Чи можуть мобілізовані ФОП займатися підприємницькою діяльністю?

🪖З початком широкомасштабного вторгнення військ РФ велика кількість громадян була мобілізована до лав ЗСУ, серед них багато підприємців (ФОП). Деякі військовослужбовці продовжили займатись підприємницькою діяльністю (спеціалісти сфери IT, дизайну та інших напрямків, які у вільний від служби час можуть продовжувати виконувати певну роботу). 

📌Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця (ФОП) на час призову не скасовується. Законодавство України також не передбачає призупинення чи інше переривання статусу підприємця.

📍Якщо ж підприємницька діяльність у період проведення мобілізації не провадиться – передбачена пільга у вигляді не здійснення нарахування податків і зборів таким фізичним особам – підприємцям включно з ЄСВ.

🧐Проте варто враховувати, що антикорупційне законодавство України, зокрема Закон "Про запобігання корупції", обмежує деякі категорії посадових осіб, включаючи військовослужбовців ЗСУ, у питанні сумісництва і заборони займати інші оплачувані посади.

Хто ж відноситься до військових посадових осіб ЗСУ? 

🔎Відповідно до ч. 12 ст. 6 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військовими посадовими особами є військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством.

💡Тому можемо зробити висновок, що сумісна діяльність вважатиметься порушенням, якщо особа займає військову посаду ЗСУ (наприклад командира роти чи заступника командира роти). Сумісна діяльність не буде порушенням та дозволятиме отримувати доходи, якщо військовослужбовець не є військовою посадовою особою.

🧩На жаль, чинне законодавство не встановлює виключний перелік військових посад (або відповідні їх критерії), що дозволяють займатись підприємницькою діяльністю. Це у свою чергу може привести до зловживання контролюючими органами та вибіркового притягнення до адміністративної відповідальності.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.6KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається