Як визначитися з бізнес-ідеєю та реалізувати її

Зміст

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Як формувати бізнес-ідеї

Бізнес-ідея — це концепція, спрямована на задоволення потреб конкретної групи клієнтів. Вона охоплює продукт або послугу, і має дві мети:

  1. Розв’язати проблеми цільової аудиторії.

  2. Принести прибуток.

Власна справа починається з ідеї для бізнесу. Цей етап — найважливіший, і саме тому важливо втілити його розсудливо та без поспіху. Хороші ідеї дуже рідко приходять на думку зненацька. Найчастіше це — результат дослідження та оцінювання різних джерел інформації. Щоб зрозуміти, у якому напрямі вести бізнес, треба для початку визначити власний ресурс: навички, досвід, вподобання. Базове правило бізнесу — займатись тим, у чому ви розбираєтесь, і що подобається.

Коли визначитесь зі своїми можливостями, скористайтеся кількома етапами з нашого чек-листа, які допоможуть впорядкувати думки та впевнено розпочати бізнес.

Запишіть ідеї, які вам подобаються

Записи — це насамперед організація думок. Вони допомагають відстежувати причини й наслідки, визначати ключові елементи, необхідні для формулювання концепції. Якщо маєте хорошу ідею, зробіть для неї два описи: лаконічний та розгорнутий. Перший знадобиться, щоб швидко та вигідно презентувати проєкт перед потенційними інвесторами. Другий буде корисним під час формування бізнес-плану.

Подивіться, що роблять конкуренти

Важливо почати бізнес з вивчення середовища. Тому дослідіть, які продукти та послуги у вибраній ніші пропонують інші підприємці. Проаналізуйте, як вони рекламують їх. Почитайте відгуки клієнтів, щоб зрозуміти, чи повністю ті задоволені якістю, а також оцінити переваги. Ця інформація допоможе сформувати ефективну стратегію.

Знайдіть унікальну ціннісну пропозицію

Unique Value Proposition або унікальна ціннісна пропозиція — це те, що відрізняє ваш продукт або послугу від конкурентів. Це дуже важливо, адже вам доведеться змагатися з компаніями, які пропонують майже одне й те ж саме майже однаковій аудиторії. Знайдіть елемент, який має приваблювати клієнтів і вирізняти вас. Це може бути додатковий сервіс, довший робочий день абощо: ось чому важливо вивчати конкурентне середовище і читати відгуки.

Сформуйте портрет покупця

Цільовий клієнт — такий собі збірний персонаж, який уособлює характерні якості ваших покупців. Це потрібно, щоб усвідомлювати, для кого ви працюєте, якою мовою спілкуватись з людьми, які рішення приймати для розвитку бізнесу. Портрет покупця потрібен і при пошуках інвесторів, а такоє при оформленні бізнес-позики. Він знадобиться й тоді, коли ви замовлятимете аутсорсингові послуги: наприклад, просування сайту в інтернеті.

Поставте короткострокові та довгострокові цілі

Коли бізнес-ідея сформована, аудиторія досліджена, і ви готові переходити до конкретних дій, поставте перед собою цілі: як на найближчу перспективу, так і на 1-3 роки вперед. Вам завжди потрібно розуміти, куди рухатись, адже ринок не стоїть на місці. Підійде принцип SMART: постановка чітких, вимірюваних, досяжних, значущих та обмежених у часі завдань.

Наприклад:

  • Створити онлайн-платформу для навчання програмуванню дітей віком від 8 до 14 років.

  • Метриками успіху вважати кількість зареєстрованих користувачів, оплачених курсів, рівень прибутку проєкту.

  • Залучити вчителів-програмістів, створити програму на основі сучасних трендів STEM-освіти.

  • Досягти відповідності сучасним потребам ринку і соціальним вимогам щодо розвитку дитячої освіти в галузі технологій.

  • Випустити перший набір курсу через 6 місяців. Досягти прибутковості через 12 місяців.

Знайдіть фінансування та команду

Зазвичай власних коштів для реалізації бізнес-ідеї недостатньо: потрібно залучати інвестиції, гранти або бізнес-позики. Якщо ви нові у бізнесі, радимо пройти відповідне навчання, почитати спеціальну літературу. У цей період намагайтесь сформувати команду, до якої увійдуть ваші ділові партнери, інвестори, бізнес-наставники, колеги, майбутні клієнти. Ваша ініціативність, добре продумана ідея, чіткі цілі мають приваблювати людей ще на старті.

Як втілити свою бізнес-ідею

Ідея для бізнесу сформована, аудиторія та конкуренти досліджені, цілі поставлені. Що далі? Розповідаємо, які кроки треба зробити для перетворення замислів у діючу справу.

1. Зробіть прототип або кейси

Якщо ваш бізнес про продукт — створіть функціональний повноцінний прототип, який можна презентувати інвесторам та потенційним клієнтам. За наявності достатнього бюджету виріб можна протестувати у фокус-групах, зібрати відгуки та вдосконалити до початку масового виробництва.

Плануєте надавати послуги? Знайдіть перших клієнтів та попрацюйте з ними безкоштовно чи за зниженою ціною. Додайте ці приклади та відгуки замовників до портфоліо.

2. Напишіть бізнес-план

Цей документ пишуть не лише для отримання фінансування. По суті, це сценарій розвитку вашого бізнесу: від опису бізнес-ідеї до конкретних кроків її реалізації. Бізнес-план складається з таких розділів:

  • резюме або коротка презентація;

  • опис компанії або анкета підприємця;

  • інформація про продукт або послугу;

  • аналіз ринку та конкурентів;

  • опис організаційної структури;

  • маркетинговий план та стратегія продажів;

  • запит на фінансування: розрахунок з урахуванням власних коштів та потенційно залучених;

  • фінансовий прогноз на рік або довший період.

У нас є повний гайд з написання бізнес-плану: проста покрокова схема, яка дасть змогу вам сформулювати повноцінний документ для пошуку фінансування та успішного ведення справи.

3. Виберіть організаційно-правову структуру

ФОП чи ТОВ — що краще? Коли бізнес-ідея оформлена, варто подумати про офіційну реєстрацію власної справи. Проаналізуйте цілі, подумайте про перспективи, вивчіть основи законодавства та правила оподаткування й оберіть найбільш релевантну структуру.

Якщо коротко, найпоширенішими варіантами є індивідуальна підприємницька діяльність (ФОП) та створення юридичної особи (ТОВ). Зазвичай власну компанію створюють, якщо планується залучити інвесторів та вийти на міжнародний ринок. У інших випадках достатньо зареєструватись як підприємець.

4. Сформуйте маркетингову стратегію

Щоб просувати та продавати власний продукт, вам потрібно мати перспективну схему охоплення цільової аудиторії та перетворення споживачів на клієнтів. Правильна стратегія містить такі дані:

  • ціннісна пропозиція;

  • аналіз ринку;

  • складові брендингу;

  • позиціонування.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

9.6KПрочитань
1Автори
17Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як залучити інвестора у свій стартап

    Ідея, наполегливість та інвестиції — ось три складові, які потрібні для успішного розвитку стартапу. Особливо на початкових стадіях. Враховуючи, що стартап відноситься до венчурних інвестицій і вважається ризиковою справою, не всі інвестори готові вкладатися.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Як бізнесу використовувати swot-аналіз

    Сьогодні як ніколи важливо тверезо оцінювати свої сильні та слабкі сторони, щоб не потонути у конкурентному середовищі ринку.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається