Як вас можуть обманювати на “випадкових” розіграшах

Передмова

Поговорімо трошки про інформаційну гігієну. Ось я показую вам знімок твіту, в якому Джоан Роулінґ зізнається, що Дамблдор насправді китаєць:

Приклад “твіта” в якому Джоан Роулінґ зізнається, що Дамблдор насправді китаєць

Як по вашому, чому вона так написала? Причина в тому, що вона й не писала. Це зображення підроблене, що зроблена досить якісно, адже важко помітити сліди редагування.

Однак питання в іншому: якби я не сказав, що це підробка, чи повірили б ви, що цей твіт справжній? Якщо ні, то чому? І як би ви могли перевірити його правдивість?

І найголовніше питання — якщо ви не довіряєте випадковому знімку чогось, що схоже на твіттер, то чому довіряєте випадковому знімку чогось, що схоже на рандомайзер?

[Не]випадковий розіграш

Уявімо, що я популярний блогер, який влаштовує розіграш. Потрібно щось лайкнути, підписатись, задонатити тощо. І серед учасників я обіцяю випадковим чином обрати переможця який отримає приз. Але я брехло та не збираюсь нікому нічого віддавати. Для цього я організовую все так, щоб “випадковим” чином переміг “учасник” який насправді або мій спільник, або Я сам.

Уявімо собі список учасників:

  1. Іван

  2. Марічка

  3. Петро

  4. Гівнарь

  5. Оленка

Для прикладу я взяв прості імена, але це може бути список чого завгодно: email адреси, посилання на коментарі, профілі соцмереж тощо. Будь-який список учасників. Як ви розумієте, “Гівнарь” — це підставний “учасник”.

Тепер мені потрібно опублікувати результати цього псевдорозіграшу та зробити видимість, ніби Гівнарь переміг абсолютно випадково і щоб все виглядало правдоподібно.

Знімок екрана

Я можу просто опублікувати ось такий знімок:

Гівнарь переміг 🤷🏻‍♂️ Ви бачите на знімку сліди фальсифікації? А вони є.

На жаль, для багатьох користувачів лише подібного звіту про розіграш вже достатньо. Хоч, очевидно, я міг просто перемішувати список раз за разом поки не переможе потрібна мені людина.

Але навіть це не обов’язково. Підробити знімок вебсторінки надзвичайно просто (щоб зробити фейковий твіт мені знадобилось 10 секунд)!

Відео

Припустімо, моя авдиторія не росня, та не задовольниться простим знімком екрана.

Щоб мене не звинуватили у фальсифікації, я можу опублікувати відео, де “вживу” покажу як пройшов випадковий вибір переможця:

Зможете знайти на цьому відео сліди монтажу чи щось підозріле?

Підробити відео не набагато складніше ніж знімок 🤷🏻‍♂️

Розіграш в прямому ефірі

Добре, якщо фото- чи відеозвіт можна відредагувати, то як щодо розіграшу в прямому ефірі? Вся авдиторія спостерігає і можливості відредагувати чи підтасувати результат немає.

Насправді є. Розумієте, кожен власник пристрою може впливати на роботу вебсайтів на цьому самому пристрої. Я, проводячи на стрімі запис свого екрана та обираючи випадкового переможця на своєму пристрої, можу повпливати на те, як саме цього “випадкового” переможця буде обрано.

Я буквально годину проводив прямий ефір, на якому показував, що random.org гарантовано завжди “випадково” обирає одного й того ж переможця і я гарантую, що за всю годину стріму ви ніде не побачите жодних ознак того, що роботу сайту було змінено.

Спробуйте знайти ознаки обману, якщо хочете:

Підкреслюю: ця проблема актуальна для будь-якого вебсайту. І що більше людей бере участь, то легше підлаштувати результати.

Як же ж перевірити, що результати не сфальсифіковано?

Насправді рішення є і воно надзвичайно просте. Пригадайте, як би ви хотіли перевірити, чи справді Джоан Роулінґ написала те, що на знімку. Імовірніше за все ви б захотіли отримати посилання на цей твіт, щоб побачити його на власні очі.

Але ж ми не можемо якось відкрити посилання на random.org та подивитись, що от саме цей стрімер, саме в ту секунду натиснув от цю кнопку та отримав саме це число.

Насправді можете! Просто для цього потрібно використовувати рандомайзер який спеціально створений для розіграшів — giveaways.random.org.

Його відмінність полягає в тому, що після рандомізації він генерує унікальний код та посилання по якому всі учасники можуть перейти та подивитись на результати.

На цій сторінці вказано назву розіграшу, хто та коли його провів з точністю до секунди та результати випадкового перемішування.

Бонусом, алгоритм перемішування чесніший.

https://giveaways.random.org/verify/arcrnk

Таким чином, якщо я якось і повпливаю на результати які будуть показані на прямій трансляції, чи підроблю знімок, я не зможу підробити результати верифікації. Кожен охочий може відкрити їх та:

  1. Перевірити, що він сам присутній у списку;

  2. Переконатись, що переможець справді той і звіт не підроблений.

Незручно для шахраїв

Рандомайзери на кшталт giveaways.random.org працюють ідентично до звичного всім random.org — ви закидаєте список учасників, він перемішується, хто перший той і виграв.

Тому, якщо блогер чесний, то для нього не зміниться нічого. Просто, публікуючи фото чи відеозвіт треба додати посилання на результат.

А от шахраям стане складніше. Звісно, якщо вони звітують підробленими знімками екрана, а їх авдиторія це хаває, то тут жодні інструменти нічого не змінять.

Закликаю бути свідомими та прозорими

Якщо ви берете участь в якомусь розіграші, просіть його автора використовувати спеціалізовані під розіграші інструменти які надають гарантії та верифікують результати. giveaways.random.org або будь-який аналог.

Будьте свідомими та ставте під сумнів блогерів, які відмовляються.

Якщо ж ви проводите розіграш — будьте прозорими та використовуйте прозорі інструменти як то giveaways.random.org або будь-який аналог. Привчайте свою авдиторію до відкритості.

Післямова

Звісно мій голос — крапля в космосі. Але я вірю в людей, та сподіваюсь, хоча б хтось стане уважнішим. А якщо ви поділитесь цією статтею зі знайомими, то й шанс змін на краще збільшиться 😉

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Козак
Олександр Козак@kozack

4.6KПрочитань
1Автори
59Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Як зробити нескінченну прокрутку на сайті. Або 10 недоліків та одна перевага Infinity Scroll

    В цій статті я хочу описати 10 поширених проблем, пов’язаних з нескінченною прокруткою, які розробнику доведеться вирішувати при реалізації Infinity Scroll. Та про єдину причину, чому попри всі недоліки нескінченну прокрутку активно використовують.

    Теми цього довгочиту:

    Ui-ux
  • Чому ви повинні забути про rgb() та hex кольори при роботі з вебсайтами

    Формат задання кольорів функцією rgb() було представлено ще у 1996 році. Очевидно, що CSS далеко розвинувся з тих часів. Попри це, чомусь, багато веброзробників та вебдизайнерів вперто продовжують використовувати цей застарілий, обмежений та нелюдський формат кольору по цей день.

    Теми цього довгочиту:

    Css
  • Чому автоматичні імпорти будь-де це жахлива ідея 💩

    Цей довгочит не містить об’єктивності або глибокого занурення в проблематику чи архітектуру. Це трансляція страждань, волання та болю розробника який зіштовхнувся з жахливою ідеєю яка захоплює спільноту.

    Теми цього довгочиту:

    Javascript

Вам також сподобається

Коментарі (1)

корисна стаття

Вам також сподобається