Як відкрити власний McDonalds? Про франшизи простими словами

💼Багато в наш час хочуть відкрити свою власну компанію, просунути свій бізнес на перші позиції на світовому ринку. Але, не всякий бізнесмен знає з чого потрібно почати.

🧐Ймовірно, багато хто чув коли-небудь такий термін як «франшиза». Але, не кожен розуміє, що це таке, і в яких аспектах життя вона може стати в нагоді. Сьогодні ми вам пояснимо, в чому її суть.

🙌Франшиза – це співпраця між компаніями або фізичними особами, в якій одна сторона надає іншій стороні, на юридичному рівні, можливість користуватись бізнес-ідеєю, комерційними надбаннями, брендом, торговою маркою тощо. Якщо простими словами, то той, хто володіє успішним бізнесом (франчайзер) та той, хто за певну плату купує права на використання бізнесу (франчайзі) підписують договір за франшизою.

📍По суті, франшиза – це ліцензія, яка надає право франчайзі користуватися усіма обумовленими благами компанії франчайзера. У договорі має бути прописано, які саме етапи підтримує франшиза, які гарантії надає компанія чи фізична особа на підтримку особи, що платить кошти за франшизу.

📌Виходить, франшиза становить найбільш швидкий, загальнодоступний і простий спосіб розкрутки власної справи. Цей варіант дозволить заощадити роки розвитку і просування на ринку торговельної марки, і на додаток сам надасть вам рекламну підтримку.

❗️Користуючись такою формою бізнесу, необхідно не забувати про деякі обов’язки. А саме:

✔️Внести паушальний внесок. Це одноразовий початковий внесок;

✔️Жорстке дотримання корпоративних стандартів. Наприклад, ви не зможете самостійно обирати постачальників, або вносити зміни у технологічні карти страв;

✔️Використовуючи франшизу необхідно сплачувати обумовлене роялті (платіж за використання патентів, франшиз та авторських прав наданих компанією). І зазвичай, це сума яка вираховується, як постійний процент;

✔️За підтримку у рекламних компаніях та інформаційну підтримку також сплачується певний постійний процент.

Плюси та мінуси покупки франшизи

Плюси:

✔️Інвестиція у франшизу дозволяє володіти бізнесом з перевіреною репутацією та стійкою присутністю на ринку, цим знижує ризик невдачі.

✔️Впізнаваність бренду. Багато франчайзингових компаній рекламуються на національному рівні, що скорочує час, необхідний франчайзі для встановлення своєї присутності на ринку.

✔️Доступ до експертних знань, постійна підтримка. Франчайзі користується вже готовою бізнес-моделлю, з розробленою стратегією та налаштованими бізнес-процесами.

✔️Відносна автономія. Франчайзі повинен дотримуватися умов та стандартів франчайзера, але в іншому має свободу в повсякденній діяльності.

Мінуси:

✔️Вартість. Покупка франшизи може коштувати 5 000$ – 45 000$, для дорожчих та авторитетніших брендів ця сума перевищує 100 000$. Після того як стартувала торгівля, до цієї суми додається роялті та інші витрати для запуску проєкту.

✔️Нерівне партнерство. Франчайзер встановлює правила, а отримувач франшизи повинен іти за ними. У франчайзі не так багато важелів впливу, якщо правовласник не виконує обіцянку або виставляти необґрунтовані вимоги.

✔️Правила та виконання. Деякі франчайзери використовують незначні порушення правил як привід для відторгнення контрактів та вилучення франшизи без компенсації. Часто це відбувається, коли торгівельна точка стає дуже прибутковою або франчайзер бачить можливість отримати прибуток коштом захоплення та/або ліквідації об’єкту.

💡Таким чином, для багатьох підприємців купівля франшизи – це вигідний бізнес, який впевнено та надійно працюватиме, та приноситиме стабільний прибуток. Але перш ніж купувати бізнес за франшизою, необхідно звернути на всі плюси та мінуси, з якими ви можете зіштовхнутися.

🪧 Залишайтесь з єІнвест для розвитку вашої фінансової грамотності!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається