо про інвестування як спосіб накопичення, та примноження капіталу - криптовалюта є дуже молодим інструментом. Говорити про результати активного інвестування упродовж десятиліть поки неможливо, ліквідність та доступність в біткойні з'явилась за мірками інших ринків лише нещодавно, також інструмент не переживав серйозних економічних потрясінь в світі. Поки що цей інструмент швидше підходить для інноваційних ентузіастів, активних інвесторів з коротким горизонтом планування, ніж для інвесторів які накопичують собі на пенсію. Ми розглянемо у цій статті саме Bitcoin як спосіб інвестицій, стабільні стейблкоїни (stablecoin) — які розроблені для того, щоб їхня вартість була відносно стабільною з прив’язкою до ціни фіатної валюти, наприклад, долара США або євро та інші coin-и розглянемо іншим разом.

Переваги інвестування

  1. Низький поріг входу — Головний чинник який приваблює більшість українців, маючи від 50$ можна почати інвестувати.

  2. Потенційно високий прибуток — Висока волатильність те що приваблює людей, створюється ілюзія шивдких та легких грошей.

  3. Доступність та зручність — десятки криптобірж реєстрація на яких займає декілька хвилин та зручні додатки, щоб все можна було робити з телефона.

Недоліки інвестування

  1. Незахищеність активів — Ніхто не гарантує захищеність ваших активів так, щоб це без проблем можна було б довести й відшкодувати. Скам (обвал чи банкрутство) проєкт як бірж, так і гаманців доволі поширена проблема.

  2. Висока волатильність —Висока волатильність та суттєві корекції ціни часто виявляють тим до чого “інвестори” не готові через що просто втрачають кошти.

  3. Відсутність регуляції — Відсутність регуляції створює массу прецедентів для маніпуляцій ціною.

  4. Велика кількість шахраїв — Щорічні втрати людей через шахрайські дії хакерів вимірюються в млрд $. І поки не усі проєкти переймаються через свою репутацію та готові виплачувати збитки.

Bitcoin - його місце з точки зору традиційних фінансів

Чи є Bitcoin альтернативою золоту, чи може на нього треба дивитись як на акцію технологічної компанії? Розберімося на які зміни в макро економіці реагує головна криптовалюта.Біткоїн торгується до стейбл коінів з прив'язкою до долара, отже і зміни макропоказників в системі долара (США) мають вплив на Bitcoin.

Bitcoin це нове цифрове золото?


Чи є Bitcoin альтернатива золоту? - швидше ні, ніж так(приймані зараз). Вони двоє реагують на інфляцію, але їхні графіки руху є доволі різними, вони точно не ходять разом, хоча є періоди макро режимів коли їхні тенденції схожі. Як зміниться ситуація якщо крипта буде під владою регуляторів покаже лише час.

Bitcion - синій, золото - оранжевий
Bitcion - синій, золото - оранжевий

Золото це товар(commodity) варто зазначити що офіційно біткоїн та інші стейблкоїни вважаються як "товари" у юрисдикції США, якщо біткоїн погано корелює з золотом, то може він краще буде корелювати з іншим товаром таким як нафта?

Очевидно з графіку що кореляція не вища ніж з золотом.
Біткоїн найчастіше і найсильніше корелює з таким не популярним інструментом як мідь.

Річ у тому що мідь є також доволі волатильною, а ще вона є яскравим відображенням очікування інвесторів та інститунціалів щодо змін в макро режимах.

Bitcoin - як акція на фондовому ринку

Подивімося на біткоїн як на умовну акцію, яка могла б торгуватись на рівні інших публічних компаній. Капіталізацію візьмему як умовну ринкову оцінку.
Капіталізація біткойна на момент написання статті близько 820 млр $

Це був би однозначно конкурент в топ 10 серед усіх компаній на ринку США за ринковою капіталізацією, прибуток від зростання ціни на сам біткоїн точно був би на рівні технологічних гігантів за підсумками 2023 року.

Поглянувши через фактори (стаття від нас) ми бачимо що біткоїн відповідає фактору Size - розмір, а пригадуючи його здатність сильно рости й падати бачимо відповідність фактору Volatiluty. З точки зору фактору Value - цінності говорити про біткоїн однозначно складно, але через те, що тут циклічні компанії які сильно реагують на макро дані, біткоїн має схожість з ними.
Один з цікавих фактів про циклічність це Халвінг(halving) - заздалегідь запланована подія в мережі криптовалюти, яка зменшує винагороду за майнінг блоку вдвічі. Це відбувається приблизно кожні чотири роки.

Ось, наприклад графік BTC та графік індексу Russell 2000 в якому також зібрані циклічні компанії.

BTC -синій, Russell 2000 - оранжевий
BTC -синій, Russell 2000 - оранжевий

Кореляція набагато вища ніж в будь-якого іншого індексу будь то Nasdaq 100, чи S&P 500.

зліва BTC\S&P500 - зправа BTC\NDX100
зліва BTC\S&P500 - зправа BTC\NDX100

Річ в тому що Russell 2000 — це індекс який складається з двох тисяч компаній, переважно малої й середньокапіталізованих, різних секторів, переважно ж циклічних, а Nasdaq 100 чи S&P 500 складаються з компаній ширшого набору факторів. Саме циклічність звязує біткоїн з Russell 2000. Більше про цикли в цій статті.


Ще один важливий факт це чутливість біткойна до загальної ліквідності системи.

Будь-яке вливання в систему має великий вплив на ціну.

Отже, Bitcoin це молодий інструмент який ще формується. З точки зору факторів він не буде відповідати якомусь індексу, адже вплив на нього є і за межами економіки США, про що говорить фото 1. Об’єм торгів на Binance майже вдвічі більший ніж на головній криптобіржі США Coinbase. Високо ризикованість цього активну не дозволяє говорити про нього як про стабільний актив, а кількість шахрайств та ненадійність проєктів також не є перевагою коли ми говоримо про інвестиційні накопичення. Прийняття ETF на біткоїн посприяє привабливості самого інструменту, але не зменшить ризики. Це очевидно не може бути тим кошиком в який варто складати всі яйця.
Як інвестиція в короткий період з чітким розумінням чому цей інструмент в найближчий період матиме перевагу, це непоганий спосіб диверсифікувати власний портфель інвестицій.

В очікуванні прибутку від інвестицій в такий інструмент варто пам’ятати що дохідність в минулому не гарантує таку ж в майбутньому, особливо коли ще не зрозуміло як цей інструмент поводить себе під час економічних потрясінь, як наприклад рецесія.

Інвестування в біткоїн це high-risk, за мірками традиційних інструментів це супер ризикований актив, тому частка в усіх інвестиціях під цей актив має бути мінімальна(не більше 5-10% від загальної суми інвестицій).

Безпека

Критично важливо при цьому не забувати про власну безпеку, для цього не варто забувати що найзахищенішим способом зберігання є холодний апаратний гаманець - це тип криптогаманця, який не підключений до Інтернету. Це означає, що ваші приватні ключі, які дають вам доступ до ваших криптовалютних активів, зберігаються в автономному режимі.
Це найбезпечніший тип зберігання, але і він не дає 100% гарантії, банально можна забути паролі й відновити їх неможливо.

Напишіть в коментрях до цього посту чи маєте досвід інвестування в криптовалюту? Чи цікаво було б почитати про інші коїни(coin)?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.1KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Продовжуйте у тому ж руслі! Слава Україні.

Вам також сподобається