Як я увійшов в айті

Довгочит попжанру. Був написаний 21.12.2022. Оскільки перший у житті, багато води в наявності, але шо робить.

Рандомний скрін

Значиться, мій шлях розпочався у 14 років із фільму "Хто я" про супер крутих хацкерів.

Відразу після перегляду загорівся ідеєю ламати системи, а, як відомо, найкращі у світі хакери починали з хардкорної розмітки на хтмл, тож я швиденько надибав якийсь курс, дістав зошит в клітинку, де РУЧКОЮ конспектував теги й термінологію (досі десь валяються) і понеслося. Це були чудові часи, коли в день вивчалося по одному тегу і здавалося що я ніхуйовий такий програміст: заголовок, параграф, список, ТАБЛИЦЯ!! Ще трохи й пизда банкам, державним системам і всіляким корпораціям. Так минуло кілька тижнів, в курсі стали з'являтися якісь страшні теми: API, фрейми — нічого не розуміючи, списував зошит за зошитом.

Перша спроба "зроби сам" сталась за декілька місяців. Треба було гарненько зверстати форму логіну і центрувати її. На цьому моменті мої повноваження все. Не впоравшись, подумав, що настав час міняти сферу, все-таки я гуманітарій, мабуть, айті не моє.

Нове починання відбулось десь за 2 роки. Відразу закинув джава скріпт якнайдалі, бо “занадто рано лізти туди, адже верстка/стилі ще слабенькі”. Знайшов злитий курс, закипіла робота: урок – копіпаст з уроку. Бо найвеличніші вчителі стверджували: "писати код за відео чудовий метод навчання". А я скажу: не ведіться, вони пиздять. Але тоді найбільшим страхом було прийняти, що я так нічому і не навчився, а тому в тупу продовжував злизувати код з відоса і радіти "досягненням". Так протягнув ще кілька місяців і знов забив.

Проміжний підсумок: мені 16 років, все ще вчу хтмл і цсс, мій максимум — одна статична сторінка з мінімум стилей і без жс. У своїх очах я нікчемний довбень.

Мотаємо ще 2 роки. 18. Хір ві гоу егейн. Егейн вчити хтмл і цсс, бо повторєніє мать учєнія. Понеслася серйозна верстка. Знайшов ютуб, де автор робив марафони для початківців. Тепер я злизував не просто код, а повноцінні лендинги. Хоча й була одна відмінність — дуже обережно, потроху, почав ПИСАТИ КОД САМОСТІЙНО! Оце так! І що ж стало?? За 2 місяці верстав ніхуйові такі лендоси хоч і переважно статичні. Виявляється, гуглити годинами, передивлятися код в надії знайти помилку дає в мільярд разів більше користі, ніж писати код за кимось. А враховуючи, що я ще й тупий, в чому ви могли пересвідчитися, дочитавши до цього моменту, то гуглити, читати документацію і писати все самому стало єдиною надією на успіх. Але ніт.

Здавалося б, есенція успіху в моїх руках: пиши якнайбільше коду. Але старий страх визнати, що я ніхуя не запам’ятовую приводив до забиття на практику, а тоді все по колу: переписав код, мозок дав сигнал, що тема вивчена, потішився як дурне, сів писати сам - розчаровувався і кинув. Рік минув.

Осінь 2021. Кожного дня, від світанку до заходу сонця, скрізь знаходжу якийсь біль, здається у мене рак і рак в кожного члена сім’ї. Мене поїдає сільнєйша тривожність+іпохондрія. Водночас дивлюся новини, розуміючи — наближається пиздець. В цьому стані відбувається вибір: випіл або айтішка. Думаю, ще поживу й починаю подаватись на якісь вакансії, паралельно вивчаю жс, реакт та навіть у вордпрес поліз. Знання у мене відверто кажучи ніякі — знаю тільки базовий синтаксис жс і більш-менш розмітку/стилі. Вирішую заглянути, а що там по вакансіях у моєму місті. Знаходжу. Єдина компанія (галера звичайна) набирала команду для розробки додатка на реакт нейтів. Подався, пройшов, сказали, що навчатимуть. Вчили нас відосами мініна та величезною кількістю практики (нам давали макет і казали втілити разом з функціоналом. Код рев’ю не було, головне наговнокодіть, шоб працювало). Стільки коду, як за 2 місяці стажування не писав ніколи.

Саме під час стажування створив свої перші додатки. Вперше попрацював з апі, базою даних, картами, вивчив редакс, реакт-нейтів та й просто бляха нормально підтягнув жс. В результаті за стажування отримав більше навичок, аніж за всі спроби навчатися. А мені ще й платили. 7к за курсом 27. Вважаю, що мені пощастило.

Зараз (грудень 2021) я дуже багато не викупаю, постійно порівнюю себе з іншими хлопцями з команди, вони то охуєні, стільки всього роблять, так швидко закривають таски, а я не можу якусь дрібноту зробити й сиджу по кілька годин, а то й днів. Проте ще не звільнили, а значить все не так погано. Можна продовжувати писати багато коду і якнайбільше вчитися, отримувати не великі, але гроші.

Ось і казочкі кінець, а хто слухав – молодець. Якщо навіть у мене вийшло залетіти сюди, то інші точно зможуть. Зазвичай цю фразу кажуть рєбята, які в 5 років вже написали трипл-А проект, але ж я тупий+тугий, постійно закидав, не вчив, так і не спромігся пошукати собі ментора чи хоча б просто чатік в тг, а перші знайомі зі сфери з'явилися лише на першій роботі.

Всьо, можете від’їбатися від себе, всьо будєт, якщо докладати мінімальних зусиль і часом троха більше.


Зараз 02.04.2023. Перша робота закінчилася ще у квітні 22-го через їбану країну гній росію і далі я працював в опенсорс проєкті за 10к на місяць. А півтора місяця тому отримав оффер (перший справжній, там навіть фоп і рахунок, корочє все серйозно) й апнувся по грошах в 4 рази з урахуванням інфляції.

Вийобуюсь.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ґвинтoкрил
ґвинтoкрил@gwyntokryl

113Прочитань
7Автори
6Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Азаха я тоже колись вчив html теги записуючи їх в блокнотик)

Вам також сподобається