Цикли

Бізнес (економічний) цикл це – той реальний стан справ економіки які відчуває кожен громадянин тієї чи іншої держави в цей момент. Його купівельна спроможність, доступність кредитів та товарів, можливість знайти високооплачувану роботу, ріст цін.

Бізнес(економічний)цикл
Бізнес (економічний) цикл

Коли процентні ставки центрального банку низькі, то кредити дешеві, люди беруть іпотеки на житло та кредити на інші дороговартісні речі, тим самим розкручуючи маховик економіки. Як саме? Що таке будівництво – це десятки тисяч тон сировини яку потрібно добути, обробити, транспортувати, скласти до купи у вигляді житла. Що таке нове житло? Це необхідність зробити ремонт, а значить знову багато витрат на матеріали та їх доставку, на оплату робітників які цей ремонт виконують, побутова техніка, меблі та інші складові.

В новому житлі працездатні люди хочуть збільшувати свою сім’ю, а це ще більше витрат. Заїхавши в новий дім не зайвим було б і змінити авто, кредити дешеві можна це собі дозволити без проблем. Такі умови створюють високий попит на товари, компанії гарно заробляють створюють багато робочих місць, люди які працюють в компаніях хочуть і можуть витрачати більше. Зі збільшенням попиту на товари піднімаються ціни на них, люди не сильно звертають спочатку на це увагу адже без % кредит це не проблема. Інфляція (в нашому випадку долара США) це те що дуже турбує ФРС. Долар це резервна валюта і інфляція (особливо висока) може похитнути цей статус.

ФРС по своїй суті виконує ті ж функції, що й центральні банки окремих країн. Як тільки ФРС бачить що росте інфляція вона вмикається роботу і підвищує % ставки. Для себе вони визначили що їхня ціль утримувати інфляцію в межах 2%, отже інфляція вище цієї межі є сигналом що ставку ймовірно будуть підвищувати.

Що таке вищі ставки? Ставка це той % під який ФРС виділяє кошти для комерційних банків, якщо ростуть % для банків то банки піднімають % по кредитам для населення. Громадяни відчувають це як дорожче житло, недоцільність зміни авто, очікування вигідніших % по кредитам на бізнес і т.д. Все це зменшує попит на товари та послуги, змушуючи ціни перестати рости. В якийсь момент ціни починають падати, доходи компаній зменшуються, скорочуються робочі місця. Можливо наступає рецесія.

Рецесія це загальне зниження економічної активності, в залежності від того як сильно страждає економіка громадяни це можуть відчувати у високому рівні безробіття, недоступності товарів та послуг, несприятливі умови для відкриття бізнесу. ФРС бачить такий стан справ і змінює свою монетарну політику, знижує % ставки з метою стимулювати економіку.

Все, цикл замкнувся.

Фондовий цикл

Фондовий цикл – це зміни цін на акції та товари згідно з очікуваннями від стану справ в бізнес циклі та монетарній політиці центрального банку.

В залежності від того які очікування на попит товарів чи послуг тієї чи іншої компанії інвестори оцінюють майбутні доходи компаній, купують акції згідно з їхньою привабливістю в той чи інший момент. Оскільки ринок мислить майбутнім, майбутніми доходами, прибутками й витратами.

Компанії займаються дуже різними видами діяльності.

Одні приносять надприбутки в період коли кредити дуже доступні, тоді як інші мають стабільний дохід навіть в період високого безробіття.

Як можна не взяти кредит під нову побутову техніку коли % по кредиту майже нульові? В компаній будуть дуже хороші продажі в такий період.

З іншого боку не проблема обійтись без нових дисків на авто в період коли доводиться ретельно слідкувати за витратами, а отже компанія втратить клієнта і прибуток, що не скажеш про компанії які продають їжу, ліки, надають комунальні послуги та подібні речі необхідні кожного дня.

В період коли % ставки низькі – інвестори шукають ті галузі й компанії які дадуть їм найбільший прибуток, в період коли % ставки високі інвестори тікають в більш захищені, але менш дохідні класи активів.

Фондовий цикл
Фондовий цикл

Зв’язок між циклами

Як ви могли зрозуміти зв'язок одного циклу від іншого є практично непорушним, але, що дуже важливо відмітити він є несинхронізованим.

Фондовий ринок реагує згідно з очікувань від того, що відбувається в економічному циклі та монетарній політиці. Якщо ми поглянемо на останню зміну політики ФРС.

Процентні ставки ФРС
Процентні ставки ФРС

Коли інфляція вже перевищила свій таргет

Рівень інфляції в США
Рівень інфляції в США

Та коли почав своє зниження індекс S&P 500 (500 найбільш капіталізованих компаній США).

Графік S&P 500 та події в бізнес циклі
Графік S&P 500 та події в бізнес циклі

Можна зробити висновок що інвестори почали реагувати ще до першого підняття ставки, яке було дуже незначним всього 0.25 базисних пункти, при інфляції в 7,9 %, що майже в 4 рази вище за ціль ФРС.

Отже реакція на фондовому ринку була не на підвищення інфляції в бізнес циклі, а після заяви ФРС щодо зміни монетарної політики в зв’язку з високою інфляцією.

Чому важливо відслідковувати дані як в одному так і в іншому циклі

Економісти роблять великі дослідження про тривалість тих чи інших циклів опираючись на історичні дані,та чи варто прогнозувати майбутнє лише за історичними даними?

Ні, адже економіка постійно змінюється та умови які були раніше і зараз можуть відрізнятись. Отже як аналізувати дані та чого очікувати далі в тому чи іншому випадку?

В першу чергу потрібно відслідковувати стан економіки, а саме рівень інфляції, рівень безробіття, економічну активність, адже саме на ці дані спирається ФРС у своїй політиці. Дивлячись як на ті чи інші дані реагує ФРС (підвищує, тримає, чи знижує) % ставки оцінювати де ми можемо знаходитись в економічному чи фондовому циклі. В третю чергу не варто забувати що ФРС може помилятись з тим коли починати змінювати ставки, треба розуміти що ефект від їх зміни буде не одразу, а лише через якийсь час, тому інвестори можуть робити якісь дії на випередження це й потрібно відслідковувати на фондовому ринку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

145.1KПрочитань
0Автори
787Читачі
Підтримати
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • “Шаги” - не на часі?

    Протягом останніх років перед початком повномасштабного вторгнення було багато людей, що сповідували ідеї того, що "мова - не на часі", "віра - не на часі" і так далі.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Європа стикається з незвичайною проблемою: наддешевою енергією

    Завдяки розвитку відновлюваної джерел енергія стає наддешевою. Проте зараз Європа відкриває для себе проблему, що її може бути важко експлуатувати.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Демографічна криза: націонал-капіталістичний шлях

    Сьогодні українська нація стикається з великою демографічною кризою викликаною війною та страшним для нас минулим сторіччям. Демографічний стан є базовим для її соціально-економічного розвитку, бо державу населяють і творять її економіку живі люди.

    Теми цього довгочиту:

    Демографія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається